Pe vremea cand era paznicul secretelor lui Traian Basescu si pastorul administratiei prezidentiale, Elena Udrea ar fi primit o misiva scrisa de mana in care premierul Romaniei ii cerea sefului statului sa-l salveze pe Dinu Patriciu de procurori. Biletelul vinovat ar fi urmat sa fie biletul de iesire al lui Calin Popescu-Tariceanu de la guvern.

Informatia arhivata in memoria fostului consilier prezidential i-a „scapat” inaintea Congresului PNL, la care liberalii isi vor afirma unitatea in jurul premierului si legitimitatea ca partid liberal democratic. Nu e cine stie ce filosofie sa banuiesti ca Elena Udrea a intentionat sa concureze Congresul, sa-l oblige pe Tariceanu sa raspunda daca biletelul cu pricina exista sau nu.

Intr-o alta tara democratica din aceasta lume, in care minciuna si coruptia se platesc greu, „porumbelul” eliberat de Elena Udrea ar fi adus razboi politic. Premierul ar fi fost obligat sa dea explicatii in fata parlamentului, in fata institutiilor de ancheta, sa-si prezinte demisia.

Presedintele ar fi fost chestionat de ce nu a adus la cunostinta cetatenilor aceasta bizara interventie, a carei existenta, intr-o anumita forma, o recunoaste. Un asemenea scandal ar fi dus la dezbateri publice intense despre statul de drept si la alegeri anticipate.

Faptul ca premierul ii cere presedintelui sa se implice intr-o ancheta care vizeaza un prieten al sau este de doua ori gresit intr-o democratie functionala. Arata ca separatia puterilor nu exista si ca relatiile de clan politic sunt mai importante decat interesele statului.

Numai ca, intr-o alta tara democratica, un asemenea dispret pentru democratie n-ar fi existat nici macar in visul vreunui politician paranoic. Se putea intampla doar in Venezuela lui Chavez, in Cuba lui Castro, in Rusia lui Putin.

Dezmintita flegmatic de Calin Popescu-Tariceanu si admisa timid de Basescu, povestea Elenei Udrea nu a subordonat Congresul PNL, partidele politice au reactionat circumspect, iar procurorii au ignorat-o. Cine a trimis-o pe Udrea la Antena 3 - un fel de divan al Seherezadei - cu dezvaluirea este posibil sa-i fi facut un deserviciu lui Traian Basescu, daca nu cumva si l-o fi facut singur.

Nu este exclus ca vinovatia sa se transfere de la Tariceanu - care a adoptat cea mai buna tactica, minimalizarea - la presedinte. Seful statului nu avea dreptul sa tina sub tacere o abatere atat de grava, daca ea a existat. Blamabil va fi cel perceput ca puternic pentru ca nu a facut nimic sa indrepte, a ascuns, a mintit. Raspunsul laconic al premierului nu atrage un alt raspuns.

Dar orice raspuns al lui Traian Basescu va produce o avalansa de comentarii in care acesta poate fi ingropat de inamicii politici.

Ce va ramane in amintirea alegatorilor? Inca o cearta intre palate cu Elena Udrea pion al Cotroceniului impotriva sefului de la Victoria? Daca Emil Constantinescu a fost invins de serviciile secrete, Traian Basescu ar putea fi biruit cu propria arma, o femeie frumoasa, inteligenta, care stie sa puncteze personal in disputa intre presedinte si premier. Elena Udrea are o multime de povesti, pe toate gusturile.