Comisarul pentru Multilingvism are un cabinet poliglot, din care nu lipsesc romanii

Leonard Orban si-a prezentat toata echipa. Nici un englez!

de D.G.     HotNews.ro
Vineri, 12 ianuarie 2007, 0:00Comisarul pentru Multilingvism, Leonard Orban, si-a completat cabinetul, din componenta caruia nu face parte nici un anglofon. Cele mai importante functii au fost incredintate unui francez si unui german. Din cabinetul lui Orban mai fac parte doi romani, un portughez, un spaniol si un finlandez. Componenta echipei a starnit deja speculatii in presa straina.

"Comisarul roman ameninta limba engleza", scrie site-ul bulgar novinite.com..

De altfel, la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, Orban a spus ca tuturor limbilor oficiale le va acorda aceeasi insemnatate, subliniind totusi ca: "Engleza nu este suficienta".

Aceste doua afirmatii ale comisarului pentru Multilingvism au nastere deja la speculatii ale presei privind intentia lui Orban de a reduce suprematia limbii engleze in institutii, in favoarea francezei si a germanei, limbi de lucru ale UE, care au fost "vitregite" in institutiile europene.

Novinite.com citeaza presa europeana, potrivit careia Orban intentioneaza - prin atribuirea postului de sef de cabinet unei frantuzoaice - sa dea o lovitura limbii engleze.

Componenta cabinetului lui Leonard Orban

Din cabinetul comisarului pentru Multilingvism fac parte:

 • Patricia Bugnot (Franta) - sef de cabinet - este un functionar cu experienta in Comisia Europeana. Bugnot a fost director in secretariatul general al Comisiei Europene, responsabila cu ameliorarea procesului de legiferare. La Bruxelles, au existat chiar si comentarii ca ar fi fost numita in functie ca urmare a presiunilor politice ale francezilor.

 • Jochen Richter (Germania) - sef adjunct de cabinet - a lucrat in Parlamentul European, in unitatea responsabila de codecizie legislativa intre Consiliu si Parlament si a fost anterior membru al cabinetului comisarului olandez Frits Bolkestein.

 • Johann Haggman (Finlanda) - membru;
 • Catulina Soares Guerreiro (Portugalia) - membru;
 • Eva Valle Lagares (Spania) - membru
 • Pietro Petrucci (Italia) - purtator de cuvant;
 • Viorel Serbanescu, Silivia Dinca (Romania)-membri - au lucrat la Misiunea Romaniei pe langa Uninunea Europeana, in cadrul Sectiunii Extindere si Monitorizare.

  Serbanescu a fost consilier si s-a ocupat de capitolele economice si financiare, de agricultura, justitie si afaceri interne. Silvia Dinca a fost tot consilier, insa s-a ocupat de domeniile: piata interna, protectia mediului, prevederi financiare si bugetare, libera circulatie a persoanelor, politica in domeniul concurentei si protectia consumatorilor.

 • Ioana Gligor si Arabela Ster (Romania) - consilieri;


 • Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


  219 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
   Si ce daca??? (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:30)

   Maria [anonim]

   M-ati innebunit cu limba asta engleza???De ce este,ma rog atat de"speciala"??Ca a ajuns sa fie cunoscuta de toata lumea???Ca ne face mai buni "lingai"ai americanilor si englezilor???Un om ambitios si valoros,daca a fost in stare sa invete "aceasta engleza",poate invata si franceza si/sau germana!!"ENGLISH IS NOT ENOUGH!!!"
  • 0 (0 voturi)    
   orban (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:36)

   gaia [anonim]

   Bravo lui, sper sa nu fie doar speculatii. Ce frumos ar fi sa invatam germana. Dra cred ca e doar o chestiune de moment, engleza nu prea poate fi detronata. Si triburile din Africa tot in engleza silabisesc.
  • 0 (0 voturi)    
   ce-aveti ma ? (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:48)

   Bill Gates [anonim]

   de ce sa nu vorbim toti engleza? De ce trebuie sa ne sapam unii pe altii asa orbeste? UE ar fi o lume mai buna daca toata lumea s-ar intelege in aceeasi limba, si daca tot lucrurile tind de la sine catre asta, cine putea sa se trezeasca sa puna bete-n roate, decat UN ROMAN...
  • 0 (0 voturi)    
   Bravo! (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:57)

   Calin [anonim]

