Pe 1 iunie 2006, la investitura sa ca ministru, Radu Stroe primea, sub lumina reflectoarelor, un bilet misterios de la Traian Basescu. Presa a incercat, in zadar, de atunci incoace, sa afle continutul acestei misive, prezentata astazi de „Cotidianul“.

Istoria biletului dateaza de aproape un an, cind si-a avut punctul de plecare. La 13 februarie, anul trecut, a avut loc o sedinta a CSAT in care s-au discutat, in premiera, proiectele de lege privind siguranta nationala. Era vorba despre acte normative care vizau organizarea activitatii de informatii. Continutul lor a impartit in doua tabere sustinatorii proiectelor.

Serviciile, impreuna cu seful statului, Traian Basescu, au promovat o varianta considerata de societatea civila mai rigida, in timp ce Guvernul a avut propria sa viziune, apreciata drept mai democratica.

CSAT: proiecte de lege secrete, care trebuiau sa ramina secrete

In februarie 2006, in sedinta CSAT, in afara problemelor de fond, s-au discutat mai multe chestiuni legate de aceste legi. Prima, cea care a devenit apoi subiectul misivei prezidentiale catre ministrul Radu Stroe, se refera la caracterul secret sau public al proiectelor. Astfel, Traian Basescu oscileaza intre a le da publicitatii sau nu, propunind ca ele sa fie mai intii discutate cu partidele.

Pina la acel moment, legile ar fi urmat sa ramina sub cheie in comisiile parlamentare de specialitate. Seful comisiei din Senat, actualul director al SRI, George Maior, chiar isi ia masuri de precautie si cere ca PSD sa fie scos din culpa daca legile ajung la presa. Radu Stroe sustine, in prima etapa, ideea secretizarii la comisie, invocind si caracterul secret al sedintelor acesteia.

A doua problema discutata la vremea respectiva se refera la modalitatea prin care proiectele ajung legi. Presedintele Traian Basescu vorbeste despre o eventuala asumare a raspunderii guvernamentale, ceea ce ar fi facut imposibila orice dezbatere in Parlament. Conform extrasului de stenograma, nu se ia nici o decizie.

Stroe, suspect ca a turnat CSAT-ul la presa

Proiectele apar insa in presa chiar pe 14 februarie 2006, adica la nici 24 de ore de la sedinta CSAT. Principalul suspect de „colaborationism“ cu presa a fost liberalul Radu Stroe. Motivul suspiciunii: proiectele discutate atunci erau cele sustinute de presedintele Traian Basescu, initiative cu care Executivul nu era de acord.

Dezvaluirea prevederilor din proiecte a provocat o ampla dezbatere publica si a avut drept consecinta o „imblinzire“ a acestora, intr-o forma cu care serviciile secrete nu sint de acord nici pina astazi.

Basescu nu iarta nici in zi de sarbatoare

Citeva luni mai tirziu, la investitura, Stroe primeste de la Traian Basescu biletelul misterios, care ii provoaca lui Stroe un moment de nedumerire.

Presa a speculat indelung atit in legatura cu enigmaticul gest al presedintelui, cit si cu ceea ce ar fi putut contine biletul, pe care Radu Stroe a refuzat sa-l faca public pina cind nu a obtinut toate aprobarile legale, fiind vorba despre o sedinta a CSAT. Astfel, Stroe a cerut in scris, la momentul respectiv, SRI permisiunea de a da publicitatii biletul.

SRI i-a dat un raspuns destul de evaziv. Ulterior, pe 11 ianuarie 2007, secretarul CSAT, Sergiu Medar, ii da un raspuns pozitiv lui Radu Stroe: enigmaticul bilet poate ajunge la public.

Integral in Cotidianul