Presedintia Parlamentului European a fost nevoita sa scoata din program discursul noilor europarlamentari romani si bulgari la ceremonia de investire a acestora. Motivul: romanii nu s-au inteles care dintre ei sa tina discursul. Adrian Severin (PSD) spune ca n-a reusit sa se inteleaga cu cei de la PD si ca presedintia Parlamentului European trebuia sa aiba mai multa rabdare.

Maria Petre (PD) spune ca ar fi fost normal ca ea sa tina discursul, dat fiind ca PD e partid de guvernare si afiliat la PPE. Avem o consolare: bulgarii s-au tiganit si ei.

La doar o zi de la investirea oficiala a parlamentarilor romani, pe coridoarele Parlamentului de la Strasbourg a devenit subiect de gluma faptul ca programul ceremoniei de investire a noilor colegi veniti din Romania si Bulgaria a trebuit modificat din cauza neintelegerilor din grupul de europarlamentari romani.

Disputa care a schimbat inaltul protocol de la Strasbourg a avut ca obiect „cine din ce partid va rosti discursul“ din partea Romaniei, discurs prevazut in programul initial al ceremoniei de primire oficiala a romanilor si bulgarilor. Au concurat Adrian Severin, europarlamentar PSD, si Maria Petre, de la PD.

Surse din Parlamentul European ne-au declarat ca, iritati de nehotarirea europarlamentarilor romani si de faptul ca nu l-au putut nominaliza in timp util pe cel care sa tina discursul, organizatorii ceremoniei au decis anularea ambelor interventii, atit pe cea a romanilor, cit si pe cea a bulgarilor.

La aceasta s-ar fi adaugat si experienta oficialilor europeni invitati de Revelion la Bucuresti, care au putut constata cit de dezbinati sint romanii.

Adrian Severin (PSD): PE trebuia sa aiba mai multa rabdare

Adrian Severin, europarlamentar din partea PSD, ne-a declarat ieri ca presedintia PE a renuntat la discursul reprezentantilor roman si bulgar din cauza neintelegerilor cauzate de insistenta PD ca un reprezentant al acestui grup sa tina speech-ul.

„Am inceput discutii pentru a vedea cine ar urma sa fie vorbitorul nostru, insa se pare ca au existat dificultati in a alege o persoana, cei care au solicitat sa fie purtatori de cuvint au fost cei de la PD si astfel nu s-a ajuns la nici o concluzie“, spune Severin.

Potrivit surselor noastre, Adrian Severin ar fi fost principalul candidat la a reprezenta grupul romanilor, deoarece este cel care are cea mai indelungata experienta in afaceri internationale si reprezinta grupul politic romanesc cel mai numeros din PE.

Severin spune ca, daca presedintia Parlamentului ar fi acordat mai mult timp, europarlamentarii romani ar fi ajuns in cele din urma la o intelegere. „Pot spune ca aceasta rabdare a fost foarte scurta, totusi, tinind insa seama de experienta, se pare, neplacuta, pe care ei au avut-o la Bucuresti“.

Surse din partea cealalta a baricadei politice (PPE) spun insa ca Adrian Severin s-ar fi folosit de relatia speciala cu presedintele socialist al PE, Josep Borrell, pentru a bloca pe oricine altcineva ar vrea sa vorbeasca in locul sau.

Maria Petre (PD): „Birfe dimbovitene“

Eurodeputata Maria Petre spune ca i s-ar fi parut normal ca vorbitorul sa faca parte din PD si ca i-a propus acest lucru lui Severin. „Propunerea era sa se vorbeasca din partea noastra, a PD, si era normal, deoarece sintem grupul majoritar din Parlamentul European, sintem si partid la guvernare in Romania“, spune Maria Petre.

Decizia de a scoate din protocol discursul a venit insa inainte ca discutiile cu reprezentantii celorlalte partide sa se finalizeze. De asemenea, Maria Petre recunoaste ca se stabilise intre PD si UDMR ca ea sa fie reprezentanta romanilor. Nu s-a mai ajuns la o discutie cu toate celelalte partide reprezentate, din cauza deciziei presedintiei PE care a pus scurt capat certurilor.

Maria Petre crede insa ca zvonurile conform carora motivul eliminarii discursurilor il constituie neintelegerile sint „birfe dimbovitene“.

Integral in Cotidianul

de Laura Cernahoschi, Paula Schmidt