Sindicatul german Ver.di incearca sa impiedice grupul Schwarz sa obtina un imprumut in valoare de 100 de milioane de euro de la BERD destinat dezvoltarii lantului Kaufland in Romania, invocand repetate violari ale legislatiei muncii, potrivit site-ului Namnews.

Sindicatul a transmis o scrisoare catre BERD prin care cere institutiei sa nu aprobe imprumutul deoarece lanturile de magazine Kaufland si Lidl operate de Schwarz nu au respectat legislatia muncii si standardele impuse de Organizatia Mondiala a Muncii, atat in Germania, cat si in strainatate.

De asemenea, Ver.di atrage atentia BERD ca dezvoltarea nerestrictionata a celor doua lanturi de magazine in estul si sud-estul Europei va pune puna o presiune imensa pe furnizorii locali, distorsionand, astfel, mediul concurential.

Incepand cu anul 2004, BERD si IFC, o divizie a Bancii Mondiale, au acordat grupului Schwartz imprumuturi in valoare de sute de milioane euro pentru extinderea activitatii in Europa Centrala si de Est.

In luna decembrie a anului trecut, Kaufland Romania a demarat un proiect in valoare de 300 milioane de euro pentru deschiderea unor hypermarketuri, in special in orasele mici si mijlocii, o treime din aceasta investitie urmand sa fie acoperita dintr-un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Kaufland a intrat pe piata romaneasca in luna octombrie a anului 2005, prin deschiderea primului hipermarket in Bucuresti, in prezent compania detinand 16 magazine, investitiile pe piata romaneasca totalizand aproximativ 250 milioane euro. Planurile Kaufland pentru urmatorii patru ani vizeaza crearea unei retele de 50 hypermarketuri.

Divizia Kaufland face parte din concernul Lidl & Schwarz Co&KG. Grupul Schwarz, cu peste 166.000 de angajati in intreaga Europa, a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de peste 40 de miliarde de euro. Concernul Kaufland este reprezentat de peste 730 de magazine in Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Croatia, Bulgaria si Romania.