   Nu sunt sigur ca prietenii nostri bulgari, sau cei care comenteaza alarmati decizia d-lui Orban inteleg ce inseamna "multilingvism", este contrariul dominatziei nejustificate a unei singure limbi, in ocurenta, engleza. UE este o structura multilingvistica construita pe baza unor principii cum ar fi pastrarea identitatii culturale a fiecarui membru, ceea ce inseamna in principal pastrarea identitatii lingvistice.
  • 0 (0 voturi)    
   English rocks !! (Vineri, 12 ianuarie 2007, 13:58)

   JeanValjean [anonim]

   Maria, "aceasta engleza" s-a impus singura fara prea mari eforturi asa cum se incearca acum cu franceza.
   Motivul: Engleza are gramatica simpla usor de invatat, cuvinte scurte si multe (e limba cu cele mai multe cuvinte), nu are acorduri pentru feminin si masculin... si suna si melodios. ;)
   Asa ca nu stiu ce ne cramponam atata: o limba e practic un instrument de comunicare si trebuie in primul rand sa fie eficienta.
  • 0 (0 voturi)    
   ...limbile in Europa (Vineri, 12 ianuarie 2007, 14:02)

   Joho [anonim]

   In Biblie se aminteste ca multilingvismul impus de Dumnezeu este o pedeapsa adusa omenirii, pentru pacatele sale !? Sau ma insel ?

   Dar oare este asa ? si ca sa conving citit si dupa aceea ... cugetati:

   "IN LIMBA TA

   In aceeasi limba
   Toata lumea plange,
   In aceeasi limba
   Rade un pamant.
   Ci doar in limba ta
   Durerea poti s-o mangai,
   Iar bucuria
   S-o preschimbi in cant.

   In limba ta
   Ti-e dor de mama,
   Si vinul e mai vin,
   Si pranzul e mai pranz.
   Si doar in limba ta
   Poti rade singur,
   Si doar in limba ta
   Te poti opri din plans.

   Iar cand nu poti
   Nici plange si nici rade,
   Cand nu poti mangaia
   Si nici canta,
   Cu-al tau pamant,
   Cu cerul tau in fata,
   Tu taci atuncea
   Tot in limba ta."

   No coment.
  • 0 (0 voturi)    
   Pervert! (Vineri, 12 ianuarie 2007, 14:08)

   daN [anonim]

   E ca si cum te milogesti ani de zile pentru o viza de state si dupa ce in final ai obtinut-o, te urci pe Empire State Building si strigi in gura mare: "Fuck you America! I hate you!"
  • 0 (0 voturi)    
   care este problema??? (Vineri, 12 ianuarie 2007, 14:29)

   grewel [anonim]

   Cu cit mai multe limbi cu atit mai bine, cu atit il vei intelege mai bine pe celalalt.
   Si daca Orban nu a nominalizat nici un vorbitor de limba engleza, iarasi nu este o drama... se cauta doar nod in papura in loc sa se ocupe lumea de altele serioase!

   Eu de exemplu:
   limba mea materna este una, limba mea paterna este alta, acestea fiind altele decit cea romana, in plus mai vorbesc si germana, engleza, franceza, putin spaniola..
   si care este problema? niciuna!!
   si totul este OK!
  • 0 (0 voturi)    
   @Maria (Vineri, 12 ianuarie 2007, 14:54)

   Ioan [anonim]

   Spui tu di proprie experienat ca cine a invatat Engleza poate invata si Franceza si Germana, sau doar iti dai cu parerea in necunoastere de cauza?
   Personal vorbesc atat Engleza cat si Franceza si Germana (pe langa Romana si Maghiara) si pot sa te asigur ca limbile Franceza si Germana sunt mult mai greu de invata decat Engleza.
   Cum a subliniat Jean Valjean, Engleza se impune prin simpliatatea si intinderea ei.
  • 0 (0 voturi)    
   mesaj european (Vineri, 12 ianuarie 2007, 15:38)

   monica L [anonim]

