Membrii CSM si-au ales, joi, conducerea pe o perioada de un an. La sefia Consiliului Superior al Magistraturii a fost ales cu unanimitate de voturi judecatorul Anton Pandrea, care a fost de altfel singurul candidat. In functia de vicepresedinte al Consilului a fost numit procurorul Dan Chiujdea, care a obtinut 13 voturi favorabile si patru impotriva.

Noul presedinte CSM a blocat in 1994 retrocedarea caselor nationalizate

Anton Pandrea a facut parte din "completul rosu" care a blocat, in 1994, retrocedarea caselor nationalizate.

Dupa interventia presedintelui Iliescu in favoarea chiriasilor din casele nationalizate, au fost declansate recursuri in anulare pe banda rulanta, iar proprietarii care aveau sentinte definitive de repunere in posesie au fost din nou deposedati.

In 2004, Iliescu l-a decorat pe Pandrea pentru "meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie si a asigurarii statului de drept".

Totodata Anton Pandrea a fost numit judecator pe viata la Inalta Curte de Casatie si Justitie in perioada PSD, cand ministru al Justitiei era Rodica Stanoiu.

In prezent, Pandrea este si presedinte al comisiei de apel si recurs pentru actele de indisciplina ale sportivilor din Divizia A in cadrul Federatiei Romane de Fotbal.

Desi la inceputul sedintei CSM nu exista nici o candidatura anuntata oficial, presedintele Traian Basescu a tinut sa-i ureze succes lui Anton Pandrea pentru ca "a auzit" ca va candida pentru postul de presedinte al Consiliului.

"Stiu ca si domnul Pandrea va candida si ii doresc succes in alegeri", li s-a adresat Basescu membrilor CSM prezenti la sedinta.

Dupa aproximativ doua orea Anton Pandea a fost numit in functia de presedinte, obtinand voturi in unanimitate.

Dupa aflarea rezultatului, noul presedinte CSM, Anton Pandrea a trecut in revista o serie de probleme administrative cu care se confrunta sistemul judiciar, cea mai acuta fiind cea a resurselor umane de la Ministerul Public.

Potrivit lui Pandrea, principalele directii ale CSM vor fi unificarea practicii judecatoresti si identificarea unor masuri legislative de responsabilizare a Curtilor de Apel, a Ministerului Public, dar mai ales a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

"UE asteapta de la noi, in primul rand, o justitie predictibila, o justitie in care, in cauze similare, sa fie solutii identice, pentru ca in momentul de fata sunt foarte multe hotarari care se bat cap in cap", a declarat noul presedintele al CSM.

Dan Chiujdea cel mai tanar vicepresedinte CSM

Noul vicepresedinte Dan Chiujdea detine si functia de presedinte al Comisiei de Disciplina al Sectiei de Procurori din cadrul CSM. Din anul 1997, Chiujdea a fost procuror in diferite judecatorii si tribunale din Bucuresti. In 2001 a fost ales prim procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 1 Bucuresti, iar din ianuarie 2005 este membru in Consiliul Superior al Magistraturii.

Vicepresedintele CSM, procurorul Dan Chiujdea a abordat problema sediilor parchetelor si a aratat ca sunt procurori care au birouri in sali de restaurante sau apartamente de bloc. Chiujdea considera ca derularea activitatilor procurorilor in astfel de locuri nu sunt favorabile in actul de justitie.

Conform legii, presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi de Plen, in prezenta a cel putin 15 membri ai consiliului. De asemenea, este necesar votul majoritatii membrilor CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii numara 18 membri, insa doar 14 din acestia au dreptul de a candida la functia de presedinte sau vicepresedinte.

Membrii de drept ( procurorul general, ministrul justitiei si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie) nu pot sa candideze pentru cele doua functii. De asemenea, nici cei doi reprezentanti ai societatii civile in cadrul CSM nu pot ocupa functii de conducere.