A castigat iar. Un fleac...

Domnul Lazarescu vs Comisarul Moldovan

de     HotNews.ro
Vineri, 12 ianuarie 2007, 0:00Deciziile concursului organizat de Centrul National al Cinematografiei(CNC) in 2006 au dat nastere multor dispute in mediul cultural. Ca de obicei, principalul beneficiar al banilor contribuabililor ramane Sergiu Nicolaescu cu un proiect ce il va readuce pe Comisarul Moldovan in cinematografe.

In acelasi timp, Cristi Puiu, regizorul filmului “Moartea domnului Lazarescu”, cel mai premiat film romanesc la festivalurile internationale, nu a primit nota de trecere din partea comisiei CNC.

De doua zile, pe internet, circula o petitie impotriva rezultatelor concursului. Pana in acest moment petitia a fost semnata de 450 de persoane, majoritatea direct implicate in industria cinematografica din Romania.

Textul petitiei
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


216 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Filme (Vineri, 12 ianuarie 2007, 14:40)

  liana [anonim]

  Probabil ca Sergiu acest Nicolaescu al filmului romanesc va primi finantari si dupa moarte. Credeam ca e vina PSD-ului si ca o sa i se taie macaroana. Cred ca tinerii regizori ar trebui sa plece din tara. Si sa nu spuna ca sunt ai Romaniei.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Vineri, 12 ianuarie 2007, 15:31)

  D [anonim]

  cine sunt relicvele umane care dau "notele de trecere"?
 • 0 (0 voturi)    
  Niste penali necunoscuti (Vineri, 12 ianuarie 2007, 15:50)

  oancea [anonim]

  Comisia de selectie la sectiunea fictiune a fost formata din George Balaita (scriitor), Constantin Chelba (director de imagine), Marin Vladimir (distribuitor), Dinu Tanase (regizor, producator) si Radu Nicolae (actor). Documentarele si filmele de animatie au fost jurizate de Radu Igaszag (regizor), Gabriela Albu (director de productie) si Mircea Sampetru.

  Eeee, si cine are chef de anchete, sa vada cum, si mai ales pentru ce doamna din minister, lucreaza Mircea Sampetru
 • 0 (0 voturi)    
  Nimic nou (Vineri, 12 ianuarie 2007, 16:28)

  alex [anonim]

  Asta de intampla an de an, din '90 incoace...
 • 0 (0 voturi)    
  Impardonabil (Vineri, 12 ianuarie 2007, 17:44)

  Cristian [anonim]

  Sa jignesti pentru ca ai fost nedreptatit.

  "Opera" lui Cristi Puiu probabil ca nu trebuie trecuta cu vederea, insa atitudinea autorilor petitiei este jalnica.

  A jigni o persoana da talia lui Nicolaescu si care a lasat cateva filme importante in urma (nu la cele cu Miclovan ma refer, insa Osanda, Moartea lui Ipu, Mihai Viteazu chiar) PENTRU CA AI FOST NEDREPTATIT demonstreaza, alaturi desigur de "opera" desavarsita a lui C. Puiu, "capacitatea, profesionalismul si talentul desavarsit" al autorilor ei (sunt antonimele adjectivelor cu care il caracterizeaza pe Nicolaescu).
  Sunt sigur ca se fac nedreptati si acolo, aceasta reactie insa nu imi poate starni nici un fel de simpatie, dinpotriva...
 • 0 (0 voturi)    
  @Cristian#Impardonabil (Vineri, 12 ianuarie 2007, 21:38)

  nu_conteaza [anonim]

  Nu este vorba de o jignire, ci de o realitate. Un "mare" regizor ca Sergiu Nicolaescu (o nulitate umflata de-a lungul timpului) este sustinuta cu indaradnicie de mai-marii filmului romanesc. Mai lipseste sa se reinventeze alti mari "artisti" gen Florin Piersic (chiar "Margelatul" reloaded pe cand? La anul, cu o noua finantatare CNC?) si filmul romanesc va ajunge cimitirul elefantilor. Hai sa traiti din ce in ce mai bine :D
 • 0 (0 voturi)    
  Insolentul Cristi Puiu (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 1:24)

  Sebi [anonim]

