Fortele americane au desfasurat raiduri americane in patru localitati somaleze - transmite Reuters. Surse oficiale din cadrul Departamentului american al Apararii au confirmat aceasta informatie, mentionand ca tinta acestui atac a fost liderul gruparii al-Qaida din regiune, Fazul Abdullah Mohammed, un om cautat pentru atacuri bomba impotriva unor obiective occidentale.

Mohammed este considerat ca fiind responsabilul atentatului din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenya si Tanzania, care au provocat moartea a 250 de persoane.

Un alt atac organizat de Fazul Abdullah Mohammed este si cel din 2002 asupra unui hotel israelian din Kenya. In urma atentatului au murit 15 persoane si alte zeci au fost grav ranite.

Potrivit BBC, secretarul general al ONU, Ban-Ki Moon, si-a manifestat temerea ca atacul american ar putea duce la o escaladare a tensiunilor din Somalia.

Agentia France Presse relateaza ca guvernul de tranzitie somalez a dezmintit, initial, informatiile privind raidurile americane. "Este absurd, aceste informatii sunt false. Nu avem nicio informatie despre aceste presupuse atacuri aeriene", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului.

BBC mai noteaza ca Statele Unite sustin de mai multa vreme ca unii lideri ai al-Qaida s-ar fi refugiat in Somalia. Printre acestia s-ar afla si atentatorii responsabili de atacurile simultane din 1998 asupra ambasadelor americane din Kenia si Tanzania.

Unii analisti sustin ca ar fi vorba de o mana de oameni, altii spun ca in Somalia s-ar gasi sute de luptatori al-Qaeda.

Consiliul de securitate al ONU va discuta, miercuri, despre situatia din Somalia. Discutiile nu se vor referi la atacul organizat de Pentagon, ci la propunerea de a trimite in regiune o forta africana de mentinere a pacii sub mandat ONU.