   S-a referit deja comisarul la mesajul (relativ metaforic si nu politic) pe care l-a intentionat desemnindu-si astfel cei mai importanti membri ai cabinetului bruxellez. Cred ca a trebuit sa aleaga dintr-o lista de functionari disponibili. Posibil ca membrii cabinetului, indiferent de originea lor, vor vorbi limba engleza, macar si pentru faptul ca engleza o stapineste ceva mai bine dl. Orban. Din punctul acesta de vedere, comisarul a fost desemnat nu pentru capacitatea multilingvistica si intelegerea personale a dimensiunii culturale/filologice a domeniului multilingvismului in UE, ci pentru cunostintele despre CE si capatitatea de tehnocrat. Ceea ce face sa nu fie o idee tocmai rea ca dl. comisar sa se puna cu burta pe carte in a invata germana si perfectiona engleza si franceza.
  • 0 (0 voturi)    
   FEELINGS... (Vineri, 12 ianuarie 2007, 15:57)

   dani [anonim]

   Cum sa poti marginaliza engleza in comunicarea europeana (ca sa ramanem doar la teritoriul vizat)? Oare se uita ca mai toata corespondenta de tip economic in Europa se face in engleza? Contractele, comenzile si facturile din tarile europene au, in paralel -pe langa formularile stas in limba nationala- si varianta in engleza, ca traducere standard, ca sa se inteleaga despre ce e vorba, in orice firma.

   La nivel institutional, oricum textele sunt traduse in limbile nationale. UE intretine o armata de interpreti, traducatori si corectori in limbile tarilor membre, comandamentul nu e doar la Bruxelles, ci si intr-un enorm bunker lingvistic de la Luxemburg, numit "Office des publications officieles des communautes europeennes", unde toate documentele, legislatiile si publicatiile se traduc in TOATE limbile statelor membre UE, fara discriminare. Asa ca, unde bate acest "engleza nu e destul"?

   Daca britanicii considera excluderea lor din cabinetul comisarului UE pt. multilingvism ca un afront, nu gresesc. In formarea unui cabinet UE pt multilingvism iti trebuie "Fingerspitzengefuehl", cum spune neamtul, sau "feeling", cum spune englezul. Spor la 2ci (Deutsch) monsieur Orban...sau vorbiti cu d-l Jochen Richter frantuzeste?
  • 0 (0 voturi)    
   Este buna engleza, dar sa nu marginalizam celelalte! (Vineri, 12 ianuarie 2007, 17:03)

   Claudiu [anonim]

   Engleza (din pacate pentru mine) este prima limba vorbita in mediul de afaceri, este buna fiindca o poate invata orice idiot! Dar sa nu marginalizam celelalte limbi, care au o traditie MULT MAI MARE decat engleza (care s-a dezvoltat doar in ultimii 50-60 ani!): franceza, germana, spaniola.
   Viel Gl?ck, Herr Orban! Bonne chance, monsieur Orban!
  • 0 (0 voturi)    
   nu va inteleg ... (Vineri, 12 ianuarie 2007, 17:36)

   Yehppael [anonim]

   ce daca nu a ales un englez? asta nu inseamna nimic, oricum englezii sunt sursa multor probleme in UE...
   ca tot veni vorba de ce sprijiniti engleza atat? sau mai bine spus limbile in general, a comunica si a vorbi sunt doua lucruri total diferite, papagalii pot vorbi dar nu vor comunica, iar pestii comunica, dar nu vorbesc ... cred ca intelegeti, oricum daca aveti impresia ca limba engleza e frumoasa ... va inselati amar, au o limba slaba, exprimarea e greoaie, faptul ca nu se face diferentiere intre masculin si feminin este un lucru grav nicidecum bun, sunt foarte multe lucruri gresite la aceasta limba, singurul motiv pentru care este folosita de asa de multa lume este din cauza colonialismului englez din secolele trecute, in nici un caz din usurinta limbii,este intradevar mai simpla decat romana, dar niciodata nu o sa consider engleza superioara limbilor latine, incercati si voi sa vorbiti cu alte persoane in cadrul unei conversatii adevarate si daca chiar va pricepeti incercati asta si in engleza, faceti asta cu persoane adevarate nu in fata calculatorului si o sa vedeti la ce ma refer ... doar pentru ca acum 17 ani un comunist era executat si de-atunci lucrurile au luat-o la vale sa nu va mai fie rusine ca sunteti romani sau ca stiti romana ...
  • 0 (0 voturi)    
   Prea multa Engleza (Vineri, 12 ianuarie 2007, 18:15)

   Horia Cornescu [anonim]

