In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, ministrul Justitiei, Monica Macovei a afirmat ca pana joi, cand a fost ales presedinte al CSM, Anton Pandrea s-a aflat in conflict de interese.

Monica Macovei a precizat ca Anton Pandrea si Lidia Barbulescu detin ilegal mandatul de la Inalta Curte de Justitie si Casatie. “Va reamintesc ca anul trecut am si invocat la CSM ca atat domnul Pandrea cat si doamna Lidia Barbulescu, vicepresedintele Curtii, sunt ilegal pe mandat”, a specificat ea.

Cu toate acestea, ministrul Justitiei a explicat ca Anton Pandrea nu se afla in acest moment intr-un conflict de interese pentru ca el este obligat prin lege ca, pe perioada cat detine presedintia CSM, sa se autosuspende din functia de conducere. “Pandrea a fost in conflict de interese pana ieri”, a afirmat Monica Macovei.

Totusi, ea a reamintit ca Viorel Andries, presedinte al Curtii de Apel Cluj si membru CSM si Iulian Galca “daca se reintoarce la presedintia Curtii de Apel Alba si continua in CSM presedinte” se afla in conflict de interese.

“Am reprosat CSM ca face numirile pentru functiile de conducere cu delegatie”

In cadrul aceleiasi emisiuni, Monica Macovei a afirmat ca a reprosat CSM faptul ca face numirile pentru functiile de conducere cu delegatie si ca, de regula, acestea sunt ocupate de fostii sefi. Ministrul Justitiei a remarcat faptul ca cei carora li s-a terminat mandatul prefera sa fie numiti cu delegatie decat sa se prezinte la un concurs.

Ea a dat exemplul Curtii de Apel Galati unde fostii sefi “au cazut la concurs si, dupa aceea, i-a numit CSM cu delegatie” si pe cel al Despinei Mihai, vicepresedinte la Curtea de Apel Bucuresti unde “un an de zile a stat cu delegatie desi legea prevede numai 180 de zile maximum de delegare. Deci a stat ilegal 6 luni.”