Argentina. Pentru pasionatii de literatura este tara lui Borges, pentru cei care iubesc dansul este regatul celebrului Tango, pentru cei care viseaza aventuri este tara romanticilor gauchos si al pampas.

Argentina este pentru turisti o tara necunoscuta, misterioasa, dar simpla evocare a numelui trezeste o emotie greu de definit, chiar si pentru o tara al carei nume provine de la latinescul "argentum" - argint.

Capitala Buenos Aires este centrul acestei tari din toate privintele, mai putin ca situare geografica. Dincolo de Buenos Aires incepe pampasul, unde veti gasi numeroase orase cu centre istorice, ale caror origini se pierd in perioada colonizarilor si care trebuie vizitate. In partea de vest veti gasi muntii Anzi, perfecti pentru cei care doresc drumetii de neuitat.

Patagonia, aflata in partea de sud a Argentinei, este o regiune rece si nu prea potrivita celor care vor o vacanta, dar o destinatie ideala daca doriti o aventura. Regiune Ushuaia, cel mai sudic oras al tarii, poate fi vizitata oricand, chiar in perioada iernii vremea fiind acceptabil de calda.

Este o destinatie foarte buna pentru cei care iubesc natura si mai ales animalele salbatice, dar care vor sa descopere si spectacolul ghetarilor.

In partea de nord-vest a acestei tari de vis veti intalni mai ales desert si stepa, iar in partea de nord-est, la Cascada Iguazu, veti descoperi o alta latura a acestei tari fascinante.

Oamenii sunt prietenosi, iar vremea este placuta pe toata perioada anului. Tocmai de aceea nu putini sunt cei care numesc orasul Buenos Aires "Parisul Americilor".

ISTORIA

Regiunea cunoscuta astazi ca Argentina era relativ putin populata inainte de venirea colonistilor europeni. Spania a fondat aici in 1580 o colonie permanenta, care va deveni peste secole orasul Buenos Aires, iar in 1776 era singurul stapan al celei mai mari parti a teritoriului.

Abia pe 9 iulie 1816 Argentina isi va declara independenta, ceea ce a dus la conflicte intre grupari, pana in 1853, cand s-a realizat unificarea nationala si a fost promulgata Constitutia.

Investitiile straine si mai ales imigrarea din Europa a ajutat la introducerea si folosirea unor tehnici si procedee moderne in agricultura, ceea ce a facut ca la sfarsitul secolului XIX Argentina sa fie deja o putere economica mondiala. Incepand din 1880 "Cucerirea desertului" a dus la exterminarea sau cucerirea ultimelor triburi de aborigeni din Patagonia.

Intre 1880 si 1930 Argentina se numara printre cele mai bogate zece tari din lume. Conservatorii au dominat viata politica a tarii pana in 1916, cand rivalii traditionali, radicalii, au preluat conducerea. In 1930, in urma unei lovituri militare conservatorii au revenit la putere pentru urmatorul deceniu.

Din 1946 functia de presedinte a fost ocupata de Juan Domingo Peron, care a pus accent pe forta clasei muncitoare si a acordat o deosebita atentie sindicatelor. In 1955 a fost indepartat de la putere de Revolucion Libertadora.

Intre 1950 - 1960 Argentina a fost guvernata succesiv de guverne militare si civile, dar cand fortele militare nu au reusit sa revigoreze economia si sa infranga gruparile teroriste, Peron a avut cale deschisa pentru a reveni, In 1973 acesta a devenit din nou presedinte, iar cea de a treia sotie a sa, Maria Estela Isabel Martinez de Peron, ocupa functia de vice-presedinte.

In aceasta perioada actele teroriste comise de extremistii de dreapta si de stanga s-au inmultit, cu o asemenea frecventa si violenta incat existenta Argentinei ca stat era in pericol.

Peron a murit in 1974, iar sotia sa a devenit pentru scurt timp presedinte, fiind indepartata de la putere de o lovitura de stat militara, in 1976. Criza economica, coruptia, incalcarea drepturilor omului si in special infrangerea in Razboiul Falklands, in 1982, au discreditat definitiv regimul militar, iar Argentina a revenit la un regim democratic in 1983.

POPULATIA

Spre deosebire de majoritatea tarilor vecine, populatia Argentinei este in majoritate de origine europeana, 85 la suta avand origini spaniole, italiene, etc. Indigenii, care m ai reprezinta astazi sub cinci la suta, precum si populatia metisa (circa 13 la suta) se gasesc in provinciile din nord, nord-vest si sud. Valurile de imigranti din tarile europene au ajuns aici in secolele XIX - XX.

