Serviciul britanic de informatii externe, MI6, a anulat o declaratie guvernamentala potrivit careia ancheta pentru coruptie vizand contractul de livrare de armament intre compania BAE Systems si Arabia Saudita, reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale.

Londra a suspendat, luna trecuta, investigatiile in acest dosar pe motiv ca pericliteaza siguranta nationala, relateaza cotidianul The Guardian, in editia de marti.

John Scarlett, directorul MI6, a refuzat sa semneze un document oficial care sustinea ca serviciul de informatii externe este constient de riscul indus de ancheta guvernamentala securitatii nationale.

Procurorul general din Marea Britanie, Lord Goldsmith, declarase la sfarsitul lunii decembrie ca premierul Blair si sefii serviciilor secrete au considerat ca prelungirea anchetei ar "cauza prejudicii serioase" securitatii nationale. Arabia Saudita reprezinta o "mina de informatii privind al-Qaidam" iar oficialii britanici nu doresc sa strice relatiile dintre cele doua tari.

Conform unor surse citate de The Guardian, nici MI6 si nici MI5, serviciul de informatii interne, nu detineau informatii potrivit carora Arabia Saudita intentiona sa rupa relatiile cu Marea Britanie in domeniul securitatii. Aceleasi surse au precizat ca declaratiile facute de Goldsmith in fata Camerei Lorzilor sunt incorecte.

Oficialii britanici urmeaza sa explice, marti, motivele suspendarii anchetei unei comisii anticoruptie din cadrul Organizatiei pentru Cooperare Economica si Dezvoltare Economica (OECD) cu sediul la Paris. Dosarul pe care Scarlett a refuzat sa il aprobe urma sa fie prezentat comisiei mentionate, insa textul a fost modificat intre timp.

Aproximativ 130 de organizatii militante si de caritate i-au adresat premierului Tony Blair un mesaj in care ii cer acestuia sa redeschida ancheta coordonata de Biroul pentru Fraude Grave. Blair a refuzat sa comenteze cazul, pe motiv ca decizia guvernului a fost cea potrivita.

Compania BAE Systems este suspectata ca ar fi oferit oficialilor sauditi comisioane ilegale pentru facilitarea incheierii contractului de vanzare a 72 avioane Eurofighter, insa ambele parti au negat comiterea vreunei ilegalitati.

La sfarsitul lunii noiembrie, Arabia Saudita a amenintat ca va suspenda aplicarea contractului, daca autoritatile britanice nu finalizeaza ancheta in acest caz. Anglia risca astfel sa piarda un contract de peste 15 miliarde de euro.