Agricultorii spanioli se tem ca nu vor mai avea suficienti muncitori din Romania care sa le culeaga capsunii, in acest sezon. Ei dau vina pe autoritatile de la Bucuresti care pun in incurcatura pe cei care vor sa lucreze in agricultura in Spania.

Potrivit unui amplu reportaj pe aceasta tema publicat, joi, de editia on line a cotidianului El Pais, din cele 10 000 de persoane solicitate de spanioli, numai o treime, aproximativ 3 200 vor ajunge, pana in luna februarie, la cules de capsuni in regiunea Huelva, din sud-vestul Spaniei.

Ca urmare, Asociatiile producatorilor agricoli din Huelva, negociaza cu Bulgaria si Maroc pentru a-si acoperi necesarul de forta de munca. Nu sunt exluse nici Polonia si Senegal.

Potrivit El Pais, autoritatile spaniole cred ca, unul dintre motivele pentru care romanii nu mai merg in Spania la cules capsuni ar fi restrictiile impuse pe piata muncii odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. De aici, ar rezulta si lipsa de interes al romanilor pentru a munci in afara tarii.

„De acum inainte, Romania incepe sa primeasca fonduri europene si nu mai este interesata sa exporte forta de munca, care i-ar fi utila”, a declarat un reprezentant al guvernului spaniol in provincia Huelva.

Pe de alta parte, presedintele asociatiei agricole Asaha, Jose Luis Garcia Palacios, acuza autoritatile romane de nepasare, de lipsa de informare a cetatenilor si organizarea proasta a preselectiilor. El explica astfel, numarul mult mai mic decat in alti ani, al romanilor care s-au prezentat la interviu sa plece la munca in Spania.

Un reprezentant al Asociatiei COAG din provincia Huelva, Eduardo Dominguez, sustine ca acest sezon de cules capsuni ar putea fi grav afectat de lipsa numarului de culegatori si astfel, agricultorii spanioli vor fi nevoiti sa-si adune roadele „cum vor putea”.