Analiza HotNews.ro

Marea Neagra - la rascruce de drumuri

de Cerasela Marin     HotNews.ro
Luni, 15 ianuarie 2007, 0:00

Foto: mytravelguide.com

Presedintele Basescu ar vrea sa o transforme intr-o „Mediterana a Estului”. Ministerul de Externe spune ca se afla pe lista sa de prioritati de grad zero. UE nu are in acest moment o politica definita pe acest subiect, dar presa europeana incepe sa o abordeze ca subiect. Marea Neagra - caci despre ea este vorba - este unul dintre obiectivele majore ale politicii externe a Romaniei.

Actuala putere si-a propus sa o promoveze pe agenda euro-atlantica. Care este totusi castigul acestei politici? Politic sau economic?

Chiar daca zona Marii Negre este departe de a se asemana cu spatiul atlantic de securitate colectiva, aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana va duce la o sporire a interesului statelor membre UE pentru aceasta regiune si, implicit, la o serie de procese ce au ca scop dezvoltarea si consolidarea economiei din bazinul pontic.

Cat de realizabil este insa acest proiect?, l-am intrebat pe analistul militar Radu Tudor.

“Proiectul este perfect viabil, mai ales in contextul tranzitarii cailor energetice dinspre Asia Centrala spre Europa Occidentala prin Marea Neagra. Cu atat mai valoroasa este aceasta zona cu cat s-a marit numarul tarilor riverane membre NATO si UE, respectiv Romania si Bulgaria.

Totusi, resursele financiare si cele politice din zona estica a Marii Negre nu permit o dezvoltare atit de rapida pe cat ar dori Romania”, a spus Radu Tudor.

“Uniunea Europeana va trebui sa trateze Marea Neagra ca pe un spatiu politic, economic si de securitate de interes direct. Acum, Marea Neagra apartine prin cel putin doua tari riverane si Uniunii Europene”, a adaugat Tudor.

Intr-un interviu acordat la sfarsitul lunii decembrie publicatiei franceze „Le Monde”, presedintele Romaniei facea o evaluare a situatiei din zona Marii Negre, cand aceasta urma sa devina zona de frontiera pentru Uniunea Europeana.

"Marea Neagra este o zona tulbure. Ea adaposteste trei tipuri de trafic: traficul de droguri din tarile asiatice pana in Europa Occidentala, traficul de persoane din fostul spatiu sovietic spre UE si traficul de arme.

Cu toate acestea, zona caracterizata de o insecuritate ridicata va deveni din 2007 frontiera de est atat pentru Uniunea Europeana cat si pentru Alianta nord-atlantica”, declara Basescu, precizand totodata ca „Romania nu va putea rezolva singura toate conflictele inghetate in Osetia de Sud, in Abhazia, in Transnistria si in Nagorno Karabah”.

„Aceste conflicte pot fi reaprinse in orice clipa si reprezinta un pericol major pentru stabilitatea Europei. Numai o vointa politica comuna a UE, a Statelor Unite, a Rusiei si a Turciei ar putea rezolva aceasta problema.

Noi nu facem decat sa atragem atentia asupra urgentei de a calma aceste focare de conflict”, a adaugat presedintele, referindu-se la mai multe "zone fierbinti" din regiunea Marii Negre.

Analistii din Romania considera ca un acord intre marile puteri cu interese in spatiul pontic - UE, Statele Unite, Rusia si Turcia - reprezinta singura solutie pentru rezolvarea conflictelor inghetate din aceasta regiune.

“Turcia si Rusia se situeaza in momentul de fata pe pozitii adverse fata de Romania si Bulgaria in privinta valorificarii strategice sporite a bazinului Marii Negre. In schimb, Statele Unite reprezinta cel mai puternic sprijin al initiativelor noastre in aceasta zona.

Desi Turcia e tara membra NATO, interesele ei nationale predomina pe agenda sa politica in raport cu obligatiile fata de alti aliati, precum Romania si Bulgaria”, a precizat Radu Tudor.

