Familia de Habsburg cere pe Castelul Bran o suma de patru ori mai mare decit bugetul Consiliului Judetean pe un an, scrie Cotidianul. In spatele ofertei de cumparare a Castelului Bran se afla, ca angajati ai familiei de Habsburg, fosti oficiali guvernamentali si personaje cu conexiuni in mediul politic, scrie EvZ. "Castelul lui Dracula", o afacere imobiliara secretizata, un tun imobiliar din banii publici, scrie Jurnalul National.

Castelul Bran, de patru ori mai scump decit bugetul Brasovului

de Cristian Stoichici (Cotidinaul)

Cancescu a spus ca saptamina viitoare va merge la Viena pentru negocieri cu banca, moment in care vor fi discutate inca o data, atit sumele, cit si termenele inaintate pina acum. Este de asteptat si reactia celor 35 de consilieri judeteni brasoveni, care trebuie sa voteze in plen rezultatul demersurilor presedintelui.

Presiunea exercitata asupra alesilor este destul de mare, avind in vedere ca pe umerii fiecaruia dintre ei apasa aproape doua milioane de euro.

In plus, ei trebuie sa se raporteze la incasarile actuale ale Castelului Bran, de aproximativ 900.000 de euro pe an, si la un buget care, pe 2006, s-a cifrat in jurul a 15 milioane de euro, cu tot cu rectificarea din decembrie, potrivit aceluiasi presedinte Cancescu.

Consilieri pentru Dracula

de Calin Cosmaciuc (EvZ)

In spatele ofertei de cumparare a Castelului Bran de catre Consiliul Judetean (CJ) Brasov se afla, ca angajati ai familiei de Habsburg, fosti oficiali guvernamentali si personaje cu conexiuni in mediul politic. Ei sunt foarte aproape ca, printr-un mecanism simplu, sa dubleze valoarea castelului, in favoarea familiei Habsburg.

Cel mai important dintre ei este Nicolae Ivan, fost presedinte al Fondului Proprietatea.

Cum s-a dublat pretul

Povestea a inceput in 2001, cand arhiducele Otto de Habsburg si surorile sale au cerut retrocedarea castelului. Ei au estimat pretul acestuia la 25 de milioane de euro. Anul trecut, castelul a fost inapoiat proprietarilor, cu mentiunea ca Ministerul Culturii avea drept de preemptiune.

Ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, crede ca asta inseamna ca familia trebuie sa negocieze pretul cu ministerul. Corin Trandafir, avocatul de la Rubin, Meyer, Doru&Trandafir, firma aleasa de Habsburgi, spune ca pot negocia cu oricine: "Nu exista nicio tranzactie, deci nu am incalcat legea, asa cum afirma ministrul Iorgulescu. Am inaintat o oferta CJ Brasov, iar ei vor raspunde in scris".

Singura conditie ar fi ca, daca CJ voteaza in plen pretul de 60 de milioane de euro, avocatii arhiducelui sa mearga la minister - cumparatorul care are intaietate - si sa-i ofere castelul. In acest caz insa, vor cere 60 de milioane, un pret dublu fata de ceea ce spera ministrul Iorgulescu.

Guvernul si presedintia

"Testezi piata si vezi cat se poate obtine", rezuma Corin Trandafir aceasta afacere. El este fratele Liei Doru Trandafir. Fost consilier al premierului Victor Ciorbea, Lia Trandafir lucreaza la aceeasi firma cu fratele ei. "Suntem casuta postala a familiei Habsburg", descrie ea rolul firmei in acest contract.

Compania s-a infiintat in Romania ca reprezentanta a Herzfeld&Rubin, o firma de avocatura de pe Wall Street. La sfarsitul anilor ‘90, director a fost sora lui Adrian Nastase, Dana Barb.

Firma a reprezentat mai multe firme in negocieri cu statul, inclusiv in cazul unor mari privatizari. Lia Trandafir spune ca experienta politica a facut-o sa cunoasca mai bine mediul in care a lucrat ulterior.

Fratii Trandafir sunt colegi in firma cu Mark. A. Meyer, toti trei avand statut de membri. Meyer a fost decorat in 2004 de presedintele Ion Iliescu, dupa ce Emil Constantinescu il numise in fruntea unei comisii a oamenilor de afaceri in Romania. Meyer, contestat de o parte a diasporei romanesti din SUA, este membru al diverse organizatii romano-americane.

Fostul presedinte al Fondului Proprietatea

Nicolae Ivan este cel care a facut ulterior planul de investitii legat de Bran. Ivan e fostul presedinte al Fondului Proprietatea, unde venise din fotoliul de secretar de stat la Ministerul Finantelor.

Integral in EvZ.