  Sa negi valoarea si forta artistica a unui cineast ca Nicolaescu ,care a dat cinematografiei,capodopere ca Mihai Viteazul,Osanda,Atunci i-am condamnat pe toti la moarte,Ciuleandra,mari filme ca Dacii,Pentru patrie,Noi cei din linia intai,filme bune ca Nemuritorii,Cu mainile curate,Un comisar acuza,Revansa,Intalnirea,Oglinda,Nea Marin miliardar,Ringul etc,chiar daca a avut si esecuri precum Mircea,Orient expres sau 15,inerente de altfel in cariera unui artist,mi se pare o nedreptate flagranta,o insolenta care nu-i face cinste,mai ales ca filmul mult-laudat si premiat foarte ciudat,deorece este sub orice critica-nici nu poate fi considerat film artistic daca suntem obiectivi-si este de o linearitate evidenta care dovedeste ca Puiu nu are talent.Si tocmai el si altii ca el,regizori "facuti"si nu "nascuti",sunt de-un tupeu incredibil,de parca ar avea in spatele lor filme celebre si o cariera de zeci de ani,se incumeta cu o nesimtire crasa sa conteste ceea ce este inadmisibil sa fie puse in discutie:munca si realizarile unui regizor de prima mana ,un adevarat titan printre pigmei de felul celor care au intocmit penibila petitie.
 • 0 (0 voturi)    
  Ai inteles...nu (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 2:09)

  Cristian [anonim]

  ..sa precizezi ca Amza Pellea sucks insa Monica Barladeanu rulez.
  A spune ca Nicolaescu = com. Miclovan sau Florin Piersic = Margelatu e in cel mai bun caz dovada ignorantei.

  Asa ca imi permit sa iti sugerez urmatorul mare succes al cinematografie mondiale, Borat. Daca pe Piersic l-ai ratat, cu Borat mai ai o sansa.
 • 0 (0 voturi)    
  cestiuni (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 5:51)

  Viorel Ilisoi [anonim]

  1. Juriul CNC este ori incompetent, ori coteria invirte motorul finantarii, se afirma in petitie. Dar juriile de la festivalurile straine la care filme romanesti au fost premiate pot fi si ele suspectate de incompoetenta si coterie - si pentru asta nici nu e nevoie de exemplificari. Cit e de corect sa luam decizia unui juriu (strain) ca argument al valorii unui film pentru a demonstra incompetenta unui alt juriu (romanesc)? Ca unul care nu am fost entuziasmat de "Moartea domnului Lazarescu", cred ca de fapt discutam aici despre gusturi: adica despre ceva ce nu se discuta.
  2. Lui Sergiu Nicolaescu, printre atitea filme proaste i-au iesit si citeva bun(icel)e. Tot asa i s-ar putea intimpla si lui Cristi Puiu, adica printre filmele bune sa-i iasa si unul prost. Putem sa ne dam cu parerea numai dupa ce vedem proiectul scenariului. Deci faptul ca ai obtinut un morman de premii internationale cu un film nu poate fi un criteriu automat de finantare pentru un altul.
  3. Lui Cristi Puiu i-a fost respins un scenariu. Nu stiu exact daca atit de premiatul film "Moartea domnului Lazarescu" a primit laurii pentru regie sau pentru scenariu. CNC a admis sau a respins niste scenarii, dar nimeni nu poate sti dinainte ce va iesi din ele.
  4. Vorbim de bani publici cheltuiti pentru arta - aici parerile nu se vor armoniza niciodata. Daca finantatorul - statul, adicatelea - este grijuliu cu banii publici, atunci e bine de retinut ca Nicolaescu aduce mai multi bani decit Puiu. Rentabilitatea intr-un proeict artistic este un criteriu inadecvat, insa Hollywoodul ar fi de alta parere.
  5. Daca vom continua sa mulgem ugerul aproape sterp al statului si nu vom trage si de tzitza fondurilor private pentru film, e penibil sa ne plingem.
  6. Voi nu vedeti ca s-au scumpit tigarile?
 • 0 (0 voturi)    
  Vulpea cand nu ajunge la poame spune ca sunt acre. (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 8:36)

  Vaporul esuat(nema flota roman [anonim]

