Mii de trupe britanice din Irak se vor intoarce acasa, pana la sfarsitul lunii mai 2007.

Premierul Tony Blair va anunta, in urmatoarele doua saptamani, ca aproximativ 3 000 de militari vor fi retrasi, din actualele efective de

7 100, permitand armatei britanice sa-si revina dupa patru ani de lupte care au solicitat-o intens, scrie cotidianul Daily Telegraph, in editia online de joi.

Aceasta va fi prima reducere substantiala de efective britanice care isi indeplinesc serviciul in sudul Irakului. Din 31 mai 2007, acolo vor ramane 4 500 de soldati britanici.

Anuntul este asteptat sa fie facut de Tony Blair inainte de a se retrage din functie, anunt menit a semnala realizarile britanicilor in Irak - desi cu costul a 128 de morti.

Un purtator de cuvant al Cabinetului Blair si unul al Ministerului britanic al Apararii au dezmintit informatiile aparute in presa, numindu-le drept speculatii, scrie Reuters.

Dezvaluirea acestei importante retrageri britanice vine in aceeasi zi in care presedintele american, George Bush, a decis suplimentarea cu inca 21 500 de militari a trupelor americane din Irak.

In plus, secretarul de stat pentru afaceri externe, Margaret Beckett a declarat, tot joi, ca Marea Britanie nu intentioneaza sa trimita noi trupe in Irak.

Cei 7 100 de militari britanici sunt concentrati in sudul Irakului, mai ales in orasul Basra, al doilea ca marime din tara.