Miron Mitrea a devenit urmarit penal. Fostul ministru al Transporturilor va fi anchetat de procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul "Aeroportul Baneasa". Ieri, completul de noua judecatori al instantei supreme a emis motivarea in urma careia fostul lider PSD va fi anchetat cu privire la refuzul acestuia de a pune in aplicare o hotarare judecatoreasca.

Judecatorii ICCJ au desfiintat ordonanta procurorilor care - in mai 2005 - au dispus neinceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru MTCT, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si pentru fapte asimilate infractiunilor de coruptie.Numele lui Miron Mitrea a aparut in scandalul "Aeroportul Baneasa" odata cu un schimb

de terenuri efectuat de conducerea AIBB (Aeroportul International Bucuresti-Baneasa). Atunci, o persoana particulara ceda un teren de 2,5 hectare (fara valoare, deoarece pe acesta se afla balizajul pistei de aterizare al Aeroportului Baneasa) si primea, in schimb, de la AIBB un teren de 2,3 hectare la DN1.

Valoarea de piata a acestuia - 18,4 milioane de euro! Conform societatii "Aviatia Utilitara" - cea care l-a reclamat pe fostul ministru la Parchet -, Mitrea a refuzat sa elibereze un certificat de atestare a proprietatii si, in acest fel, "a favorizat o grupare mafiota care urmarea acapararea terenurilor aeroportului".

"O importanta parte a terenurilor a fost cedata de catre AIBB, printr-un schimb fraudulos, catre doua persoane fizice", sustin reprezentantii "Aviatiei Utilitare".

De partea cealalta, si societatea care il reclama pe Mitrea este acuzata ca, prin falsuri, a pus mana pe un teren de cateva mii de metri patrati al aeroportului, iar campania derulata in instante (cu sprijin de la fosti judecatori ai ICCJ) urmareste acapararea catorva zeci de hectare ale AIBB, inclusiv pista aeroportului.

In aceste conditii, Miron Mitrea a fost cercetat de procurorii Inaltei Curti si gasit nevinovat.

Integral in Gandul

de Iulius CEZAR, Razvan POPA