Starea de sanatate a lui Fidel Castro ramane un mister alimentat de informatiile contradictorii aparute in presa internationala.

Cotidianul spaniol El Pais a scris, marti, ca liderul cubanez este "intr-o stare foarte grava" provocata de o infectie la intestinul gros in urma a trei operatii esuate, medicul lui Castro a negat informatiile, numindu-le "nefondate".

Potrivit publicatiei, starea de sanatate a lui Castro s-a agravat in urma a trei interventii chirurgicale nereusite in zona abdominala si a complicatiilor post-operatorii care au degenerat in peritonita.

Persistenta infectieide la intestinul gros a impiedicat cicatrizarea si a dus la extirparea intestinului gros si a rectului, necesitand insertia unui anus artificial.

Castro, in varsta de 80 de ani, este in prezent alimentat intravenos, iar sansele de a-si reveni sunt minime, scrie El Pais, citand surse de la spitalul Gregorio Maranon din Madrid.

Autoritatile cubaneze si presa oficiala de la Havana nu au suflat, insa, o vorba, marti, despre informatiile venite de la Madrid, care il prezentau pe Castro ca fiind intr-o stare "foarte grava". Starea sanatatii sale ramane deci secret de stat.

Medicul lui Castro dezminte informatiile

Surpriza vine, insa, de la medicii aflati in legatura cu Casto.

"Informatiile publicate de cotidianul El Pais, potrivit carora Fidel Castro ar fi in stare foarte grava, sunt nefondate", a declarat medicul spaniol, Jose Luis Garcia Sabrido, citat de un corespondent CNN din Spania.

"Orice informatie care nu vine direct de la echipa medicala al presedintelui cubanez este lipsita de fundament", a precizat medicul.

La sfarsitul lunii decembrie, medicul Jose Luis Garcia Sabrido, declarase dupa o vizita la Havana ca liderul cubanez nu sufera de cancer, asa cum se specula in presa. Sabrido a specificat, marti, ca isi sustine afirmatia.

Sambata, fiul cel mai mare al lui Castro, Fidel Castro Diaz-Balart, declarase, optimist, ca tatal sau este in curs de vindecare.

Liderul de la Havana a suferit o interventie chirurgicala la sfarsitul lunii iulie si de atunci nu a mai fost vazut in public. Fratele sau, Raul, a preluat provizoriu atributiile de presedinte.