Guvernul a actualizat, miercuri, nivelul amenzilor prevazute pentru nerespectarea normelor privind calatoria cu trenul. Potrivit noilor reglementari persoanele care intra pe peroanele statiilor CFR fara bilet de peron vor fi amendate cu sume cuprinse intre 100 si 250 lei. Persoanele care circula cu trenul fara billet sau legitimatie de calatorie risca o amenda de 400 RON.

Amenzile aplicate celor care refuza sa elibereze un loc ocupat abuziv in tren au fost si ele majorate, acestia urmand sa plateasca intre 250 lei si 400 lei fata de 140 lei si 180 lei potrivit vechii legislatii.

De asemenea aceleasi sume vor plati si cei care vor avea legitimatii de calatorie neavizate la plecare sau cu termenul de valabilitate expirat. Normele se vor aplica mai ales studentilor, elevilor si pensionarilor care nu respecta regulile in vigoare.

Pentru transportul bagajelor care depasesc limitele de volum si greutate stabilite, deschiderea usilor exterioare ale vagoanelor in timpul cat trenul se afla in mers ori blocarea usilor exterioare ale vagoanelor in timpul stationarii trenurilor, fumatul in incinta magaziilor de bagaje sau mesagerii, in depozite, in apropierea marfurilor inflamabile vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 250 lei si 400 lei.

Alte amenzi cuprinse intre 350 si 800 de lei vor fi aplicate pentru practicarea jocurilor de noroc in trenuri sau in unitatile de cale ferata, provocarea scandalurilor in mijloacele de transport sau in incinta unitatilor de cale ferata.

Sanctiuni mai mari intre 500-750 lei vor fi aplicate celor care practica comert fara autorizatie in trenuri, spargerea geamurilor vagoanelor si actionarea nejustificata a semnalului de alarma.