Extrema dreapta are grup propriu in Parlamentul European. Dupa ani buni de incercari, parlamentarii europeni de extrema dreapta au reusit sa stranga cei 20 de membri necesari pentru infiintrea unei grup parlamentar. Anuntul a fost facut de eurodeputatul francez Bruno Gollnisch, membru al Frontului National (condus de Jean-Marie Le Pen).

Crearea acestui grup se datoreaza, in mare parte, aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, tari care vor furniza noului grup sase deputati.

Din noua formatiune politica vor face parte sapte francezi din Frontul National, intre care presedintele acestui partid, Jean-Marie Le Pen, si fiica sa, Marine Le Pen, austriacul Andreas Moelzer din Partidul Libertatii (FPOe), trei belgieni din partidul flamand Vlaams Belang, intre care presedintele sau, Franck Vanhecke.

Din grup vor mai face parte britanicul Ashley Mote, bulgarul Dimitar Stoianov, doi italieni, intre care Alessandra Mussolini, nepoata celebrului dictatorului, si cinci romani din Partidul Romania Mare al lui Corneliu Vadim Tudor.

Bruno Gollnisch, membru al Frontului National francez, va fi liderul grupului care se va numi "Identitate, Traditie si Suveranitate". Textul motiunii va fi trimis presedintelui Parlamentului European, Joseph Borell pentru a fi aprobat.

"Suntem 20 deocamdata, dar sper ca infiintarea acestui grup va avea un efect catalizator", a precizat Gollnisch.

Incepand cu acel moment, grupul va putea primi finantare UE, iar membrii sai vor putea ocupa o serie de functii in Parlamentul European, printre care si cea de vicepresedinte de comisie.

Totusi, nu este pentru prima data cand extrema-dreapta va avea un grup in Parlamentul European. Jean-Marie Le Pen a prezidat, din 1984 pana in 1989, Grupul fortelor europene de dreapta si, din 1989 pana in 1994, Grupul tehnic al fortelor europene de dreapta. Insa, dupa 1994 parlamentarii de extrema-dreapta s-au inscris in cea mai mare parte in categoria celor independenti.

Noul grup se va constitui oficial saptamana viitoare, la Strasbourg, cu ocazia sesiunii plenare a Parlamentului European. Partidul Romania Mare condus de Corneliu Vadim Tudor a anuntat inca de la sfarsitul lui decembrie, ca cei cinci eurodeputati ai formatiunii sale se vor alatura grupului.