Premierul Calin Popescu Tariceanu discuta strategia post-aderare a Romaniei, miercuri, cu liderii partidelor parlamentare. Consultarile se anunta destul de tensionate, in conditiile in care fiecare formatiune politica doreste sa isi impuna propriul punct de vedere.

Vicepresedintele PD, Ioan Olteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca democratii resping proiectul Guvernului si vor prezenta o strategie proprie in zilele urmatoare.

La inceputul intalnirii, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus liderilor politici ca nu se va discuta, in cadrul consultarilor, pe marginea strategiei propuse de fiecare partid.

"Nu as fi vrut si nu vreau sa credeti ca am facut o invitatie pentru a discuta strategiile pe care, eventual, fiecare partid, ar fi vrut sa le propuna. Este un document al Guvernului", a spus Tariceanu.

Strategia post aderare a Romaniei in aer pana in martie

Dupa mai bine de trei ore de discutii, asa cum se prevedea, Guvernul nu a obtinut acordul partidelor parlamentare pentru proiectul strategiei post aderare.

In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor politicenu au cazut de acord sa elaboreze o declaratie politica comuna privind documentul, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie, sstrategia sa fie finalizata, apoi aprobata in Parlament.

PD s-a razgandit: nu mai sustine strategia post aderare

In ceea ce priveste partidele parlamentare, in afara de PSD nici unul nu are un proiect coerent, ci doar idei schitate, totul fiind facut in graba.

In acest sens, consultarile pe aceasta tema propuse de premierul Calin Popescu Tariceanu se anunta foarte tensionate, cu atat mai mult cu cat majoritatea partidelor parlamentare - inclusiv PD, sunt nemultumite de proiectul propus de guvern.

Desi, initial, in lipsa un proiect propriu, democratii au fost de acord cu PNL, miercuri, inaintea consultarilor de la palatul Victoria, PD si-a schimbat pozitia.

Potrivit vicepresedintelui PD, Ioan Olteanu, democratii nu sunt de acord cu stategia post-aderare propusa de Guvern. PD acuza Executivul ca si-a insusit proiectul liberilor, fapt cu care PD nu este de acord.

"Proiectul stategiei post aderare prezentat de Guvern este unul superficial si total neprofesionist. Vom merge astazi la consultari si vom incerca sa obervam si punctele de vedere ale celorlate partide parlamentare. PD a elaborat o startegie post-aderare proprie pe care o vom prezenta luni, dupa sedinta Biroului politic al partidului", a mai declarat Olteanu.

La consultarile de la Guvern participa, in calitate de membrii ai delegatiei PD, presedintele executiv, Adriean Videanu, vicepresedintele Anca Boagiu si Gheorghe Pogea.

PSD are propria strategie

De asemenea, PSD este un contestator virulent al proiectului Guvernului, insa fostul negociator al Romaniei, Vasile Puscas, a declarat pentru HotNews.ro ca o delegatie PSD va merge la consultari.

"Vom participa la discutii si vom merge cu o atitudine absolut constructiva. Eu personal sunt destul de sceptic. Asta pentru ca in 2005-2006, cand au avut loc consultari cu Guvernul, parerile noastre nu au fost luate in seama, iar prezenta noastra acolo a fost folosita doar pentru o buna imagine a primulu-ministru", a declarat Puscas.

PSD considera ca strategia post aderare prezentata de Guvern este o doar o compilatie luata din Planul National de dezvoltare 2007-2013, care nu cuprinde toate domeniile care ar trebui incluse.

"Proiectul este o compilatie de masuri luate din PND 2007-2013 si din cadrul financiar fara o legatura de viziune, fara o prezentarea responsabila si nu este o strategie.

La modul profesional trebuie sa existe un program de strategie care sa aiba toate datele, apoi partidele sa vina la consultari si sa adauge nunate e care sa se puna accent", a declarat Puscas.

PRM, PC si UDMR vor sa-si impuna idei din programul electoral

Cu toate ca nu are stabilita o strategie proprie, PRM catalogheaza proiectul Guvernului drept unul mediocru, lipsit de coerenta, fara inceput si fara finalitate. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat pentru Hotnews.ro ca partidul sau va participa la discutii la Palatul Victoria.

"Vom propune o schita de strategie care sa cuprinda principiile generale, etapizarea cu toate problemele sectoriale si finalitatea strategiei care trebuie sa urmareasca ca Romania sa fie asezata la nivelulul structurilor europene", a declarat Bolcas.

Nici PC nu are un proiect coerent, ci doar cateva idei structurate pe programul electoral propriu.

Astfel, senatorul Codrut Seres, mandatat de presedintele partidului, Dan Voiculescu, sa participe la consultarile de la Guvern, a declarat ca scaderea TVA-ului la alimentele de baza, neimpozitarea profitului reinvestit si legea Agentiei de Integritate vor fi propunerile pe care PC le doreste sa le impuna in strategia post-aderare.

"Strategia trebuie gandita pentru toate domeniile si supusa vointei politice tuturor partidelor parlamentare. Trebuie sa existe o vointa generala, dar in acelasi timp trebuie sa fie o strategie pusa la punct de specialistii romani pe fiecare domeniu in parte", a declarat Seres.

PC va merge si pe respectarea promisiunilor facute de premierul Tariceanu si anume reducere TVA-ului la alimentele de baza, neipozitarea profitului reinvestit si crearea unui cadru legislativ pentru legea controlului averilor, a mai spus Seres.

Descentralizarea, relatiile interetnice, dezvoltarea infrastructurala reprezinta prioritatile strategiei postaderare, in viziunea UDMR

“Incercam sa punem un accent cat mai mare pe problema descentralizarii, elemente concrete, detaliate privind dezvoltarea infrastructurala si incercam sa includem si cateva elemente lipsa, inclusiv si ceea ce ne intereseaza on mod direct, relatiile interetnice”, a declarat liderul UDMR, MarkoBela.

Istoria elaborarii stategiei post-aderare

Liberalii au fost primii care au adus in dezbatere in 2006 proiectul strategiei post-aderare, fapt care a demarat un razboi al declaratiilor intre liderii principalelor formatiuni politice.

Opozitia a acuzat Guvernul ca si-a insusit strategia post-aderare de la PNL. Conform acuzatiilor, proiectul PNL sta la baza celui asumat de Executiv si a fost prezentat sub titulatura “A doua modernizare a Romaniei”.

Documentul a fost criticat si de sindicate, care sustin ca nu au fost consultati la realizarea acestuia. Mai mult, acestea ameninta ca, in cazul in care proiectul va fi promovat in actuala forma, vor sesiza Comisia Europeana.

Strategia post aderare este extrem de importanta pentru ca ea ar trebui sa traseze principalele directii de dezvoltare economica si sociala a Romaniei, in urmatoarele decenii, in ideea recuperarii decalajului imens care exista intre nivelul de trai al romanilor si ceilalti cetateni ai Uniunii Europene.

De asemenea trebuie sa cuprinda necesitatea dezvoltarii institutiilor administrative ale statului, Romania avand capacitati foarte slabe in acest sens, mai ales in operarea cu sistemele UE.

Proiectul Romaniei in urmatorii ani trebuie sa abordeze probleme ce tin de afacerile europene si modul in care statul roman, in calitate de membru UE, se raporteaza la chestiunile aflate la zi pe agenda europeana.

Stabilirea programului post aderare ar fi trebuit sa inceapa imediat dupa finalizarea negocierilor si semnarea tratatului de aderare al Romaniei cu UE.