Anul 2007 aduce pe piata o multime de proiecte imobiliare, mai ales in Bucuresti, oras preferat de investitori. O data cu integrarea in UE sunt asteptati sa investeasca in Romania multi straini atrasi de conditiile favorabile de pe piata noastra.

Analistii prognozeaza dezvoltarea domeniului imobiliar in perioada urmatoare, dar atrag atentia ca nu toate sectoarele acestuia sunt rentabile pentru investitori.

Pentru 2007, au fost anuntate cateva zeci de proiecte rezidentiale in Bucuresti, iar la unele dintre ele au inceput lucrarile inca din 2006. O atentie deosebita a fost acordata proiectelor pentru clasa medie, chiar daca aceasta clasa, in viziunea firmelor care fac afaceri imobiliare, nu este reprezentata de cei care au salariul mediu pe economie, ci venituri mult mai consistente.

Pana in prezent, pentru cei cu venituri medii nu exista decat oferta de apartamente in blocuri vechi. Din 2006, dezvoltatorii au anuntat mai multe proiecte pentru clasa medie, la preturi mai mari decat cele ale apartamentelor din blocurile comuniste.

Diferenta dintre apartamentele vechi si cele noi consta in suprafetele mai mari, dotarile moderne si materialele folosite care ridica pretul locuintelor noi. Un cost deloc de neglijat este cel al parcarii. Daca la blocurile vechi nu iti cere nimeni bani pentru un loc de parcare, la cele noi costurile variaza, in medie, intre 7.000 si 15.000 de euro.

Daca in anii anteriori investitorii s-au axat mai mult pe zona de nord, in ultimul timp acestia s-au extins si in cartiere si chiar in sudul orasului, mai slab cotat pe piata imobiliara, dar care ofera posibilitati de construire la preturi mai mici decat in alte zone.

Analistii imobiliari au apreciat ca preturile nu vor mai inregistra o crestere spectaculoasa, ci destul de mica in comparatie cu anii trecuti.

Mai multe mall-uri

Piata de retail se va dezvolta si in perioada urmatoare, cand urmeaza sa fie construite noi spatii comerciale si mall-uri care sa acopere cererea destul de mare. Pe locul fostului circ al foamei din Rahova se va construi un nou mall, la fel cum s-a intamplat si pe scheletul fostelor constructii ceausiste din Vitan si Militari.

Un alt proiect asteptat este cel numit Dambovita Center, care se va realiza pe scheletul Casei Radio, o constructie abandonata dupa 1989. Un alt mall este asteptat sa se realizeze in cadrul proiectului Esplanada, in centrul Capitalei, iar altul in zona Pietei Sudului.

Dezvoltatorii spun ca exista cerere si ca in Bucuresti vor aparea in urmatorii ani si mai multe spatii comerciale si mall-uri, avand in vedere apetitul romanilor pentru cumparaturi si distractie.

In 2007, marile lanturi de retail se vor extinde si vor aparea si altele noi.

Terenuri la cautare in zona de sud

Daca in ultimii ani s-au cautat foarte mult terenurile din zona de nord a orasului, unde s-a si construit foarte mult, din 2007 vor avea cautare si cele din zona de sud, mai putin apreciate pana acum. Preturile acestora sunt destul de mici comparativ cu alte zone ale orasului si permit realizarea unor investitii la costuri mai mici.

Integral in Romania Libera