   E timpul ca lumea s'o lase mai moale cu Engleza, care a devenit preponderenta datorita USA. Azi , noi actori apar pe scena mondiala, dar Franceza ar trebui sa fie cel putin de aceeasi importanta; este o limba mai evoluata. Sa nu uitam ca Engleza este intr'un fel un AVORTON al Francezei si Latinei.
   cat despre prezenta Britanicilor in UE, aceasta este ne-naturala; poti vede asta cand te uiti pe harta, fara sa mai mentionezi relatiile lor puternice peste mari.
   Nu Romania si Balcanii, ci Englezii sunt ne-Europeni.
   HC
  • 0 (0 voturi)    
   Re: to be or not to be (Vineri, 12 ianuarie 2007, 18:43)

   Un Roman [anonim]

   Ce de expertzi romani in limbi internationale avem aici pe forum, tot respectul domnilor - adica asha declaratii cum ca engleza s-a dezvoltat in ultimii 50-60 de ani, si ca in engleza nu se face diferenta intre masculin si feminin, adica cu asha parerei experte e foarte greu sa nu le explici cit de nimicnica e parerea lor pentru tine. Mai expertii lui peste, engleza nu numai ca e vorbita de sute de milioane de oameni, in State, Canada, Marea Britanie, Australia, America de Sud, dar este o limba ushor de invatat si de folosit. Ca Orban vrea sa stabileasca o egalitate intre limbile europene este foarte frumos, dar e o timpenie sa zici ca i s-a dat o lovitura limbii engleze. Limba engleza va continua sa fie folosita in viata de zi cu zi de vreo 40-50 de milioane de oameni pe continentul european, in viata de afaceri, numai daca esti capsoman nu realizezi situatia din realitate.
  • 0 (0 voturi)    
   orban, lasa'ne.. sau dobitoci la nesfarsit (Vineri, 12 ianuarie 2007, 20:49)

   ping [anonim]

   am citit niste pareri interesante referitor la engleza. desigur ca e parere de gust. dar nu poti sa mergi impotriva valului, nu poti frana acum pe engleza si reancuraja limbi care parca sunt facute ca sa dea dureri de cap.. iar engleza, cand ajungi sa o stapanesti bine, realizezi ca una e sa inveti literar o limba, si alta sa o practici. limba colocviala e un amalgam de expresii.

   si cu orban si fara orban nimic nu poate opri engleza sa se impuna, datorita faptului ca se invata foarte usor ce se cheama 'plain language', n'ai desinente de invatat pana cazi pe jos, si e foarte placuta auzului

   vad ca nu reusim decat sa ne facem de cabana, indiferent de situatie
  • 0 (0 voturi)    
   Engleza e vorbita de peste 1 miliard de oameni (Vineri, 12 ianuarie 2007, 21:26)

   Scientician [anonim]

   Daca luam in consideratie si indienii (cei din India nu pieile rosii) pt. care engleza e conditie necesara absolvirii unei scoli, rezulta un numar extrem de mare de oameni care vorbesc engleza. Nu toti indienii sunt stiutori de carte, dar cateva sute de milioane sunt.

   In plus, jurnalele de medicina, stiinte tehnice, economice, matematice sunt intr-o proportie covarsitoare in limba engleza. A incerca sa minimalizezi acum prin decizii politice (de dragul celor necunoscatori de engleza) importanta limbii engleze in lumea contemporana e o utopie si o nebunie. Numai canadienii francezi incearca asta si nu le e bine.

   Oricum, cred ca nimeni nu se gandeste serios la a minimaliza importanta englezii. Speculatii presei sunt ieftine si entuziasmul celor nevorbitori de engleza e de inteles.
  • 0 (0 voturi)    
   Hai las-o ! (Vineri, 12 ianuarie 2007, 22:37)

   Jean Valjean [anonim]

   Nenea Cornescu, ai dat-o in bara rau ! Cum adica "engleza avorton intre franceza si latina" ? Care e logica intortochiata din capul matale ?
   Dom'le nu te impiedica nimeni sa fii masochist si sa inveti zeci de terminatii la conjugari gen -ions, -iez, -ont dar lasa-ne frate cu "metafore" de astea.
   Pun pariu ca nu stii o iota de engleza. ;)
  • 0 (0 voturi)    
   Very funny all the comments (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 0:01)

   Dani [anonim]