“Ramine insa o sarcina destul de grea pentru tara noastra: sa aduca Marea Neagra pe agenda principala a UE, ceea ce pare destul de dificil. Uniunea Europeana reactioneaza greoi la initiative de securitate si nu are inca bine exersata propria politica de securitate si aparare - ESDP”, a adaugat acesta.

Marea Neagra incepe sa faca valuri

Desi pana la aderarea Romaniei la blocul comunitar, spatiul bazinului maritim nu a reprezentat o zona de real interes pentru Uniunea Europeana, regiunea Marii Negre revine pe agenda organizatiilor occidentale.

Uniunea Europeana si-a prezentat, inca din vara anului 2006, noile strategii politice privind integrarea Marii Negre in spatiul maritim european. Astfel, un document prezentat de Comisia Europeana urmareste crearea, din 2008, a unei politici unitare privind zonele maritime si de coasta.

Documentul, numit si „Cartea Verde”, propune anumite linii de actiune si solicita opinii din partea statelor membre, a agentilor economici, a expertilor si a societatii civile, de care se va tine cont cand se va elabora politica maritima.

De astfel, si Romania a fost indrumata sa demareze un proces de analiza interna pentru a identifica prioritatile nationale in contextul integrarii Marii Negre in politica maritima a UE.

Cartea Verde porneste de la premisa ca oceanele lumii sunt atat cai de comunicare, cat si mijloace de punere in concurenta intre statele si regiunile lumii. Uniunea Europeana incearca sa transforme caile maritime intr-o sursa de competitivitate pentru economia europeana, dar doreste sa asigure si protectia mediului.

Comisia Europeana considera ca politica maritima trebuie sa stimuleze dezvoltarea economica, sociala si protectia mediului si sa fie in concordanta cu strategiile deja existente ale Uniunii, cum ar fi Strategia Lisabona sau strategia de dezvoltare durabila.

Analistii europeni au propus ca principalele domenii de actiune ale viitoarei strategii maritime sa fie: industria si tehnologia maritima, cercetarea si dezvoltarea maritima, protectia mediului marin, transportul maritim, logistica si siguranta, turismul, gestionarea zonelor de coasta, industria pescuitului, educatia si cultura, noua politica de vecinatate, energia si resursele naturale.

Zona de interes si pentru NATO

Sub influenta evenimentelor politice si militare, Marea Neagra s-a transformat intr-o intersectie complicata de granite geopolitice si geo-economice, devenind de asemenea un cadru prin care comunitatea euro-atlantica isi face auzita vocea, este una dintre opiniile tot mai vizibila la Washington.

Statele Unite „trebuie sa promoveze o strategie prudenta, echilibrata si realista pentru a contribui la securitatea si stabilitatea bazinului Marii Negre”, apreciaza un raport recent al fundatiei americane Heritage Foundation.

In contextul in care UE si Statele Unite „impartasesc obiectivul comun al garantiei pacii in regiune si incurajarii reformelor democratice si economice, in scopul evitarii situatiei in care regiunea ar ajunge sa fie dominata de catre o singura putere”, documentul recomanda administratiei Bush sa lanseze discutii cu autoritatile de la Bucuresti si Sofia „in vederea atenuarii

preocuparilor manifestate de Turcia referitor la faptul ca bazele americane din Romania si Bulgaria ar ameninta pozitia sa dominanta” in bazinul pontic.

Raportul Heritage Foundation abordeaza, totodata, si problema energetica, subliniind ca Marea Neagra constituie deja o componenta importanta pentru transportul hidrocarburilor provenite din Orientul Mijlociu si Asia Centrala catre Europa.

De asemenea, Statele Unite ar trebui sa acorde prioritate conflictelor deschise din jurul bazinului maritim, incepand cu conflictul din Transnistria, unde negociatorii americani trebuie sa-si dubleze eforturile in rezolvarea conflictului separatist", se mai preciza in document.

Analistul Radu Tudor considera ca „NATO este interesata de transformarea Marii Negre intr-o platforma de securitate mai puternica decat in prezent, iar Statele Unite au un rol major in acest demers”.