  Tampiti au fost, tampiti sunt inca . Astia fac parte din cei care daca cad ,de exemplu, un crin avand culoarea alba- ei spun ca e neagra(apropo de multele filme realizate de cel pe care in contesta). E la fel ca si cei cu literatura in sertar(oare cand se vor publica-ca nu-i mai opreste nimeni) Vulpea cand nu ajunge la poame spune ca sunt acre.
 • 0 (0 voturi)    
  nicolaescu (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 18:26)

  mzzz [anonim]

  si daca moare pe platou?
  sa mai lase si pe altzii...
 • 0 (0 voturi)    
  despre artisti si... altii ca ei (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 22:19)

  monica L [anonim]

  spune o vorba ca artistul nu iese la pensie, ci se stinge pe scindura, la sevalet, ma rog, in laboratorul lui de creatie.... daca e artist... Va rog, nici nu vreau sa aud ca nicolaescu nu ar fi fost un artist mare... cel mai mare regizor, atit de mare incit prostii de noi nu l-am dat cind altii ni l-au cerut
 • 0 (0 voturi)    
  pentru oancea... #3 (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 22:25)

  monica L [anonim]

  ... si sa va completez... se se faca si o ancheta daca dl. Marin Vladimir nu este cumva in conducerea (low profile) a UARF unde el lider maximo este... hmmm ... premiantul I cu coronita la ambele sectiuni de proiecte cinematografice....
 • 0 (0 voturi)    
  mzz (Sâmbătă, 13 ianuarie 2007, 22:51)

  Sebi [anonim]

  Ti-ai dori?! Sa-ti fie rusine! Doar stii ca cine sapa groapa altuia,cade el in ea !
 • 0 (0 voturi)    
  pt sebi (Luni, 15 ianuarie 2007, 9:50)

  mzzz [anonim]

  Sebi. un om care considera Nea Marin miliardar o capodopera, cum poate fi descris?

  Nu e vorba de ce a facut N acum 30 de ani. E vorba de faptul ca e in scadere evidenta, continua si de mult timp. Ca nu mai are nimic nou de spus. Film cu comisarul Moldovan? Altceva nu mai stie?
  Iar Lazarescu este cutremurator. Este pur si simplu un alt nivel, mult superior marfii de consum a lui N. Puiu a reusit sa faca sa se vorbeasca despre filmul romanesc, peste tot in lume.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce avem nevoie? (Luni, 15 ianuarie 2007, 13:39)

  Bozo [anonim]

  Greu de categorisit Moartea Dlui Lazarescu, nu m-as arunca sa-l numesc deja capodopera. Filmul continua aceeasi linie de dupa '89: ecranizarea preponderenta a partii negative a vietii romanesti. Succesele 'in afara' se datoreaza mai mult ineditului si mai putin realizarii sau scenariului foarte bun.
  Nu pun in discutie valoarea regizorilor Puiu si Nicolaescu, vreau doar sa spun ca ar fi cazul sa se mai realizeze si filme de divertisment si cu mesaje pozitive. Eu sincer m-am saturat de filme romanesti de la care ies cu sentimentul imperios ca trebuie sa-mi pun streangul de gat. M-am saturat sa vad numai anumite realitati romanesti, imi place sa cred ca mai sunt inca si oameni normali in aceasta tara, oameni care traiesc normal, au storyuri universal intelese, aventuri interesante etc.
  M-am saturat de subiecte ce tin de comunism, saraci, batrani,
  coruptie, politica romaneasca etc. Astea tind sa ramana realizari de nisa, pentru snobi sau curiosi din alte tari, dornici sa-si vada confirmate banuielile ca suntem un popor sub-dezvoltat. Nu vor face niciodata incasari, nu au mari sanse sa ramana in istoria cinematografiei, nu stiu cati isi vor lua peste ani dvd-uri cu asemenea filme. Nu te binedispun, nu reprezinta capodopere regizorale, nu sunt defel niste subiecte deosebite. Vor ramane doar niste filme triste transpuse pe ecran in mod obsesiv de romani.

