Autoritatile de la Teheran au anuntat, luni, ca intentioneaza sa extinda planul de instalare a 3.000 de centrifuge atomice, cat si producerea la scara industriala a combustibilului nuclear.

Iranul a ignorat sanctiunile impuse de ONU la sfarsitul lunii decembrie si a accelerat procesul de imbogatire a uraniului, despre care Occidentul considera ca ar putea face parte dintr-un program de fabricare a bombei atomice, relateaza agentia Reuters.

"Continuam producerea combustibilului nuclear care are nevoie de minim 3.000 de centrifuge. Inregistram progrese si asta ne bucura. Planul merge inainte si se apropie de finalizare", a declarat Gholamhossein Elham, purtatorul de cuvant al Guvernului.

La sfarsitul lunii decembrie, presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a amenintat pe cei care au sprijinit rezolutia ONU ca vor regreta, foarte curand, gestul. Tot atunci, Ahmadinejad a anuntat ca tara sa va lansa un proces de producere de combustibil nuclear cu uz industrial, sfidand astfel sanctiunile Consiliului de Securitate ONU.

Oficialii de la Teheran spun ca Occidentul trebuie sa accepte sa traiasca cu un "Iran nuclear".

Statele Unite ameninta subtil Iranul

Secretarul de stat american Condoleezza Rice, aflat in turneu de evaluare a situatiei din Orientul Mijlociu, a avertizat ca, in cazul in care Iranul continua programul nuclear de imbogatire a uraniului, vor fi necesare alte actiuni mai drastice.

Condoleezza Rice a lasat sa se inteleaga ca se va discuta serios si despre o optiune militara in cazul in care alternativa negocierilor diplomatice, pentru care insista si militeaza in continuare, nu va da rezultate.

Statele Unite si cativa dintre aliatii sai cred ca Teheranul cauta sa dezvolte arme de distrugere in masa. In schimb, oficialii iranieni spun acest program este dezvoltat numai in scopuri pasnice, si anume pentru generarea de electricitate.