“Amplasarea bazelor americane pe litoralul Marii Negre - in Romania si Bulgaria - va deschide alte perspective pentru Marea Neagra in viitorii 5 ani”, a precizat analistul.

Un spatiu de interese divergente

Marea Neagra are o lunga istorie a conflictelor si intereselor divergente, devenind in ultimii ani o zona unde isi disputa influenta trei mari actori internationali: NATO, Uniunea Europeana si Rusia.

Pana la destramarea blocului sovietic, toate statele de la Marea Neagra, cu exceptia Turciei, se aflau in sfera de influenta a Moscovei. Acestea erau fie membre ale Uniunii Sovietice, fie apartineau Pactului de la Varsovia. Astazi, Uniunea Sovietica nu mai exista si ordinea mondiala bipolara a devenit de domeniul trecutului.

Prin aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, „democratia vest-europeana” si-a extins granitele pana la bazinul Marii Negre, la rascrucea a trei spatii de securitate -- european, euro-asiatic si islamic.

Noua sa configurare strategica a devenit evidenta chiar de la inceputul anilor 1990, cand au fost trasate primele proiecte de transportare a energiei dinspre Est catre Vest.

Au intervenit, insa, unele crize sub forma conflictelor din fosta Iugoslavie si conflictele care afecteaza parti din Caucaz - Osetia de Sud, Abhazia si Nagorno Karabah.

Admiterea Romaniei si Bulgariei in NATO in 2004 si in UE la inceputul anului 2007, impreuna cu orientarea pro-occidentala a Georgiei si Ucrainei, pare sa scoata tot mai mult zona respectiva de la periferia Europei.


731 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  ...la rascruce de drumuri (Luni, 15 ianuarie 2007, 12:21)

  Anton [anonim]

  Interesant subiect si felicitari pentru abordarea lui. Inca nu gasisem in presa un articol de genul asta, mai ales ca aderarea la UE va schimba total situatia din zona. Problema este mult mai ampla pentru ca Romania "nu-si va face auzita vocea" precum spera , ci va fi manipulata si obligata sa asculte rasuflarea din ceafa "marilor puteri". Sa vedeti ce "Mediterana a Estului" o sa avem dupa ce toate puterile mari o sa se ciondaneasca intre ele, iar Romania nu o sa mai stie pe cine sa asculte. Mi-e frica ca o sa pierdem si putinul control pe care il mai detinem in zona...sad!
 • 0 (0 voturi)    
  Si Rusia? (Luni, 15 ianuarie 2007, 12:29)

  Ionut [anonim]

  Sa vedem cat de tari vor fi europenii in fatza Rusiei pe aceasta tema...
 • 0 (0 voturi)    
  felicitari hotnews (Luni, 15 ianuarie 2007, 12:51)

  serban [anonim]

  Felicitari hotnews, acest articol imi confirma faptul ca deveniti, din ce in ce mai mult, o sursa credibila nu doar de stiri, ci si de analize. Nu vreau sa comentez deocamdata subiectul, reveniti si voi face acest lucru :)

  Intrebare: de ce redactorii vostri nu se semneaza cu numele intreg? Pentru ca, zi de zi, observ ca articolele sunt scrise din ce in ce mai profesionist. Este pacat sa nu le dati posibilitatea afirmarii.

  Propunere: sunteti deocamdata singurii care ofera stiri in timp real. Si nu fac referire la agentiile de presa, voi le dati gratuit. De ce nu bagati si filmuletze, trase de reporterii vostri pe acolo pe unde merg? Internetul are un potential imens, sunt sigur ca il puteti folosi la capacitate maxima
 • 0 (0 voturi)    
  Romania intre SUA si Rusia (Luni, 15 ianuarie 2007, 13:35)

  sempere [anonim]

