Reprezentantul Parchetului a cerut miercuri, la Judecatoria Sectorului 1, condamnarea omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in procesul in care acesta este acuzat de fals in declaratii in legatura cu constituirea Bancii pentru Investitii si Dezvoltare (BID),informeaza NewsIn.

Update: Contactat telefonic de HotNews.ro, afaceristul acuzat de fals in semnaturi a refuzat sa comenteze actiunile din justitie. „Nu stiu.. discutati cu avocatii mei, cei care ma apara. Cine sunt avocatii dumneavoastra, domnule Vantu?. Nu stiu. Pa!"

Judecatoria Sectorului 1 a reluat, miercuri, procesul in care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu este judecat in legatura cu constituirea BID, dupa ce dosarul a mers timp de cateva luni pe la mai multe instante care au judecat viciile procedurale invocate de avocati.

Dosarul s-a intors la Judecatoria Sectorului 1 dupa ce magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins, in 8 decembrie, forma de atac utilizata de avocatii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Tot atunci, ICCJ a decis ca nu este cazul ca dosarul sa fie trimis la Curtea Constitutionala pentru solutionarea exceptiilor invocate de avocati.

Aparatorii lui Vantu incercasera sa-i convinga pe magistratii instantei supreme ca au formulat o contestatie in anulare impotriva sentintei prin care Curtea de Apel Bucuresti decisese netrimiterea dosarului BID la Curtea Constitutionala, si nu un recurs asa cum figureaza la dosar.

Avocatiii lui Vantu invoca, din nou, vicii de procedura

Asa cum s-a petrecut si la alte termene ale procesului, avocatii au invocat si miercuri mai multe exceptii procedurale, care au fost insa respinse de judecator. De asemenea, le-a fost respinsa si cererea de recuzare a judecatorului.

Procurorul a insistat insa asupra faptului ca este vorba de un recurs, iar toate aceste demersuri procedurale inedite la care apeleaza avocatii lui SOV sunt doar tertipuri pentru tergiversarea procesului infiintarii BID, proces in care faptele lui Vantu se vor prescrie in februarie 2007.

Procesul constituirii BID fusese suspendat in 8 septembrie, cand Tribunalul Bucuresti a admis cele doua exceptii de neconstitutionalitate ridicate de aparatorii lui Sorin Ovidiu Vantu si a trimis cauza la Curtea Constitutionala.

Sorin Ovidiu Vantu a fost gasit anul trecut vinovat de fals si uz de fals, si condamnat la doi ani de inchisoare. Potrivit anchetatorilor, Vantu ar fi declarat ca va contribui cu banii lui la capitalul acestei banci, desi suma de 10 milioane de dolari virata pentru BID i-ar fi fost pusa la dispozitie de Nicolae Popa, partenerul sau de afaceri, care ar fi rascumparat-o de la FNI.

In acest dosar apare si numele presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, care a detinut in momentul infiintarii BID functia de presedinte al CA al bancii.