La fel ca si in sesiunea precedenta la ordinea zilei a fost cotatia petrolului, care a inregistrat intra-day cea mai mica valoare din ultimul an si jumatate. In rest, in afara de indicele de tehnologie Nasdaq100, ajutat cel mai mult de Apple cu al sau iPhone, restul burselor au inchis fara schimbari importante.

Marti 09 Ianuarie indicele Dow Jones a inchis aproape neschimbat la 12.416,60, la fel si S&P500 la 1.412,11, dar indicele de tehnologie Nasdaq100 a reusit sa sporeasca valoarea cu 8,49 puncte, adica 0,48% la 1.795,63 puncte.

Nici Europa nu a performat mai bine: DAX30 din Germania a crescut doar 0,10% la 6.614,37 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 +0,15% la 4.129,49 in timp ce FTSE100 de la Londra a inchis “pe zero” la 6.196,1 puncte.

Steve Jobs, fondatorul companiei Apple Computer a dezvaluit astazi noul sau produs: iPhone. Asteptat de mult sa apara pe piata, noul aparat a reusit sa impresioneze. Faptul ca are un design de exceptie, un ecran LCD care aproape acopera intreaga suprafata, ca nu are nici un buton si ca este extrem de subtire, a determinat investitorii sa estimeze ca cifra vanzarilor va fi extrem de mare.

Ca urmare, actiunile Apple au crescut 8,31% la 92,57 dolari, foarte aproape de maximul istoric la 93,15 dolari inregistrat in luna Noiembrie a anului trecut. In acelasi timp, a fost actiunea care a contribuit cel mai mult la cresterea indicelui de tehnologie Nasdaq100.

Cotatia contractului futures pe petrolul Crude cu expirare in Februarie (tranzactionat la NYMEX) a inregistrat din nou o sesiune extrem de volatila: dupa un minim intra-day la 53,88 dolari pe baril (-3,94% fata de inchiderea din sesiunea precedenta), a urmat un rebound puternic, cotatia inchizand la 55,83, adica numai -0,46%.

Scaderea intitiala a venit pe fondul unei continuari a temperaturilor mult peste media anuala din Statele Unite, cu implicatii clare asupra consumului pentru incalzire.

La aceasta s-a adaugat zvonul ca tarile membre OPEC nu ca nu au pus inca in aplicare reducerile productiei de petrol stabilite anterior, ba mai mult: au crescut productia medie de petrol in luna Decembrie cu 100.000 de barili pe zi.

Apoi insa, trei factori au contribuit la cresterea pretului din cea de-a doua parte a sesiunii de tranzactionare: stirea ca Rusia nu a ajuns la o intelegere cu Belarusul in disputa privind furturile de petrol care au atras oprirea exporturilor catre Europa.

Apoi faptul ca sistemul de conducte Trans Alaska ce transporta aproximativ 750.000 de barili pe zi a fost oprit ca urmare a descoperii unei scurgeri de petrol, precum si fenomenul de “short covering”.

Acesta se intalneste de cele mai mult ori in perioadele de scaderi abrupte, cand investitorii cu pozitii “Short” isi iau profitul acasa, exercitand astfel o presiune sporita pe cumparare.

Piata Forex nu a inregistrat variatii majore in sesiunea de tranzactionare de astazi, poate si pentru faptul ca nu au fost publicate date macroeconomice importante. Dar poate si din cauza ca piata, speriata putin dupa excesul de volatilitate din finalul de an 2006 si din primele saptamani ale lui 2007, isi doreste o perioada de consolidare, de limpezire a apelor.

Dolarul a inchis la 1,2996 fata de euro, la 119,40 fata de yenul japonez, la 1,9393 fata de lira sterlina si la 1,2411 fata de francul elvetian.

Nici calendarul macroeconomic de Miercuri nu va fi foarte incarcat: vom afla deficitul balantei comerciale a Statelor Unite din luna Noiembrie (estimari 59,9 miliarde de dolari) si cam atat.

Dar atentia investitorilor se va concentra cel mai mult pe datele din finalul saptamanii: Joi va avea loc sedinta ECB, urmata de conferinta de presa a lui Jean-Claude Trichet, precum si sedinta Bancii Angliei (estimarile nu indica modificari ale dobanzilor), iar Indicele preturilor de import si cifra vanzarilor en-detail din Statele Unite aferente lunii Decembrie (estimari +0,6% si respectiv +0,7%) vor fi publicate Vineri.

Va voi tine la curent...