Furia vilelor impanzite de termopane a mai apus. Asta nu inseamna ca au venit vremuri grele pentru constructori. In marile orase au revenit in moda apartamentele de bloc. Spre deosebire de vremurile comuniste, acum, cu cat mai sus e balconul, cu atat se ridica si pretul. Lumea buna a Romaniei de azi plateste bani grei ca sa se mute din nou la bloc!

In plina integrare, inapoi la bloc!

Chiar si asa, "in momentul de fata nu putem vorbi de un adaos de pret datorat zonei, acesta?putand fi cuantificat din 2007, cand zona rezidentiala va cunoaste o dezvoltare mai ampla" - Alin Negulescu, director vanzari Baneasa Rezidential

Pe vremea lui Ceausescu, nu existau variante. Proiectele de locuinte se construiau dupa acelasi standard. Acum, constructorii se intrec in idei, concepte si proiecte, cu suprafete generoase si impartiri dupa standarde occidentale. - Ani Capusan, manager Nobila Casa, Cluj

In Capitala, zona de nord a devenit ceea ce reprezinta dintotdeauna, pe piata imobiliara de la noi, cartierele Cotroceni si Primaverii. Locatia si facilitatile au ramas criteriile de baza ale clientilor.Pentru cei cu dare de mana, insa, pretul nu ramane la urma, socotind dupa rapiditatea cu care se construieste si se vinde in ultimii ani, in zonele rezidentiale din tara.

In Baneasa Rezidential, una dintre cele mai scumpe zone din Romania, la ora actuala, aproape toate apartamentele se vand inca din faza de proiect. Un procent de 60% le achizitioneaza pentru a locui in ele, restul investesc.

In vreme ce, inainte de '89, din cauza calitatii proaste a hidroizolatiilor etajele superioare din blocuri erau evitate, acum cele mai cerute apartamente sunt cele de la ultimul etaj. Asa-numitul concept penthouse, aparut la noi de vreo doi-trei ani, a facut posibila o rasturnare radicala a pretentiilor, a criteriilor, dar si a preturilor apartamentelor noi de bloc.

Exista chiar investitori care cu asta se ocupa. Vaneaza si fac colectie de astfel de apartamente aflate la ultimul etaj, unde aproape jumatate din suprafata totala o reprezinta terasa. In fapt, terasa este si cea care ridica pretul.

O asemenea locuinta a stabilit si recordul de vanzare al unui apartament in capitala Romaniei: o suprafata de 550 mp la ultimul etaj al unui patru etaje din Baneasa Rezidential a fost vanduta cu 1.368.500 euro, bani achitati cand apartamentul era la faza de structura.

Alin Negulescu, director Vanzari Baneasa Rezidential, justifica astfel acest pret comparabil cu cel al unui apartament din buricul Parisului: "Perspectiva pe care o ai locuind intr-un apartament tip penthouse este total diferita de aceea dintr-un apartament la un etaj inferior.?Penthouse-urile ofera?spatii generoase pentru a locui, o terasa la fel de generoasa, care pot substitui curtea din spatele casei.

Ceea ce are diferit un penthouse fata de o casa sau de un apartament obisnuit este privelistea". La Cluj, desi la preturi incomparabil mai accesibile fata de Bucuresti, Nobila Casa vinde astfel de apartamente prin licitatie.?Pretul pentru unul cu o suprafata de 180 mp - 180.000 euro cu tot cu TVA. In plus fata de cel din Bucuresti, acesta este pe doua nivele.

"Au fost proiectate astfel incat la primul nivel sa ai zona de zi, la al doilea - zona de noapte", explica Ani Capusan, general manager Nobila Casa. Cu acesti bani in Capitala, in Baneasa Rezidential, nu achizitionezi nici macar unul obisnuit, de doua camere. Aici, preturile incep de la 190.000 euro fara TVA (doua camere) si ajung pana la 350.000 euro (patru camere), la care se adauga TVA.

In pret, atat in Cluj, cat si in Bucuresti, sunt incluse balconul, o boxa si garajul din subsolul blocului.

Daca in Capitala "garsoniera nu are ce cauta intr-o zona premium", dupa cum sustine directorul Baneasa Rezidential, Ani Capusan de la Nobila Casa spune ca "la Cluj inca se mai construiesc si garsoniere, insa in proportie mult mai redusa decat apartamentele cu 3 si 4 camere, care au suprafete generoase". Pentru acestea din urma, cea mai mare cerere in Cluj este pentru zona Grigorescu.

"Exista putine oferte cu imobile noi, iar locuitorii de aici prefera sa ramana in aceeasi zona". Foarte sic, in Cluj, sunt cartierele Andrei Muresanu si Buna Ziua - ambele cartiere rezidentiale abia aparute.

Integral in Gandul