Extrema Dreapta din Parlamentul European nu are sanse sa supravietuiasca mai mult de cateva luni, deoarece numarul membrilor care alcatuiesc noul grup este la limita.

Dupa ani buni de incercari, parlamentarii europeni de extrema dreapta au reusit sa stranga cei 20 de membri necesari pentru infiintarea grupului politic, dar se preconizeaza ca in urma alegerilor europene din Romania si Bulgaria, din luna mai, formatiunea ar mai putea pierde o parte dintre acestia, comenteaza Reuters.

Noua formatiune de extrema dreapta abia a intrunit cei 20 de membri necesari constituirii si dintre acestia, nu toti si-au dat inca acordul scris. Prin urmare, supravietuirea pe termen lung a grupului care se va numi "Identitate, Traditie, Suveranitate" este putin probabila.

Pana acum, sunt afiliati grupului ITS sapte francezi din Frontul National, intre care presedintele acestui partid, Jean-Marie Le Pen, si fiica sa, Marine Le Pen, austriacul Andreas Moelzer din Partidul Libertatii (FPOe), trei membri ai partidului belgian Vlaams Belang si doi independenti italieni.

Acestora li se mai adauga si britanicul Ashley Mote, bulgarul Dimitar Stoianov si cinci romani din Partidul Romania Mare al lui Corneliu Vadim Tudor.

"Grupul abia si-a atins pragul de constituire si este suficienta plecarea unui singur deputat pentru ca soarta sa-i fie pecetluita", a declarat pentru Reuters o sursa parlamentara."Alegerile europene din Bulgaria si Romania din luna mai si faptul ca inca mai lipsesc cateva semnaturi, intareste probabilitatea ca grupul sa se destrame in mai putin de un an sunt extrem de ridicate", a adaugat sursa.

Dupa ani buni de incercari, parlamentarii europeni de extrema dreapta au reusit sa se reuneasca, gratie aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, tari care au furnizat noului grup sase deputati. Numai ca alegerile europene din mai din aceste doua tari ar putea schimba situatia, iar deputatii pe care se bazeaza ITS ar putea sa nu mai ajunga in Parlamentul European.

Initial, in negocieri au fost implicati alti zece membri, sase polonezi si patru italieni. Insa optiunea lor pentru un alt grup politic a fost prima lovitura data extremei drepte din Parlamentul European. Daca ei s-ar fi alaturat acesteia, numarul membrilor nu ar fi fost la limita, ci dimpotriva, chiar ar fi asigurat extremei drepte o pozitie influenta in PE, aceea de vicepresedinte.

"In actualele conditii, grupul va obtine doar doua functii de vicepresedinti de comisii, dintre care una va fi nesemnificativa. Asa ca influenta lui este puternic diminuata", a explicat sursa parlamentara citata de Reuters.

Miza financiara mai importanta decat ideologia

Miza formarii acestui nou grup parlamentar este una destul de mare. Pe langa promovarea unor idei care devin tot mai populare in Europa si de cresterea influentei la nivelul institutiilor europene, alcatuirea grupului european presupune locuri in conducerile comisiilor parlamentare, plus alocatii de 50.000 de euro per parlamentar pe an, din fonduri europene.

Identitate, Traditie, Suveranitate s-a pronuntat deja impotriva Constitutiei europene si a aderarii Turciei la UE, are viziuni antiimigratie si este in general eurosceptic.

Presedintele ITS este parlamentarul european din partea Frontului National Francez al lui Jean-Marie Le Pen, Brunno Golnisch, in timp ce romanii Eugen Mihaescu si Petre Popeanga ocupa functiile de vicepresedinte, respectiv trezorier ai grupului.

Partidul Romania Mare condus de Corneliu Vadim Tudor a anuntat inca de la sfarsitul lunii decembrie, ca cei cinci eurodeputati ai formatiunii sale se vor alatura grupului.