O vila de 140 mp in localitatea de munte Sliven (Bulgaria) poate fi cumparata cu suma de 39.990 euro. Pretul include si o suprafata de 400 mp de teren.

Tot mai multi romani incep sa ia in calcul cumpararea unei locuinte sau a unui teren intr-unul din statele vecine, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Cele mai atractive tari pentru o investitie imobiliara sunt Ungaria si Bulgaria, in timp ce Moldova, Ucraina si Serbia nu par sa trezeasca interesul cumparatorilor romani.

"In asa-numita «regiune rosie», exista o tensiune regionala in raport cu Romania, iar investitiile imobiliare sunt lipsite de sens in cele trei tari.

Acestea sunt piete convulsive, instabile si cu un coeficient ridicat de incertitudine, iar preturile, mai ales in Serbia, depasesc orice imaginatie, cifrele fiind astronomice", ne-a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universitatea Francofona Internationala de la Bruxelles.

Din contra, piata imobiliara ungara, mai ales din localitatile situate in vecinatatea granitei, ofera oportunitati clare pentru romani. Una din localitatile solicitate, mai ales datorita distantei de doar 5 km de vama Bors, este Biharkersztes, unde o casa pe pamant, cu un spatiu locuibil de 45 mp si o parcela de teren de peste 1.000 mp, costa 10.000 euro.

Preturile bat si suta de mii de euro, pentru vile cu etaj si cu mai multe dormitoare. "Avantajul este ca, in Ungaria, totul se vinde cu utilitati, chiar si terenurile, de la gaze si canalizare, pana la internet", ne-a declarat Mihai Vintila, directorul de vanzari pentru Romania al firmei Coda Rom - filiala unei companii britanice specializate in promovarea imobiliara a statelor est-europene.

Integral in Gandul