Ieri a avut loc la Bruxelles prima reuniune a Comitetului Militar al Uniunii Europene din acest an, eveniment la care Romania a participat pentru prima data in calitate de stat membru cu drepturi depline, dupa ce in ultimii doi ani a avut doar statut de observator. Romania a fost reprezentata de General Locotenent Dr.

Cornel Paraniac, Reprezentantul Militar al Romaniei la NATO si UE si loctiitorul pentru UE, General de Brigada Floarea Serban, prima femeie ofiter avansata la gradul de general in Armata Romana si singura femeie general de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE.

In deschiderea reuniunii, presedintele Comitetului Militar, generalul Henri Bentegeat, a adresat felicitari reprezentantilor Romaniei si Bulgariei exprimandu-si increderea ca noii membrii se vor alatura eforturilor Uniunii Europene de consolidare a pozitiei acesteia pe scena internationala, ca un „actor” credibil in promovarea si mentinerea pacii si a stabilitatii mondiale.

Prezenta sefului Reprezentantei Militare a Romaniei la NATO si UE la reuniunile Comitetului Militar nu reprezinta un element de noutate.

Dupa semnarea in anul 2005 a Tratatului de Aderare la UE, Romania a dobandit statutul de tara in curs de aderare - „acceding state”, fiind totodata invitata sa participe ca observator la reuniunile Comitetului Militar si la grupurile de lucru dedicate elaborarii conceptelor, dezvoltarii capabilitatilor sau planificarii si conducerii operatiilor.

Urmare a acestei decizii, Reprezentanta Militara la NATO si UE si-a redefinit prioritatile, astfel incat obiectivele politice stabilite la nivel national, mai precis integrarea europeana incepand cu anul 2007, sa fie corespunzator reflectate de catre actiunile noastre in plan militar.

„Activitatile intreprinse la Bruxelles, dar si in tara, au avut drept obiectiv constructia structurilor, relatiilor si procedurilor optime pentru gestionarea aspectelor ce decurg din problematica UE” - ne-a spus generalul Cornel Paraniac, fost comandant (in 2004) al contingentelor militare nationale participante la misiuni internationale.

„Acest an formalizeaza o stare de fapt, dar are si o alta semnificatie importanta, pentru ca incepand cu 1 ianuarie, Romania participa efectiv la toate deciziile Uniunii in domeniul PESA (Politica de Securitate si Aparare Comuna), in conformitate cu interesele nationale si prin manifestarea dreptului de vot”.

Integral in Cronica Romana