In Valea Chubut din Patagonia s-au stabilit in buna parte imigranti galezi, iar regiunea pastreaza si astazi influente ale acestei culturi. Alte grupuri importante de imigranti proveneau din Germania, Franta, Suedia, Marea Britanie, Irlanda, dar si din Europa de Est, mai ales din Polonia, Rusia, Ucraina. Comunitatea evreiasca din Argentina este foarte bine reprezentata.

Cei 400.000 de evrei, majoritatea de origine europeana, formeaza cea mai mare comunitate mozaica din America latina si a cincea in lume.

In prezent exista in Argetina si o importanta comunitate islamica, de peste 500.000 de persoane, stabilita mai ales in zonele urbane si provenind in principal din Siria si Liban. In Buenos Aires veti intalni si asiatici, primii care au ajuns in Argentina fiind japonezii, urmati la scurt timp de coreeni si chinezi.

La sfarsitul secolului XX in Argentina au venit si numerosi imigranti provenind din alte tari ale Americii Latine, in special din Bolivia, Paraguay si Chile.

Religia dominanta este catolicismul. Limba oficiala este spaniola, dar se vorbesc si engleza, franceza, germana, etc.

DESTINATII

Buenos Aires : poate cel mai "european" oras din America de Sud, foarte elegant si stilat, multe dintre cladiri fiind construite in secolul XIX, ceea ce i-a adus numele de "Parisul Americii de Sud". S-ar putea ca prima data agitatia, ritmul trepidant, culorile si viata acestui oras sa va ameteasca. Dupa ce va veti familiariza putin cu atmosfera argetiniana, incepeti sa il vizitati.

Nu ratati cartierul San Telmo, o zona plina de farmec, aflata in partea de sud a orasului, comparata de turisti cu Greenwich Village din Nee York. De o parte si de alta a strazilor lungi si pietruite veti gasi exemple magnifice de arhitectura coloniala de secol XIX, vilele de aici fiind altadata locuite de cei mai bogati dintre imigrantii spanioli, si inaccesibile localnicilor.

Dar aceasta perioada de aur a fost candva, pentru ca orasul Buenos Aires a fost puternic afectat de criza economica profunda ce a ravasit Argentina. In pofida atmosferei exotice nivelul de viata este foarte scazut, iar numarul saracilor este in crestere, asa ca nu fiti surprinsi daca veti vedea peste tot cersetori de toate varstele.

Tocmai de aceea este bine sa evitati zonele rau famate sau sa va plimbati neinsotiti pe strazile laturalnice dupa caderea intunericului.

Dincolo de aspectele negative, Buenos Aires este un oras fascinant care pare sa se anime mai ales la caderea intunericului, cand incepe trepidanta viata de noapte, ce pare fara sfarsit. Discoteci, un casino, nenumarate baruri si restaurante cu o bogata oferta - atat feluri traditionale cat si meniuri internationale - cluburi, veti avea de unde alege pentru a va distra.

In afara acestora este bine sa vizitati si alte locuri din acest oras neobosit, cum ar fi San Telmo, Teatro Colon, La Casa Rosada, Plaza de Mayo.

Mendoza : este cel mai important oras din vestul tarii, aflat la poalele Muntilor Anzi, la o altitudine de 760 de metri, la doar 200 de km de Santiago, Chile. Orasul a fost fondat in 1561, si chiar daca regiunea este periodic zguduita de cutremure puternice, o parte din cladirile istorice, martori tacuti ai secolelor, va asteapta sa le descoperiti.

Printre acestea se numara faimoasele ruine ale Manastirii San Francisco in Cuidad Vieja (zona istorica a orasului), Muzeo Museo Fundacional si Parque San Martin, unde veti intalni cu siguranta si alti turisti.

Duminica trebuie sa ajungeti in Plaza Espana, unde se desfasoara un targ al artizanilor, avand sansa de a descoperi adevarate capodopere, realizate conforma traditiei locale, la preturi accesibile. Dupa o cafea tare va puteti continua plimbarea, de aceasta data Avenida San Martin.

Mendoza este inconjurata de vii foarte apreciate in Argentina pentru vinurile locale. Puteti schia in los Penitentes sau sa ajungeti la Uspallata, pentru a explora muntii, ori la Aconcagua, la granita cu Chile, pentru a vedea cel mai inalt munte din America de Sud, Cerro Aconcagua.

Sursa:Artline.ro - pictura, sculptura, grafica