Printr-o ordonanta de urgen-ta promovata de Guvern discret - adica in preajma Sarbatorilor de Craciun si publicata in Monitorul Oficial pe 29 decembrie 2006 - procurorii de la Crima Organizata au dobandit puteri fara precedent.

Respectiva ordonanta modifica Legea privind organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism si nu a primit avizul CSM, desi se refera la aspecte care privesc activitatea magistratilor.

Una dintre cele mai periculoase prevederi care poate provoca o serie de abuzuri se refera la faptul ca procurorii au acum dreptul de a dispune - fara a mai cere autorizatie de la judecator - punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a accesului la sisteme informatice.Aceste masuri pot fi dispuse pe o perioada de 30 de zile, ele putand fi insa reinnoite.

Lucrul cel mai grav il reprezinta faptul ca masurile in cauza pot fi dispuse si inainte de inceperea urmaririi penale impotriva unei persoane, respectiv atunci cand "sunt indicii temeinice cu privire la savarsirea unei infractiuni, in scopul strangerii de probe sau al identificarii faptuitorului".

Noul text de lege le ofera procurorilor o multitudine de solutii de a obtine informatii si de a strange probe, una dintre acestea referindu-se la reinfiintarea institutiei informatorilor platiti.

Astfel, DIICOT va avea anual un depozit in valoare de 1.000.000 de lei noi "pentru actiuni privind organizarea si constatarea infractiunilor flagrante sau ocazionate de folosirea investigatorilor sub acoperire, a informatorilor ori colaboratorilor acestora".

Deosebit de periculoasa este si prevederea care se refera la faptul ca DIICOT este "autorizata sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta sa, in conditiile legii".

Cu alte cuvinte, aceasta exprimare extrem de larga poate insemna inclusiv posibilitatea ca procurorii sa intercepteze convorbirile telefonice, evident avand mandat de la judecator.

Integral in Gandul