  Nu va faceti iluzii, proiectul de creare a zonei Marii Negre nu e decat un mod de enervare a "Fratelui de la rasarit" si face parte din directivele venite direct de la Washington.
  Eu personal n-as vrea ca Romania sa primeasca din partea Rusiei acelasi tratament ca Georgia. Poate e mai buna o intelegere cu rusii profitabila dpdv economic, asa cum procedeaza Germania.
  Pana acum se pare ca "alianta" noastra cu SUA a fost una unilaterala, adica noi le sustinem interesele in lume, dar nu prea primim nimic in schimb. Sincer, cred ca e momentul sa devenim pro-europeni.
 • 0 (0 voturi)    
  u know what's funny (Luni, 15 ianuarie 2007, 14:17)

  wassa [anonim]

  daca romania reuseste sa atraga teava de gaze pe la constanta principalul beneficiar e riciu (petromidia shtie de ce)
 • 0 (0 voturi)    
  Turcia si Rusia - inamici istorici ai Romaniei (Luni, 15 ianuarie 2007, 15:17)

  observator [anonim]

  Aceste 2 state, indiferent de forma istorica prin care s-au manifestat la Marea Neagra (imperiu, republica sovietica sau kemalista, republica federala sau"democratica") au avut o politica externa agresiva impotriva Romaniei. Ambele tari au ocupat teritorii romanesti (unele si acum sunt in aceasta situatia - Transnistria, sudul Basarabiei, nordul Bucovinei, insula Serpilor, "gratie" fostei URSS), ambele au instalat populatii colonizatoare (sute de mii de rusi veniti in Basarabia, ruteni ucrainieni in Bucovina si Maramures, turci si tatari in Dobrogea, gagauzi in Basarabia), ambele au organizat asasinate ale unor lideri romani intre sec.15-20. Rusia si Turcia si-au impartit sfera de influenta in Marea Neagra si inca din anii '30 (dupa un tratat semnat in Elvetia), refuza sa discute cu tarile riverane mai mici despre statutul Marii Negre. Rusia a facut tot posibilul sa impiedice sau macar sa intarzie aderarea Romaniei la Nato si UE, iar un raport al serviciilor turce de informatii catre marele stat major turc indica in 2001 ca Romania reprezinta un pericol pt. influenta turca in regiune, noi fiind desemnati ca principalul concurent "occidental" in Marea Neagra (datorita populatiei, legaturilor "latine" cu vestul, dinamicii economice, apropierii de Washington, potentialului de reunificare nationala). Nu ne putem baza pe Turcia, participarea Turciei la NATO e o conjunctura istorica, turcii s-au dovedit aliati versatili fata de USA si intre tarile UE doar UK e relativ favorabila unei mai stranse aliante cu Turcia kemalista. Pozitia turcilor fata de problema cipriota, de negocierile cu UE, de drepturile minoritatii kurde, de genocidul armean, fata de situatia din Irak, implicarea dovedita in manipularea minoritatii turce din Bulgaria, in tentativa de recuperare a gagauzilor si tatarilor de la Marea Neagra, nu-i recomanda drept aliati ai Romaniei si nici macar ai UE. Inutil de precizat politica imperialista, agresiva a Rusiei, bazata pe coloni rusofoni si santaj energetic.
 • 0 (0 voturi)    
  Gurile Dunarii - Marea Neagra (Luni, 15 ianuarie 2007, 20:00)

  Radu [anonim]

  Rusi au ajuns in 1818 la Dunare. In 1829 stapaineau Delta. Dorinta rusiei de a se uni cu slavi bulgari era clara. Rusia avea nevoie sa-si faca granita pe Bosfor.

  Daca Rusiei ii reusea acesta strategie, multe coloni africane deveneau rusesti. Puterile lumii au simtit pericolul. Anglia si Franta au sustinut Turcia sa in razboiul Crimeii. Ratiunea de a sustine o tara musulmana impotriva unei tari crestine , naste multe intrebari. Culturi deiferite , religii diferite ,dar interese comune.

  Gurile Dunarii devin o zona tampon sub influienta marilor puteri.la intretaierea a trei imperii -rus,turc, austriac.Daca nu se infiinta Comisiunea Europeana a Dunarii la Sulina de mult Dobrogea era sovietica.

