Bulgaria va fi pregatita sa adere la spatiul Schengen in 2009. Potrivit ministrul bulgar de Interne, Rumen Petkov, autoritatile de la Sofia au adoptat un plan care accelereze procesul de aderare, bazat pe intarirea controlului la granita, protejarea frontierei exterioare a UE si impunerea de vize pentru cetatenii tarilor care nu fac parte din blocul comunitar, relateaza agentia France Presse.

"Am adoptat un plan de accelerare a aderarii noastre la spatiul Schengen, potrivit caruia ar trebui sa fim gata in 2009', a declarat ministrul Rumen Petkov, precizand ca Bulgaria va trebui sa protejeze 1.650 km din frontiera exterioara a UE si sa intareasca controlul la granita.

In plus, o data cu aderarea Bulgariei la blocul comunitar, autoritatile de la Sofia au impus vize pentru cetatenii tarilor vecine, care nu sunt membre ale UE -Turcia, Macedonia si Serbia-, fapt care a dus la crearea de cozi in fata consulatelor bulgare din aceste tari.

Spatiul Schengen, in interiorul caruia controalele la frontiera au fost eliminate, numara in prezent cei 15 membri 'vechi' ai UE (cu exceptia Marii Britanii si Irlandei), la care se alatura Norvegia si Islanda.

Alte zece-opt din Europa Centrala care au aderat la UE in 2004, vor intra in spatiul Schengen in perioada decembrie 2007-martie 2008, potrivit noului calendar adoptat la sfarsitul anului trecut de catre ministrii de interne ai tarilor membre.

Romania isi propune si ea sa devina membra a spatiului Schengen pana in ianuarie 2010, la trei ani de la data integrarii in blocul comunitar.

Tara noastra va cheltui peste jumatate de miliard de euro in procesul de aderare la spatiului Schengen, banii se vor duce, printre altele, pe un sistem informatic performant, care va permite transmiterea imaginii faciale si a amprentelor digitale in reteaua Comunitatii Europene.

De astfel, o echipa de experti vor efectua periodic o evaluare a progreselor facute de Romania si vor pregati ulterior un raport privind stadiul de pregatire. Raportul final al Grupului de Evaluare Schengen va fi prezentat Consiliului UE, care va hotari daca tara noastra este pregatita sau nu pentru aderare.