Informatorul „Romeo“ din dosarul de urmarire al regelui Mihai I ar putea fi unul dintre cei mai buni prieteni ai sai, Mocioni-Stircea. Ipoteza a fost lansata ieri de istoricul Serban Radulescu-Zonner.

Insotit de sotia sa, regina Ana, de principesa Margareta si de principele Radu, Regele Mihai I a fost ieri intr-o vizita la CNSAS, unde a vazut citeva file din dosarul sau de urmarire, intocmit de fosta Siguranta a statului in anul 1948.

Daca din familia regala nimeni nu a facut vreo declaratie cu privire la aceasta vizita, Ticu Dumitrescu a afirmat, dupa plecarea lor, ca regele s-a aratat impresionat de ceea ce a apucat sa citeasca din dosar. „Majestatea Sa a fost vizibil emotionat sa revada intre acele coperte o serie de inscrisuri din presa vremii, dar si o serie de delatiuni ce-l vizau.

Mi-a ramas in minte numele conspirativ al unuia dintre turnatorii sai: «Romeo». Acesta era, cel mai probabil, cineva din interiorul Palatului“, a spus Ticu Dumitrescu.

Istoricul Serban Radulescu-Zonner, care a studiat acea perioada, crede ca este foarte posibil ca „Romeo“ sa fie fostul maresal al Casei Regale, Ion Mocioni-Stircea, unul dintre prietenii apropiati ai regelui, recunoscut cu un rol important si in lovitura de la 23 august. Acesta este urmasul baronului Mocioni-Stircea si cel de la care regele a luat palatul de la Savirsin.

A dus la executia lui Patrascanu

Istoricul a emis aceasta ipoteza bazindu-se pe comportamentul fostului maresal in procesul Partidului National Taranesc si in cel al lui Lucretiu Patrascanu. „In ambele procese, Mocioni-Stircea a fost audiat ca martor al acuzarii. A spus ceea ce Securitatea voia sa spuna, i-a bagat pe toti la apa si el a scapat cu o pedeapsa mica.

A fost eliberat si arestat din nou pentru scurt timp“, explica Serban Radulescu-Zonner.