   Din punct de vedere lingvistic, nu exista limbi bune sau rele, grele sau usoare pentru ca ceea ce e greu pentru tine poate fi usor pentru altul. Engleza nu e usoara, dar poate fi invatata relativ usor de o gramada de tipuri de oameni. Oricum, meritul ei este ca e cea mai raspandita limba de pe Pamant. Si ar fi mult mai ieftin ca ea sa fie folosita oficial si neoficial ca limba franca a Uniunii - desigur ca francezii si germanii nu vor fi in veci de acord cu asa ceva.
   Leonard incearca sa-si castige painea si sa dea importanta la toate limbile, dar cand va face sedinta cu echipa ce limba credeti se va folosi (nu cred ca vor apela la interpreti pt sedinte)? Eu pariez pe engleza! :) Peace!
  • 0 (0 voturi)    
   Catzi (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 2:05)

   Ioan [anonim]

   dintre dumneavoastra (si ii rog pe cei mai in varsta de 50 de ani sa se abtina de la raspuns din motive clare) tin minte cat de usor noi si collegii nostri am invatat engleza la scoala, si cat sau chinuit cei mai multi la franceza si germana?

   Cei care sustin ca engleza este inferioara francezei din orice punct de vedere, nu prea stiu ce vorbesc, ori mai bine zis habar nu au de limba si de cultura engleza.

   Din cate vad aici toti sunt inflacarati pentru franceza, dar unul nu zice nimic de germana. De ce? Ca numai de franceza aveti habar, si chiar si aia slab de tot.
  • 0 (0 voturi)    
   da frangleza (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 8:56)

   cetitor [anonim]

   ca asta voroviti
   cat despre romana, stalciti-o bine fratilor
  • 0 (0 voturi)    
   cea mai folosita limba pe pamant... (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 13:35)

   alina [anonim]

   'Cea mai folosita limba pe pamant' este limba CHINEZA :)
   Limba spaniola isi revendica cel de-al doilea loc. Urmeaza de-abia pe locul al 3-lea si limba engleza.
  • 0 (0 voturi)    
   exista nervi. multi de tot (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 15:33)

   cristi [anonim]

   Pe orice lista de comentarii te uiti nu vezi decat certuri aprige.
   Voua nu vi se pare suspect ca romanii se cearta din orice ??
   Pana si o chestie minora, ca asta cu ideile lui Orban privind insuficienta limbii engleze in comunicarea interna a UE, provoaca reactii dure, replici nervoase, jigniri.
   Se scrie nu ca sa se emita o parere, nu ca sa se argumenteze ceva, nu ca sa se ajunga la o mai buna si mai completa cunoastere a subiectului discutie, ci ca sa se arate cat de destept e autorul si cat de prosti sunt cei cu alta parere.
   Romanii nu discuta, se balacaresc.
   E efectul unori frustrari grave, adanci si probabil numeroase, dar si al vidului de educatie si cultura.
  • 0 (0 voturi)    
   Nu stiu de unde ati tras concluzia ca engleza va fi atacata. (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 15:40)

   Eu [anonim]

   Compozitia cabinetului, adica faptul ca nu contine nici un englez, nu are legatura cu politicile pe care le va sustine Orban.
   A existat vreun comunicat despre asa ceva. Mi se pare ca toate comentariile sunt inutile, nimeni nu a spus ca va incepe cineva vreo lupta impotriva limbii engleze. Pur si simplu aia sunt oamenii din cabinet. Documentati-va putin, pentru a vedea despre ce este vorba. De unde pana unde se pune problema pe care o discutati???
   Toate limbile sunt teoretic egale in UE. Exista trei limbi de lucru, engleza e cea mai utilizata si punct. Este o realitate, dar de unde cunoasteti faptul ca domnul Orban va ataca limba engleza?
   Este vorba PUR si SIMPLU de compozitia cabinetului, nu de politica pe care acesta o va adopta. DOCUMENTATI-VA daca vreti sa va spuneti parerea nu vorbiti DEGEABA.
  • 0 (0 voturi)    
   Abureala curata (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 20:40)

   cititor [anonim]

   cu lingvistica asta,
   deoarece, la propriu lui Orban,
   ii va reveni ca sarcina prioritara problematici de ordin etnic,
   adica,
   un roman trebuie sa rezolve ce-i mai sensibil in societatea romaneasca, problematici legate de maghiari si tzigani ...
   brrrr... nu m-as baga in pielea lui Orban, pentru nimic in lume...

  Abonare la comentarii cu RSS

  ESRI

  Întâlniri on-line | #deladistanță

  Top 10 articole cele mai ...  Hotnews
  Agenţii de ştiri

  Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

  Aici puteti modifica setarile de Cookie

  hosted by
  powered by
  developed by