Ungaria doreste sa-si intensifice activitatea nucleara. Autoritatile de la Budapesta analizeaza in prezent fie posibilitatea construirii unei a doua centrale nucleare, fie extinderea duratei de functionare a celor patru reactoare de la Paks, relateaza agentia MTI, citand un articol din cotidianul ungar Magyar Hirlap.

Ministrul ungar al Economiei a alcatuit o strategie energetica care include si o analiza ampla a necesarului de materii prime, impactul asupra mediului, necesarul de energie al Ungariei si potentiala investitie.

Pentru a determina cat de viabil este acest proiect, expertii ungari va trebui sa tina cont, printre altele, si de posibilitatea prelungirii duratei de functionare a centralei de la Paks. Analizele vor stabili nevoia construirii de noi facilitati de stocare energetice si vor estima cantitatea de apa necesara pentru functionarea noii centrale.

Ministrul ungar al Mediului, Kalman Kovacs, a precizat insa ca este nevoie ca studiile sa dovedeasca necesitatea unei a doua centrale nucleare pentru ca proiectul sa fie demarat. El a precizat ca isi mentine pozitia pentru o mai buna utilizare a resurselor energetice regenerabile.

Organizatia ecologista Energy Club a protestat fata de acest plan, atragand atentia asupra faptului ca la centrala de la Paks se lucreaza si in prezent la inlaturarea urmarilor incidentului din aprilie 2003, cand, in timpul procesului de curatare a unor tevi, o cantitate semnificativa de gaz radioactiv a fost eliberata in aer.

Actuala centrala de la Paks a fost puse in functiune in anul 1982, estimata la o durata de viata de 30 de ani. Pentru ca centrala furnizeaza doar 40 la suta din energia electrica a Ungariei, inca din anul 2002 s-a discutat despre extinderea duratei sale de functionare cu inca 20 de ani.

Se estimeaza ca o noua centrala nucleara ar urma sa coste aproximativ 750 miliarde forinti, circa trei miliarde de euro.