Autoritatea de Control a Guvernului va propune RAAPPS sa actioneze in judecata cabinetul Elena Udrea pentru recuperarea banilor achitati pentru servicii neprestate sau indeplinite insuficient.

Cabinetul Individual de Avocatura Udrea Elena Gabriela a incasat de la Regia Autonoma a Administratiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) aproape 2 miliarde si jumatate de lei vechi in mai putin de doi ani. Informatia a fost adusa in atentia presei de catre Autoritatea pentru Control a Guvernului, institutie subordonata premierului Calin Popescu Tariceanu.

Informatia pe scurt

*** Elena Udrea a incheiat cu RAAPPS 12 contracte, din care a castigat 2.350.000.000 ROL.

*** Firma fostului consilier prezidential s-a dovedit deseori ineficienta.

*** Conform Autoritatii de Control al Guvernului, RAAPPS trebuie sa ia masuri pentru recuperarea sumelor de bani.

Autoritatea pentru Control a Guvernului a intocmit un raport care scoate la iveala faptul ca intre 2001 si 2006, RAAPPS a incheiat 23 de contracte de asistenta juridica, iar dintre acestea 12 au fost atribuite firmei de avocatura care apartine Elenei Udrea.

Potrivit sefului Corpului de Control al Guvernului, Cristian David, RAAPPS trebuie sa ia masuri pentru recuperarea sumelor de bani achitate in mod nelegal (servicii neprestate sau prestate insuficient).

Elena si cabinetul sau

Prima legatura contractuala intre fostul consilier prezidential si RAAPPS este datata cu 4 decembrie 2003, cand Cabinetul Individual de Avocatura Udrea Elena Gabriela trebuia sa reprezinte Regia intr-un litigiu. Insa firma Elenei Udrea nu a reusit sa se descurce singura, drept pentru care RAAPPS a solicitat ajutorul unei alte firme. SPCS Campeanu. Udrea si-a primit insa banii. 310 milioane de ROL.

De asemenea, in 5 decembrie, intre RAAPPS si Cabinetul Individual de Avocatura Udrea Elena Gabriela s-a semnat un contract cu o valoare de 60 de milioane de lei vechi. Onorariul a fost achitat, insa regia nu a putut pune la dispozitia echipei de control informatii cu privire la cauza ce a fost increditata respectivului cabinet de avocatura.

In 2004, luna iulie, Cabinetul Udrea, care reprezenta RAAPPS a pierdut un proces, dar a castigat 195 de milioane ROL, onorariu. Tot in aceeasi perioada Udrea a incheiat inca un contract cu Regia, pe 150 milioane ROL. Cabinetul sau trebuia sa reprezinte RAAPPS in instanta, insa n-a facut-o.

“Din analiza actelor ce au fost puse la dispozitia echipei de control rezulta ca reprezentarea regiei in aceasta cauza a fost facuta de catre juristii institutiei, neexistand nici un act care sa indice implicarea in dosar a cabinetului angajat”, arata raportul Autoritatii pentru Control.

400 de milioane pentru nimic

Tot in iulie 2004, Udrea a mai incasat 395 milioane ROL pentru un proces. In aceasta situatie, cabinetul Udrea "nu avea cum sa presteze asistenta juridica la Curtea de Casatie a Frantei intrucat potrivit procedurii civile franceze, la aceasta instanta asistenta este asigurata doar de avocatii de la Consiliul de Stat sau de la Curtea de Casatie.

In septembrie Cabinetul Individual de Avocatura Udrea Elena Gabriela a mai incasat 10 milioane ROL, si dupa aceea 50 de milioane ROL, in urma a alte doua contracte.

In aceeasi perioada, Cabinetul Udrea a incheiat cu regia un contract de 250 de milioane de lei vechi. Cu toate ca a doua zi, cauza a fost suspendata onorariul a ajuns cu bine la firma de avocatura.

Udrea a mai primit, tot pe un contract de la regie, 120 de milioane, insa “dosarul cauzei pentru care firma acesteia a fost angajata nu se regaseste la RAAPPS”, arata raportul.

Ultimul onorariu incasat de Udrea de la RAAPPS a fost de 160 de milioane. Nici atunci firma angajata de regie nu a avut sorti de izbazi in instanta.

Alta furtuna la RAAPPS

Tot marti, premierul a cerut Autoritatii de Control "sa investigheze legalitatea procedurilor derulate de RAAPPS pentru incheierea contractelor de asociere in participatiune pentru Complexul Agrozootehnic Vlasia si Complexul rezidential din B-dul Expozitiei".

Este vorba despre doua afaceri despre care Evenimentul Zilei a scris ca ar fi facute in beneficiul PNL.

Tariceanu a mai decis ca, pe perioada controlului, directorul RAAPPS sa fie suspendat din functie pentru a nu exista nici o suspiciune ca ar vicia derularea controlului de catre Autoritatea de Control a Guvernului.