Este PNL de dupa congres diferit de cel de la inceputul saptamanii trecute? Intrunirea liberala nu a adus modificari la varf, nu a trasat liniile importante de actiune politica, nu a clarificat raporturile dintre partid si celelalte formatiuni politice, nici intre Palatele Cotroceni si Victoria. Nici nu era acesta rostul ei.

Congresul PNL a fost unul de imagine, o opereta vesela, spumoasa, al carei libret a fost compus probabil de strategii liberalilor.

S-au spus vorbe de duh, s-au produs surprize aranjate pentru efect, s-a serbat unanimitatea pentru Calin Popescu-Tariceanu, singurul candidat pentru presedintia partidului, simultan cu aniversarea acestuia.

Scopul reprezentatiei, umbrita doar de povestea „biletelului” istorisita de Elena Udrea in ajunul congresului, a fost relegitimarea lui Calin Popescu-Tariceanu la inceputul unui an decisiv pentru cariera acestuia si de a ne infatisa un partid solidar in urmarirea singurului obiectiv afirmat, pastrarea puterii.

Sprijinul neconditionat acordat premierului ar trebui sa ne convinga ca disidenta a fost un accident inscenat si ca ideile liberal-democrate pot fi cel mult ironizate de majoritatea liberala.

Unanimitatile sunt infricosatoare inclusiv cand vorbim despre un partid liberal. Impresia de lipsa de autenticitate, de prelucrare pana la ultimul detaliu a compromis succesul de imagine scontat. Un contracandidat pentru Calin Popescu-Tariceanu, eventual Crin Antonescu, ar fi fost de folos efortului PNL de a se arata altfel decat il zugravesc inamicii liberal-democrati.

Nici PSD nu si-a permis in ultimii ani sa ofenseze atat de tare inteligenta alegatorilor, straduindu-se sa inventeze competitia pentru sefia partidului.

Chiar si cel mai credincios simpatizant liberal trebuie sa fi simtit ca e ceva rau prevestitor in atmosfera PNL.

Dupa acest congres, cine va mai avea curajul sa contrazica discursul dominant, sa atentioneze asupra unei erori politice sau chiar sa incerce sa schimbe ceva in partid? Un semnal la fel de prost a fost si ca niciun liberal nu a deschis subiectul „biletelului” care, daca ar fi adevarat, ar fi normal sa duca la caderea cabinetului Tariceanu.

Atat de artificios a fost congresul PNL incat si infrangerea celor doi paji ai premierului Calin Popescu-Tariceanu, Bogdan Olteanu si Radu Stroe, a parut aranjata, pentru a contrabalansa consensul voios.

Demonstratia ca democratia interna exista pentru ca Olteanu si Stroe au pierdut posturile de vicepresedinti este credibila doar datorita victoriei lui Ludovic Orban, in aparenta dezagreabil grupului Tariceanu.

Cu Ludovic Orban in conducere, PNL nu mai poate juca rolul schizoid de pana acum, al dublei personalitati a partidului, una radical ostila PD si lui Traian Basescu si una moderata, deschisa spre compromis. Cuvintele lui Ludovic Orban, vicepresedinte pe comunicare, vor reprezenta partidul, inclusiv pe Tariceanu.

Prin acest vot, liberalii isi asuma razboiul fatis cu Traian Basescu, asa ca nici nu mai conteaza daca a fost blat sau nu.