Consultarile de la palatul Victoria s-au terminat

PD: Strategia post-aderare a Guvernului este ''superficiala si neprofesionista''

de L. Pirvu     HotNews.ro
Miercuri, 17 ianuarie 2007, 0:00


Foto:www.guv.ro
Documente:
Strategia post-aderare
(17.01.2007) PDF

Premierul Calin Popescu Tariceanu discuta strategia post-aderare a Romaniei, miercuri, cu liderii partidelor parlamentare. Consultarile se anunta destul de tensionate, in conditiile in care fiecare formatiune politica doreste sa isi impuna propriul punct de vedere.

Vicepresedintele PD, Ioan Olteanu, a declarat pentru HotNews.ro ca democratii resping proiectul Guvernului si vor prezenta o strategie proprie in zilele urmatoare.

La inceputul intalnirii, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a spus liderilor politici ca nu se va discuta, in cadrul consultarilor, pe marginea strategiei propuse de fiecare partid.

"Nu as fi vrut si nu vreau sa credeti ca am facut o invitatie pentru a discuta strategiile pe care, eventual, fiecare partid, ar fi vrut sa le propuna. Este un document al Guvernului", a spus Tariceanu.

Strategia post aderare a Romaniei in aer pana in martie

Dupa mai bine de trei ore de discutii, asa cum se prevedea, Guvernul nu a obtinut acordul partidelor parlamentare pentru proiectul strategiei post aderare.

In schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu si liderii partidelor politicenu au cazut de acord sa elaboreze o declaratie politica comuna privind documentul, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie, sstrategia sa fie finalizata, apoi aprobata in Parlament.

PD s-a razgandit: nu mai sustine strategia post aderare

In ceea ce priveste partidele parlamentare, in afara de PSD nici unul nu are un proiect coerent, ci doar idei schitate, totul fiind facut in graba.

In acest sens, consultarile pe aceasta tema propuse de premierul Calin Popescu Tariceanu se anunta foarte tensionate, cu atat mai mult cu cat majoritatea partidelor parlamentare - inclusiv PD, sunt nemultumite de proiectul propus de guvern.

Desi, initial, in lipsa un proiect propriu, democratii au fost de acord cu PNL, miercuri, inaintea consultarilor de la palatul Victoria, PD si-a schimbat pozitia.

Potrivit vicepresedintelui PD, Ioan Olteanu, democratii nu sunt de acord cu stategia post-aderare propusa de Guvern. PD acuza Executivul ca si-a insusit proiectul liberilor, fapt cu care PD nu este de acord.

"Proiectul stategiei post aderare prezentat de Guvern este unul superficial si total neprofesionist. Vom merge astazi la consultari si vom incerca sa obervam si punctele de vedere ale celorlate partide parlamentare. PD a elaborat o startegie post-aderare proprie pe care o vom prezenta luni, dupa sedinta Biroului politic al partidului", a mai declarat Olteanu.

La consultarile de la Guvern participa, in calitate de membrii ai delegatiei PD, presedintele executiv, Adriean Videanu, vicepresedintele Anca Boagiu si Gheorghe Pogea.

PSD are propria strategie

De asemenea, PSD este un contestator virulent al proiectului Guvernului, insa fostul negociator al Romaniei, Vasile Puscas, a declarat pentru HotNews.ro ca o delegatie PSD va merge la consultari.

"Vom participa la discutii si vom merge cu o atitudine absolut constructiva. Eu personal sunt destul de sceptic. Asta pentru ca in 2005-2006, cand au avut loc consultari cu Guvernul, parerile noastre nu au fost luate in seama, iar prezenta noastra acolo a fost folosita doar pentru o buna imagine a primulu-ministru", a declarat Puscas.

PSD considera ca strategia post aderare prezentata de Guvern este o doar o compilatie luata din Planul National de dezvoltare 2007-2013, care nu cuprinde toate domeniile care ar trebui incluse.

"Proiectul este o compilatie de masuri luate din PND 2007-2013 si din cadrul financiar fara o legatura de viziune, fara o prezentarea responsabila si nu este o strategie.
La modul profesional trebuie sa existe un program de strategie care sa aiba toate datele, apoi partidele sa vina la consultari si sa adauge nunate e care sa se puna accent", a declarat Puscas.

