Fosta conducatoare a statului Argentina, Isabel Martinez de Peron, a fost retinuta de autoritatile spaniole in locuinta sa din cartierul madrilen, Villanueva de la Canada, sub acuzatia de crima si persecutie in timpul dictaturii sale.

Justitia argentiniana a emis un mandat de arestare pentru Peron, in cadrul unei anchete privitoare la disparitia unui opozant politic, in februarie 1976, relateaza agentiile internationale de presa.

Maria Estela (Isabel) Martinez de Peron, in varsta de 75 de ani, a fost transportata de politia spaniola la Inalta Curte judecatoreasca din Madrid, pentru a fi interogata in legatura cu trei decrete prezidentiale semnate de ea, in care solicita fortelor armate sa inlature opozantii puterii.

De asemenea, fostul lider va trebui sa ofere explicatii si in cazul disparitiei suspecte a militantului de stanga, Hector Aldo Fagetti Gallego, cu o luna inainte de lovitura de stat din 1976.

Organizatia Mondiala a Drepturilor Omului a acuzat politica argentiniana din anii 1973-1976, de moartea a peste 1,500 opozanti ai sistemului si a cerut arestarea de urgenta a fostei conducatoare, precizand ca atat Juan Peron (1973-1974) cat si vaduva lui, Isabel Peron, se fac responsabili de violentele si actele teroriste din acea perioada.

Majoritatea asasinatelor au fost comise insa in timpul presedintiei lui Isabel, una dintre cele mai agresive femei din istoria contemporana si sursa de inspiratie a Elenei Ceausescu.

Judecatorul argentinian Norberto Oyarbide a cerut autoritatilor spaniole, la sfarsitul lunii noiembrie, arestarea si extradarea in Argentina a fostului sef al politiei Rodolfo Almiron, om de incredere al lui Isabel Peron.

La inceputul acestei saptamani, un alt lider al miscarii de extrema dreapta, Juan Ramon Morales, a fost arestat la Buenos Aires sub suspiciunea ca a participat la asasinatele din anii '70.