  PS: m-as bucura daca Nicolaescu ar putea face un film bun cu comisarul Moldovan. Mi-e teama insa ca si el va avea ca subiect un comisar batran scos fortat la pensie sau chiar inchis, in perioada comunismului incipient din Romania.
  Mi-ar place sa faca un film politist/ de actiune si atat. Sa fie bine facut, realizat modern, cu o imagine comparabila cu a filmelor actuale si nu de parca ar fi scos de la cinemateca. Cred ca avem nevoie de asa ceva.
  M-ar bucura enorm ca tinerii regizori sa mai lase deoparte subiectele lugubre si sa faca niste filme pur si simplu bune in acceptiunea universala a cuvantului.
 • 0 (0 voturi)    
  Slab C.Puiu (Luni, 15 ianuarie 2007, 16:10)

  G [anonim]

  Am vazut Moartea Dlui Lazarescu, dar nu am fost impresionat deloc. Orice roman care a avut vreodata probleme la spital putea sa scrie scenariu. A fost un film 100% previzibil, din pacate. Cristi Puiu are talentu de a se victimiza, de a se da un fel de geniu neinteles. Daca a avut succes cu un film, aia nu inseamna ca-i bun ca regizor, sa nu uitam ca filmul Mihai Viteazul, regizat de Sergiu Nicolaescu, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain.

  Deci Cristi Puiu mai are de invatat. Putina modestie nu i-ar strica.
 • 0 (0 voturi)    
  Puiu vs Nicolaescu (Luni, 15 ianuarie 2007, 17:04)

  bozo [anonim]

  nu stiu care e mai bun regizor dar si Puiu a dat chix cu prea mult mediatizatul Marfa si banii. Citisem atatea laude despre acel film incat m-am dus sa-l vad ca la pomul laudat. Am vazut un film aproape fara subiect care a sfarsit nicaieri.

  E drept ca si Nicolaescu a ratat cam toate filmele de dupa revolutie. De fapt incepuse inainte, cu Mircea.
  Doar ca Nicolaescu are si multe alte filme f. bune. Osanda de ex. e un film cu care nu ti-e rusine nici acum. Daca era ceva mai elaborat la montaj si avea mediatizarea lui 'Lazarescu' cred ca nu rata Oscarul pentru film strain, plus multe alte premii consistente. Pe langa scenariu consistent (bazat pe o nuvela a lui Agarbiceanu) are si o coloana sonora fantastic de buna si o interpretare de exceptie, Amza Pellea facand poate cel mai bun rol al sau. De ex. scena cu Amza urcand dealul cu crucea in spate e extraordinara, comparabila cu orice alta scena de referinta din filmografia mondiala. Si aici e vorba despre un om 'condamnat la moarte' fara sa aiba vreo vina, o victima a societatii in care traia. Dar e un film care depaseste simpla relatare in extenso a unei morti regretabile intr-un context social cenusiu precum e Lazarescu.

  In consecinta nu as spune apriori ca deciziile CNC sunt viciate doar pentru ca Puiu n-a primit finantare si Nicolaescu da. Ar trebui sa fim ceva mai putin subiectivi in aprecieri, altfel riscam sa avem judecati strambe aidoma celor din trecut.
  Cand se publica un astfel de articol ar fi de dorit sa se detalieze un pic mai mult ofertele regizorilor din competitia pentru finantare din bani publici (ciudata in sine aceasta finantare pentru niste filme ce se doresc comerciale, de la buget ar trebui sa se finanteze filme pe teme date cu rol de educatie sociala, lobby in exterior etc.).
 • 0 (0 voturi)    
  pt.Bozo (Marţi, 16 ianuarie 2007, 2:23)

  Sebi [anonim]

  Sunt de acord cu tine,doar cu o mica exceptie :filmul Osanda care a avut premiera dupa o intarziere de cca.un an in1976,a avut ca scenaristi pe Anusavan Salamanian si Sergiu Nicolaescu,filmul fiind inspirat din nuvela lui Victor Ion Popa "Velerim si Veler Doamne"; este autorul celebrei piese de teatru "Take,Ianke si Cadir" si a fost un timp directorul Teatrului de stat din Barlad,care ii poarta numele.
 • 0 (0 voturi)    
  Calitate vs. Cantitate ? (Marţi, 16 ianuarie 2007, 3:00)

  mariot [anonim]

