Justitia trebuie sa fie perceputa la valoarea ei reala, iar politicienii au obligatia sa redea credibilitatea acestui domeniu, a declarat, joi, presedintele Basescu la sedinta CSM. Seful statului a cerut totodata CSM sa sanctioneze aspru abaterile disciplinar:

"Va trebui sa punem Justitia la adevarata ei valoare, fara a o face mai mica decat este, pentru ca nu serveste nimanui", a spus seful statului, referindu-se la necesitatea imbunatatirii perceptiei oamenilor asupra justitiei.

Traian Basescu a aratat ca se numara intre cei care considera ca actul de justitie este mai credibil decat este perceput public. El a mai precizat ca nu este ingrijorat de perioada de monitorizare pe domeniul justitiei de catre UE atat timp cat in rapoartele pe care le-a citat se vorbeste despre corectitudine si profesionalism.

Basescu: Procurorii si judecatorii s-au obisnuit sa ia mita

Presedintele Traian Basescu a cerut sa reactioneze "cu toata asprimea", fata de abaterile disciplinare ale magistratilor: "sunt cele noua situatii in care procurori si judecatori au fost surprinsi de DNA in flagrant, in situatii de luare de mita la niveluri foarte mici", le-a spus Basescu membrilor CSM, referindu-se la problemele din Justitie.

El a precizat ca este vorba despre sume de 200-300 de euro, ceea ce arata ca respectivii procurori sau judecatori au un obicei din a lua mita.

Seful statului crede ca dosare importante sunt trimise deliberat cu erori de procedura in instanta pentru ca cei incriminati sa mai castige timp.

De asemenea, Basescu a cerut CSM sa accepte ca procurorii tineri sa preia dosare, chiar daca nu sunt experimentati, afirmand ca o astfel de situatie este preferabila celei in care un procuror priceput astepta cu 1000 de dosare in dulap.

La ultima sedinta CSM prezidata conform atributiilor constitutionale de Traian Basescu, seful statului i-a felicitat pe membrii Consiliului pentru progresele din domeniul justitiei.

Totusi presedintele ii avertiza atunci pe procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii, ca multe dosare ale Parchetului General contin vicii de procedura. In context, seful statului sugera ca trebuie sa fie creat un serviciu de verificare a procedurii, pentru ca aceasta este de cele mai multe ori extrem de complicata.

De asemenea, Traian Basescu avertiza ca judecarea oamenilor inainte de a ajunge in instanta este o mare problema cu care se confrunta sistemul juridic romanesc.

Peripetii la CSM: Basescu a suspendat sedinta, deranjat fiind de un miting

Situatie inedita la CSM. Sedinta CSM a fost suspendata la solicitarea lui Traian Basescu. Seful statului a cerut o pauza din cauza zgomotului de afara. In fata cladirii CSM s-a desfasurat timp de o ora un miting al Asociatiei Victimelor Magistratilor. Acestia se plangeau de neregulile din justitie.

Organizatorii protestului au spus ca momentul manifestatiei a fost special ales, stiind ca presedintele Traian Basescu va fi prezent.

Presedintele, inainte sa se retraga din sala a cerut suspendarea lucrarilor pana cand va expira autorizatia protestatarilor.

Protestul a fost autorizat de primaria municipiului Bucuresti si a expirat la ora 11:30.