PRM, PC si UDMR vor sa-si impuna idei din programul electoral

Cu toate ca nu are stabilita o strategie proprie, PRM catalogheaza proiectul Guvernului drept unul mediocru, lipsit de coerenta, fara inceput si fara finalitate. Vicepresedintele PRM Lucian Bolcas a declarat pentru Hotnews.ro ca partidul sau va participa la discutii la Palatul Victoria.

"Vom propune o schita de strategie care sa cuprinda principiile generale, etapizarea cu toate problemele sectoriale si finalitatea strategiei care trebuie sa urmareasca ca Romania sa fie asezata la nivelulul structurilor europene", a declarat Bolcas.

Nici PC nu are un proiect coerent, ci doar cateva idei structurate pe programul electoral propriu.

Astfel, senatorul Codrut Seres, mandatat de presedintele partidului, Dan Voiculescu, sa participe la consultarile de la Guvern, a declarat ca scaderea TVA-ului la alimentele de baza, neimpozitarea profitului reinvestit si legea Agentiei de Integritate vor fi propunerile pe care PC le doreste sa le impuna in strategia post-aderare.

"Strategia trebuie gandita pentru toate domeniile si supusa vointei politice tuturor partidelor parlamentare. Trebuie sa existe o vointa generala, dar in acelasi timp trebuie sa fie o strategie pusa la punct de specialistii romani pe fiecare domeniu in parte", a declarat Seres.

PC va merge si pe respectarea promisiunilor facute de premierul Tariceanu si anume reducere TVA-ului la alimentele de baza, neipozitarea profitului reinvestit si crearea unui cadru legislativ pentru legea controlului averilor, a mai spus Seres.

Descentralizarea, relatiile interetnice, dezvoltarea infrastructurala reprezinta prioritatile strategiei postaderare, in viziunea UDMR

“Incercam sa punem un accent cat mai mare pe problema descentralizarii, elemente concrete, detaliate privind dezvoltarea infrastructurala si incercam sa includem si cateva elemente lipsa, inclusiv si ceea ce ne intereseaza on mod direct, relatiile interetnice”, a declarat liderul UDMR, MarkoBela.

Istoria elaborarii stategiei post-aderare

Liberalii au fost primii care au adus in dezbatere in 2006 proiectul strategiei post-aderare, fapt care a demarat un razboi al declaratiilor intre liderii principalelor formatiuni politice.

Opozitia a acuzat Guvernul ca si-a insusit strategia post-aderare de la PNL. Conform acuzatiilor, proiectul PNL sta la baza celui asumat de Executiv si a fost prezentat sub titulatura “A doua modernizare a Romaniei”.

Documentul a fost criticat si de sindicate, care sustin ca nu au fost consultati la realizarea acestuia. Mai mult, acestea ameninta ca, in cazul in care proiectul va fi promovat in actuala forma, vor sesiza Comisia Europeana.

Strategia post aderare este extrem de importanta pentru ca ea ar trebui sa traseze principalele directii de dezvoltare economica si sociala a Romaniei, in urmatoarele decenii, in ideea recuperarii decalajului imens care exista intre nivelul de trai al romanilor si ceilalti cetateni ai Uniunii Europene.

De asemenea trebuie sa cuprinda necesitatea dezvoltarii institutiilor administrative ale statului, Romania avand capacitati foarte slabe in acest sens, mai ales in operarea cu sistemele UE.

Proiectul Romaniei in urmatorii ani trebuie sa abordeze probleme ce tin de afacerile europene si modul in care statul roman, in calitate de membru UE, se raporteaza la chestiunile aflate la zi pe agenda europeana.

Stabilirea programului post aderare ar fi trebuit sa inceapa imediat dupa finalizarea negocierilor si semnarea tratatului de aderare al Romaniei cu UE.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


131 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Marinelu isi pregateste terenul pentru a conduce aproape totul in tara asta (Miercuri, 17 ianuarie 2007, 16:14)

  moi! [anonim]

  Prin incercarea de a da ogramada de drepturi SRI-stilor, prin promovarea unor oameni de paie,gen Boc, Pandrea si alti, prin incercarea de a distruge PNL-ul, prin folosirea Elenei Udrea cum il folosea Iliescu pe Vadim, cu un alt discurs, dar in acelasi scop, prin demascarea turnatorilor, dar nu si pe a securistilor, prin populismul desantat, Basescu vrea sa faca ce am spus in titlu nimic altceva.
 • 0 (0 voturi)    
  Aia care critica n-au nici o strategie (Miercuri, 17 ianuarie 2007, 17:17)