  Cristi Puiu -5 filme

  Premii

  * 2005 Festivalul de Film de la Cannes - Premiul "Un Certain Regard" pentru Moartea domnului Lazarescu
  * 2005 Festivalul de Film de la Chicago - Premiul Special al Juriului pentru Moartea domnului Lazarescu
  * 2005 Festivalul International de la Reykjavik - Premiul "Descoperirea Anului, acordat noilor talente" pentru Moartea domnului Lazarescu
  * 2004 Festivalul International de la Berlin
  o "Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj" pentru Un cartus de Kent si un pachet de cafea
  * 2002 Festivalul de Film de la Trieste - Mentiune speciala a juriului pentru Marfa si banii
  * 2002 Festivalul European de la Angers - Premiul Procirep pentru Marfa si banii
  * 2002 Festivalul International de Film Buenos Aires - Premiul Abasto pentru Marfa si banii
  * 2001 Festivalul de Film de la Cottbus
  o Premiul "Findling" pentru Marfa si banii
  o Premiul special al juriului pentru Marfa si banii
  * 2001 Festivalul de Film de la Salonic - Premiul FIPRESCI pentru Marfa si banii


  sergiu nicolaescu - 50 de filme

  Premii :
  "Mihai Viteazul"

  Moscow International Film Festival
  Year Result Award Category/Recipient(s)
  1971 Nominated Golden Prize


  no comments.
 • 0 (0 voturi)    
  pt.mzzz (Marţi, 16 ianuarie 2007, 3:19)

  Sebi [anonim]

  Reciteste mai atent ce-am scris si vei vedea ca eu am afirmat ca Nea Marin miliardar este un film bun ,ca si multe altele regizate de S.Nicolaescu. Acesta are 4 capodopere-considerate astfel de critici de film,nu de mine-si repet : Mihai Viteazul,Ipu(Atunci...),Osanda,Ciuleandra,pe care si eu le consider filme de exceptie.Cat priveste asa zisa "scadere evidenta,continua" te-as invita sa nu mai fi pesimist deoarece Sergiu N. a mai avut unele "scaderi" si in anii '70 si '80 si dupa aceea a revenit cu pelicule valoroase.E adevarat ca a imbatranit,dar in ciuda unor esecuri si semi-esecuri recente,talentul si profesionalismul cinematografic nu l-au parasit ,o sa vedem asta cu totii.Si chiar daca gusturile noastre artistice difera,eu consider -de multa vreme-ca o continuare a firului povestii cu comisarul Moldovan este necesara-vezi finalul filmului Revansa!-iar personajul ca atare si fundalul istoric in care au loc actiunile sale sunt interesante,tulburatoare chiar.Seria cu comisarii s-ar intregi astfel si vrem-nu vrem trebuie sa recunoastem ca ne-a captivat copilaria si tineretea,fiind filme de 3-4 stele,reusite artistic si profesional.Nu vreau sa te jignesc:"gustibus non discutandum",spuneau latinii,dar eu nu inteleg cum poti considera un film ca"Moartea d-lui Lazarescu",o capodopera,cand de fapt in ciuda premiilor primite-premierea lui este cel putin stranie-este un esec artistic,film lipsit de emotia specifica celei de-a 7 arte. Iti raspunde un om cu o mare si profunda cultura cinematografica,un iubitor al filmului(al celui romanesc in special).
 • 0 (0 voturi)    
  pt sebi (Marţi, 16 ianuarie 2007, 11:12)

  mzzz [anonim]

  de gustibus non discutandum... ok.
  Ma uit la ce filme se uita baietii mei (17 si 19 ani) care NU sunt manelishti, sau alte soiuri de ciudatzi sfertodocti din ziua de azi. Au suportat M Viteazul, nu i-am testat cu ipu sau osinda. Pe Comisaru' l-au tratat ca pe o comedie. Din filmele actuale din RO, pt ei cel mai bine cotat e "Asa mi-am petrecut sfirsitul lumii" (sunt toba de filme, au trecut de Kubrick, Fellini, etc de mult, acum sunt pe la Darren Aronofsky). Nu voi ca sa ma laud, dar daca ei sunt cumva tipici pt noua generatie, nu e cazul pt o schimbare? de subiecte, de unghi de abordare, de mijloace cinematografice?

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by