Analistii economici se confrunta in acest moment cu un paradox: Romania are indicatorii economici care, intr-o lumina favorabila, sunt peste cei ai unor state mai binevazute de marile agentii de rating. Acestea se codesc sa ne treaca insa intr-o clasa de risc mai favorabila, ceea ce ar insemna credite externe mai ieftine, atat pentru stat, cat si pentru agentii economici.

Cuiele care ne tin in loc sunt inflatia si deficitul de cont curent. Chiar daca la o prima vedere acestea par a fi tinute sub control, persista reticente la nivel extern.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spunea in repetate randuri ca problemele inflatiei si deficitului de cont curent nu pot fi rezolvate prin simple masuri de politica monetara, ci prin masuri concrete de restructurare. Mai pe romaneste, guvernul sa-si ia mana de pe intreprinderile falimentare urmase ale defunctului comunism si sa le faciliteze dezvoltarea celor performante.

Numai ca, guvernul pare surd si mut, premierul Tariceanu prevazand pentru 2007 majorari salariale in sectorul bugetar ale caror influente sunt greu de anticipat. Politica salariala reprezinta principala incertitudine in proiectiile privind inflatia din 2007.

Cu toate ca indicatorii economici raportati plaseaza Romania intr-o lumina favorabila, totusi marile agentii de rating se codesc sa ne treaca intr-o clasa de risc mai favorabila. Aceasta ar insemna credite externe mai ieftine atat pentru stat cat si pentru agentii economici. Cuiele care ne tin in loc sunt inflatia si deficitul de cont curent.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu se teme de influenta maririlor salariale promise de premierul Tariceanu la finele anului trecut.

Politica salariala reprezinta principala incertitudine in proiectiile privind inflatia din 2007, intrucat integrarea in Uniunea Europeana a insemnat in toate statele o presiune puternica pentru cresterea veniturilor, a declarat miercuri pentru Mediafax, guvernatorul BNR Mugur Isarescu.

"O sa fie o presiune puternica pe salarii si se va manifesta imediat, asa cum s-a intamplat in toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana. Singura speranta e ca aceasta spirala de crestere a salariilor sa fie rezonabila", a afirmat Isarescu.

Premierul a anuntat la finele anului trecut ca salariile angajatilor din sectorul bugetar vor fi majorate in 2007, diferentiat, pe categorii de personal, in lunile aprilie si octombrie 2007, in medie anuala cu 7,5% pe ansamblul sistemului.

Indexarea aprobata de guvern se plaseza cu cel putin 2,5 puncte procentuale peste nivelul ratei inflatiei din 2006, estimata la 4,7 - 5%.

Pentru acest an, Banca Nationala a anuntat o tinta de inflatie de 4% plus/minus un procent, iar pentru 2008 obiectivul va fi de 3,8%, cu acelasi interval de variatie.

Medii bune

In general, indicatorii economici realizati si prognozati sunt imbucuratori, ei depasindu-i pe cei ale unor state care fac parte din clase de risc mai mic.

Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 6%, peste media prognozata pentru statele din categoria de rating "BBB", insa va avea performante mai slabe decat aceste tari in ceea ce priveste inflatia si deficitul de cont curent, anticipeaza analistii Standard&Poor?s.

Integral in Curentul