Cei 35 de europarlamentari romani isi incep, luni, mandatul la Strasbourg, intr-o sesiune plenara a Parlamentului European. Sesiunea PE este prima in care reprezentantii Romaniei activeaza ca europarlamentari cu drepturi depline, pentru ca pana la momentul aderarii la UE ei au avut doar statut de observatori.

Marti, Parlamentul European va alege un nou presedinte, al carui mandat va dura pana la mijlocul anului 2009.

Principalul candidat la presedintia PE este Hans Gerd Poettering, actualul lider al grupului Partidului Popular European (PPE), relateaza BBC. Presedintele de pana acum, socialistul Josep Borrell, se retrage, ca urmare a intelegerii dintre cele mai mari doua grupuri, PPE si Partidul Socialistilor Europeni (PSE) de a-si imparti presedintia pe durata celor 5 ani de mandat ai Parlamentului European.

Tot luni este asteptata constituirea unei grupari de extrema dreapta, intitulata „Identitate, Traditie si Suveranitate”, din care urmeaza sa faca parte reprezentanti ai partidelor de extrema dreapta din Romania, Bulgaria, Franta, Italia, Belgia, Marea Britanie si Austria, in total cel putin 20 de parlamentari.

Constituirea gruparii a fost posibila, dupa aderarea Romaniei si Bulgariei, cand cinci membri ai Partidului Romania Mare si unul al partidului Ataka, din Bulgaria s-au inscris in fractiunea, care intruneste astfel numarul minim de 20 de parlamentari.