Ministrul Justitiei, Monica Macovei, nu este de acord cu eliberarea conditionata a fostului lider al minerilor, Miron Cozma. Intr-o declaratie pentru Radio Guerilla, ministrul Justitiei a precizat ca raportul intocmit de Comisa de eliberare este "jenant".

"Instanta a avut raportul comisiei de eliberare in care apareau date despre cercul de literatura si pictura care mie mi se par jenante. Au avut insa si alte documente despre tratamentul preferential al lui Cozma: telefon mobil, tratament urat cu gardienii", a afirmat Monica Macovei. In opinia sa, "marea problema a fost gratierea din 2004 data de Ion Iliescu".

Judecatoria sectorului 5 Bucuresti a admis, marti, cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma, condamnat la 18 ani de inchisoare pentru mineriada din 1991.

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost eliberat cu aproape 11 luni inainte de termenul la care expira in mod normal condamnarea sa. Decizia a fost deja contestata, iar Cozma va ramane in arest pana la judecarea recursului Parchetul instantei supreme.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, l-a gratiat pe Miron Cozma pe 16 decembrie 2004, insa reactia societatii civile l-a determinat pe Iliescu sa revoce ordinul de gratiere, dupa numai o zi.