  Turcia este tara NATO , dar a ajuns in NATO cu sustinere masiva a SUA. Motivul de a bloca accesul flotei rusesti a marii Negre in Mediterana care ar fi stinzenit flota a VI-a americana.

  Romania , Bulgaria ,Turcia - sunt in NATO, America doreste ca in aceasta alianta sa ajunga si Ucraina. Turcii nu sunt de incredere in NATO.Intre Grecia si Turcia exista o divergenta in legatura cu Cipru. Este explicabil de ce in Grecia se trage in ambasada. Turcia este sustinuta de SUA numai si numai pentru ca este stapina Bosforului.UE stie ca Turcia poate fi tara de tranzit a pertolului si din acelasi motiv cocheteaza cu Turcia pentru UE.

  Presedintele Basescu trebuie sa fie cit se poate fi de incisiv, are nevoie de aliati si de sustinere. Numai ca Rusia si Turcia sunt deranjati de vocea Romaniei si incearca sa poarte discutii , pe cale diplomatica, exonerind Romania. Mare pacat ca ME este constipat si are reactii decit la cafea.

  Povestea Bastroie, insulei Serpilor, intalnirea Basescu -Iscenco ori este o manevra bine facuta , ori comandata , ori o prostie . Oricum deschiderea cu Ucraina trebuie facuta , Euroregiunile sunt doar pe hartie, vin fonduri europene care trebuiesc absorbite ,fara cooperare cu ei = 0

  Ucraina trebuia sa anuleze viza pentru romani de la data de 01.01.07.
 • 0 (0 voturi)    
  HAHAHAHA (Marţi, 16 ianuarie 2007, 9:04)

  Maria M [anonim]

  In absenta oricarei idei despre viata aceasta a tarii noastre, ministerul de externe umbla bineinteles dupa cai verzi prin Marea Neagra. Cum dracu sa faci un partener dintr-o mare?
 • 0 (0 voturi)    
  mintea cea de pe urma.... (Marţi, 16 ianuarie 2007, 12:55)

  sile [anonim]

  Daca bunii si strabunii nostri nu ar fi fost niste vajnici crescatori de mioare si ar fi inteles sa faca ceea ce si altii faceau la vremea aia ,adica construiau corabii si bateau marile lumii,in idea de aduce faima si bani in tarile lor de origine,probabil ca astazi am fi avut alt nivel de dezvoltare si am fi fost altfel pozitionati pe harta lumii.Din pacate nu a fost asa pentru ca ,probabil, toata vremea ne-am impiedecat in propria neputinta.Interesant este ca si astazi se manifesta la unii acelasi tip de comportament de genul -Da' ce-or sa zica rusii,- Da' cum dracu' sa faci parteneri dintr-o mare,etc.
  Cu asemenea moduri de a vedea si gandi lucrurile chiar nu avem nicio sansa de a ne aduce contributia la vreo constructie in zona Marii Negre!!
  Poate in cele din urma ne va veni mintea la cap!!
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu vrea razboi cu rusii (Joi, 18 ianuarie 2007, 14:31)

  farul din Constanta [anonim]

  si uite asa vine Patriciu si acuza ca Basescu vrea razboi cu rusii. Pai cum sa nu vrea daca UE ne "calmeaza" ca au stategie in bazinul Marii Negre, cum sa nu vrea razboi daca NATO spune ca o sa ne asigire spatele.Baselu era suparat odata ca Moscova trateaza Marea ca pe un lac rusesc si este normal sa fie supara, dar ce te faci cand Rusia manipuleaza o intreaga Europa cu gazele ei? Basescu vrea strategie...Statele Unite si Europa la fel, pe cat batem pariu ca nu o sa se faca nimic in bazinul pontic dib cauza faptului ca rusii nu vor?

  Felicitari Hotnews pentru analiza. Mi-a placut.
  • 0 (0 voturi)    
   articol (Marţi, 12 august 2008, 17:08)

   Avalansa [anonim] i-a raspuns lui farul din Constanta

   Bun articol! Paca ca a expirat subiectul si nimeni nu l-a mai actualizat. Oare ce face Marea Neagra acum, dupa doi ani de UE?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version