Arthur Silvestri, a facut o afirmatie soc in cadrul emisiunii "Realitatea zilei" de pe Realitatea TV, sustinand ca retrocedaraea castelului catre familia de Habsburg a fost ilegala, adevartul proprietar al Castelului Bran ar fi fi o manastire ortodoxa din Pennsylvania.

Update: Conform testamentului printesei Ileana toate bunurile imobiliare au fost lasate mostenitorilor, deci si Castelul Bran.

Cine este adevaratul proprietar al castelului Bran?

1. Regina Maria nu ar fi putut lasa mostenire castelul

Castelul Bran a fost facut cadou de catre brasoveni reginei Maria pentru patriotismul si abnegatia de care a dat dovada in primul razboi mondial.

[c:1:s]Potrivit opiniei unor juristi, aceasta donatia este una intuitu personae, adica a fost facuta numai unei persoane pe baza consideratiei sau a calitatilor ei si pe cale de consecinta bunul respectiv nu poate fi lasat mostenire el ramamand in proprietatea beneficiarului donatiei doar pe durata vietii acestuia.

Cu alte cuvinte, Castelul Bran a fost o donatie intuitu personae facuta reginei Maria si el nu putea fi revednicat de nimeni dupa moartea ei, castelul urmand a se intoarce in posesia donatorului, adica a comunitatii brasovene.

2. Principesa Ileana nu ar fi lasat mostenire Castelul Bran urmasilor ci unei manastiri ortodoxe din Pennsylvania, SUA

Juristii care nu sunt de acord cu prima ipoteza merg mai departe si spun ca principesa Ileana, mostenitoarea castelului nu ar fi putut lasa la randul ei castelul Bran mostenire urmasilor. De ce?

Principesa Ileana, mama actualului mostenitor Dominic de Habsburg, s-a calugarit la o manastire ortodoxa din Pennsylvania, Statele Unite ale Americii, primind numele de maica Alexandra.

In conformitate cu principiile ordinului monahal, atunci cand cineva intra in cadrul acestui ordin depune un juramant de castitate, ascultare si saracie si toate bunurile care i-au apartinut trec in proprietatea manastirii, in afara de situatia in care exista un act prealabil prin care, cel care se calugareste, sa dea o alta destinatie bunurilor.

In cel mai rau caz, proprietatea Castelului Bran ar apartine la paritate manastirii din Pensilvania si Arhiepiscopiei Ortodoxe din SUA, a declarat Arthur Silvestri.

Aceasta varianta nu se sustine, Realitatea TV prezentand joi testamentul printesei Ileana din care rezulta ca aceasta si-a lasat bunurile imobiliare mostenire copiilor.

[c:2:d]Statul roman nu a incasat de la familia mostenitoare taxele pentru mostenire

Atat in cazul retrocedarii catre mostenitori a Castelului Bran cat si in cazul altor retrocedari similare, statul roman nu a incasat taxele care se platesc pentru intrarea in posesia mostenirii fiind pagubit astfel de mai multe zeci de miliarde de lei.

Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, acuzat ca este 'iepurele" familiei mostenitoare

Dreptul de preemtiune, de care se face atata caz in ultimul timp, presupune ca cel care vinde o proprietate imobiliara sa se adreseze mai intai anumitor persoane desemnate de lege cum ar fi statul, proprietarul terenului invecinat etc. In cazul Castelului Bran, cel care are dreptul de preemtiune la cumparare este Ministerul Culturii.

Deci, in acest caz, Familia de Habsburg ar fi trebuit sa trimita oferta mai intai Ministerului Culturii si nu Consiliului Judetean. Chiar daca Consiliul Judetean Brasov a primit o oferta el nu trebuia sa se pronunte asupra ei decat dupa ce Ministerul Culturii ar fi declarat ca nu este interesat de oferta sau ca suma ceruta i se pare prea mare.

Numai ca presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, s-a antepronuntat sustinand ca accepta oferta de 60 de milioane de dolari.

Acest fapt i-a determinat pe invitatii emisiunii "Realitatea zilei" (dar si pe multi altii) sa declare ca Aristotel Cancescu a fost 'iepurele" vanzatorilor punand Ministerul Culturii in imposibilitatea de a negocia suma ceruta, de a o accepta ca atare sau sa o respinga.

CJ Brasov si Ministerul Culturii vor o comisie internationala de evaluare

Analistul imobiliar, Arthur Silvestri, a declarat ca o expertiza imobiliara sau de brand este extrem de dificil de facut in Romania deoarece nu exista termeni de comparatie. Mergand pe aceeasi linie, presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu, sustine ca impreuna cu Ministerul Culturii va apela la o expertiza internationala care sa stabileasca valoarea Castelului Bran.

[c:3:s]Branul, mai scump decat cel mai bine vandut castel din lume

Daca s-ar plati cei 60 de milioane de euro ceruti pentru el, Castelul Bran devine cea mai mare tranzactie imobiliara cu castele din lume.

Cel mai scump castel vandut vreodata este un castel cetate din Italia, de doua ori mai intins decat Branul, castel pe care s-a platit 23 de milioane de euro.

Mai mult, Castelul Bran ar depasi si cea mai mare tranzactie imobiliara din 2006 (58 de milioane de dolari), potrivit unui top alcatuit de revista Forbes

Cel mai scump imobil din lume ramane Castelul Updown Court, din Anglia, cotat la 139 de milioane de dolari. Resedinta londoneza are 103 camere, dintre care 22 sunt dormitoare, fiecare cu baie proprie.

Vila dispune de helioport, un garaj subteran pentru 8 limuzine, cinematograf, sala de bowling, cinci piscine si chiar un buncar special pentru refugiu in caz de atentate. Castelul nu si-a gasit insa cumparatori.

Comentariile cititorilor:

  • Si daca nu-l rascumpara?
    HubuBUbu (10 ian 2007 10:18)

    Indiferent cine e proprietarul, castelul tot acolo ramine. Credeti c-o sa-l ia cineva si-o sa-l duca in alta parte?
    Nu e nevoie sa-l rascumparam. Oricum va fi folosit tot la ce-a fost folosit si pina acum (adica turism).
    Parerea mea e ca niste indivizi dubiosi vor incasa niste bani (comision) daca statul cumpara. In cel mai bun caz niste avocati smecheri care s-au prins ca pot face bani grasi si din piatra de ruine. Evident ca pina la urma se va recurge la bani publici.
    Un NU hotarit acestei afaceri!


  • Bran si legendele sale
    Radu (10 ian 2007 16:29)

    daca intrati pe site-ul Regiei Patrimoniului veti vedea ca Statul Roman cere 54m EUr (45+TVA) pentru Clubul Nastase din Floreasca. Dar lui Iorgulescu i se pare mult 60 pe Bran. Cam care credeti ca e mai valoros ? In Catavencu scrie ca brand-ul Evenimentul Zilei se negociaza azi intre 30 si 40 m Eur. Cam cum e EZ fata de Bran ? Iar in Adevarul de azi e o lista cu cele mai scumpe case din lume.

    Adica in care stai, nu faci bani. Cea mai ieftina din primele zece e peste 84m EUR. Asa ca povestea cu "cea mai mare afacere imobiliara di lume" a fost o minciuna. Deh, dat cu parerea...

    vezi toate comentariile