Formatiile Aievea, Shukar Collective, Suie Paparude si Yvat, artistul video Stefan Cosma si Calin Dan, curatorii Maria Rus Bujan si Stefan Tiron, regizorii Radu Jude, Catalin Mitulescu si Corneliu Porumboiu, artistul plastic Waldemar Mattis-Teutsch si scriitorul Bogdan Ghiu vor participa, in perioada 26 - 29 ianuarie 2006, la Rotterdam, la manifestarea IFFR hotspots BUCHAREST, desfasurata in cadrul Festivalului International de Film de la Rotterdam (IFFR).

Programul IFFR Hot Spots isi propune sa “teleporteze” temporar audienta locala in viata culturala a unui alt oras. Selectia vizeaza artisti tineri, deschisi catre formate experimentale.

Editia pilot a acestui program, a demarat in 2005, cand au participat orasele Bristol, Istanbul si Bagdad, pentru ca in 2006 “spoturile” sa se opreasca asupra metropolelor Vilnius, Mexico City si Johannesburg. In 2007, capitala Romaniei figureaza, in acest program, alaturi de cea a Iranului, Teheran.

Initiatorii sectiunii IFFR hotspots BUCHAREST (subintitulata - cu trimitere la Revolutia din 1989 - “We are here and the television is with us...” - “Suntem aici si televiziunea e cu noi”) isi motiveaza demersul astfel: “(...) In ultimii ani, productia cinematografica din Romania a fost considerabila.

Un numar remarcabil de filme romanesti au fost distinse la festivaluri internationale.(...) Dar care este originea acestei izbucniri de energie dupa ani de tacere si incremenire...? Care este fundamentul perspectivei dobandite de acesti tineri? Isi propun ei sa fie doar o “parte a ceva” sau impartasesc o mentalitate cu adevarat noua...?

Tinerii artisti si cineasti vor sa contribuie la limpezirea raporturilor cu istoria traumatica recenta, sau cauta un echilibru intre imaginatia lor bogata si realitatea bruta...? Intrebari de acest fel au determinat programul Hot Spots sa-i invite pe artistii si cineastii romani si sa le ofere un spatiu in care sa-si impartaseasca impulsurile creative unei audiente internationale...”

Participarea romaneasca la acest eveniment, este sprijinita de Institutul Cultural Roman.