Presedintele american George W. Bush a prezentat joi dimineata noua strategie SUA in Irak recunoscand insa ca nu exista o strategie miraculoasa pentru situatia de acolo.

In ciuda opozitiei democratilor, Bush anunta trimiterea a inca 20.000 de militari in Irak. Seful de la Casa Alba a recunoscut greselile comise in Irak, si le-a asumat, dar a declarat ca daca americanii nu continua lupta si se vor lasa invinsi va fi un succes pentru terorism.

Bush a prezentat un plan economic pentru reconstructia Irakului cerand si o majorare de buget pentru proiect. Mai multe echipe de specialisti vor ajuta la refacerea anumitor zone. Aproximativ 10 milioane de dolari vor fi alocate pentru proiecte de infrastructura si pentru crearea de noi locuri de munca pentru irakieni.

Bush doreste organizarea de alegeri libere in aceasta tara pentru ca irakienii sa reintre in politica tarii lor.

"Un Irak democratic nu va fi un stat perfect, dar va fi un stat care nu va proteja terorismul. Daca ne-am retrage acum, asta ar duce la caderea guvernului de la Bagdad si la masacre", a spus presedintele american.

Al-Qaida ramane o amenintare puternica in Irak fapt pentru care armata SUA va continua identificarea si lichidarea liderilor organizatiei teroriste. Dupa ce viata in Irak va fi readusa la normal, Bush anunta ca se va trece si la 'stabilizarea' Iranului si a Siriei.

Un plan controversat. Democratii se opun suplimentarii fortelor militare in Irak

Parlamentarii democrati nu sunt de acord cu decizia presedintelui George W. Bush de a desfasura efective suplimentare in Irak. Planul lui Bush ar putea fi stopat de democrati prin taierea fondurilor necesare desfasurarii de noi trupe.

Un important senator democrat, Edward Kennedy, a propus, marti, un proiect de lege care sa blocheze actiunea liderului american fara o aprobare speciala a Congresului in acest sens.

Senatorul Edward Kennedy de Massachusetts a afirmat ca Legislativul are autoritatea de a bloca proiectul lui Bush vizand trimiterea a circa 20.000 de noi militari americani in zona de conflict si a precizat ca presedintele american face o mare greseala prin aplicarea acestei masuri.