Presedintele Traian Basescu a afirmat, intr-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo, ca Romania nu intentioneaza inca sa deschida piata fortei de munca pentru tarile din afara Uniunii Europene si a mentionat ca singura solutie pentru a impiedica emigratia excesiva o reprezinta cresterea castigului financiar.

“Intr-o prima etapa, vom facilita accesul pe piata muncii pentru tarile vecine, unde locuiesc importante comunitati de romani: Moldova, Ucraina si Serbia. Dar obiectivul nostru principal este sa atragem romanii care lucreaza in strainatate”, a declarat presedintele Romaniei.

Intrebat de masurile pe care Romania are de gand sa le adopte pentru a impiedica emigratia excesiva si lipsa fortei de munca in plan intern, Traian Basescu a precizat ca "in acest moment, nivelul de salarizare in Romania stimuleaza intoarcerea acasa a emigrantilor", iar singura solutie pentru a pastra forta de munca in tara este cresterea castigului financiar.

El a mentionat ca, in sectorul constructiilor, spre exemplu, companiile romanesti au fost nevoite sa creasca salariile, peste media nationala, in conditiile in care muncitorii au plecat in Italia, Spania, Franta sau Germania.

In ceea ce priveste impunerea de catre Spania a unei perioade de tranzitie de doi ani pentru forta de munca din Romania, Traian Basescu a aratat ca ea este "regretabila, pentru ca teama care a generat aceasta masura de precautie este falsa".

"Fluxul de imigranti din Romania a atins deja punctul maxim. Conditiile de viata de la noi se imbunatatesc continuu, inclusiv salariile. In plus, muncitorii romani sunt bine apreciati si contribuie la cresterea economica a tarii in care s-au stabilit", a afirmat presedintele.

Nu in ultimul rand, seful statului si-a aratat dezamagirea pentru lipsa unei strategii post-aderare: "Guvernul ar fi trebuit sa elaboreze o strategie pe care eu o tot solicit de doi ani de zile".

"Comisarul Leonard Orban a anuntat deja ca nu s-a pregatit nicio astfel de strategie", a declarat presedintele Romaniei, precizand ca o solutie ar fi ca fortele politice care au realizat un plan pentru integrare sa se intalneasca si sa ajunga la un acord.

Interviul, aparut in editia de miercuri, 3 ianuarie, a cotidianului spaniol El Mundo, a fost postat pe site-ul presedintiei abia pe data de 12 ianuarie.