  Harnicutzu [anonim]

  Pe principiul cine nu munceste nu greseste, strategiile PD si ale PSD sunt "cele mai perfecte", nu contin nici o inadvertenta pentru simplul motiv ca NU EXISTA.
  Vizionari oameni!
 • 0 (0 voturi)    
  Amnezie (Miercuri, 17 ianuarie 2007, 18:38)

  Bo [anonim]

  Rusine , Romania este perceputa ca o tara cu jgubilitici in politica
  S-a cistigat puterea cu alianta DA, parca PNL si PD Romanii crezind si alegind sa traiasca B
  Ministri sunt , parca din PD si PNL.

  Buricul principesei se trezeste si da declaratii , repezit si cu poezia invatata.
  Bocule ! fa bine si serveste-ti tara si nu prostiile din capul unui ametit de dragoste la varsta a doua . Istoria te are in carti.
  Tari este zevzec ,spuneti voi, poate chiar este , de cind ati inceput cu anticip. il tocati saptaminal cu cite o idiotenie .

  Daca este asa de ce nu va spalati rufele in familie si sa lasati oameni sa traiasca in liniste.

  Orice neinitiat intelege ca PRES. este ros de ambitii , cine a lucrat cu el la Navrom il cunoaste bine - sectia a IV - Calin Marinescu. Facea si el bufuu bine

  Musai sa fie Stolo Prim .

  Cu ticalositi cum ramine ,daca este sa dam crezare presei care scrie de Elena.
  Aceasta Elena daca ar da examen pentru avocatura , mine, ar lua jumatate din nota ficei Pres.
  Plimba ugerul in decolteu pina la buric la TV ,fara pardon , cu aspect de centurista.

  In ce calitate face declaratii , in afara sediului PD este ca orice cetatean Daca o maninca in popou se pare ca va fi scarpinata
  Monica - este o fosta cu grade , vopsita ( acoperita )adusa pe pozitie de ministru Dreptatii -la ordin
  Scoate ordonanta care sa permita interceptari si
  acces in datele bancare cind cetateni serbeaza.
  Baieti este o fosta , dar cu salariu nu ca Mona.
  Deghizata bine in societate civila sa cunoasca pulsul si sa influenteze - se leaga Nu?
  Din ordinul cui critica Guvernul din care face parte.
  Ministru de externe un "ungurean " se poarta ca fiul lui Bela M.
  Un grifon plin de fonfleuri.
  Diplomatia este o chestiune grea de tot si nu se face de sugari.
  Cum s-a comportat de anul nou, denota ca este inversionist. Sta in toate pozitiile cind se cere , e bine sa fii Min.
  Daca asistam si la retragerea PD de la guvernare
  si unirea cu PLD = adio PD la alegeri!
 • 0 (0 voturi)    
  pt. Harnicutzu (Miercuri, 17 ianuarie 2007, 18:59)

  Ganditoru [anonim]

  Harnicutzu, pe principiul noi muncim nu gandim ai dat dovada de prea multa constiinciozitate in loc sa te asiguri ca esti in tema despre ce vorbesti.

  In privinta PSD articolul spune: "In ceea ce priveste partidele parlamentare, IN AFARA DE PSD nici unul nu are un proiect coerent, ci doar idei schitate, totul fiind facut in graba." [asta inseamna ca PSD are un proiect coerent nu ca ii lipseste strategia, e logica elementara]

  Despre PD articolul afirma: "PD a elaborat o startegie post-aderare proprie pe care o vom prezenta luni, dupa sedinta Biroului politic al partidului" [ceea ce inseamna ca strategia e in curs de finalizare, NU inexistenta]

  Iar despre proiectul guvernului, iata ce spune negociatorul Romaniei cu UE: "Proiectul este o compilatie de masuri luate din PND 2007-2013 si din cadrul financiar fara o legatura de viziune, fara o prezentarea responsabila si nu este o strategie."

  Concluzie: Obligatia creari unei strategii post-aderare ii revine guvernului, rolul partidelor fiind acela de a aduce imbunatatiri la strategia elaborate de guvern. Dat fiind, insa ca proiectul propus de guvern a fost facut superficial, evident ca partidele se vad acum in situatia de a crea propria strategie pe care sa o propuna guvernului.
 • 0 (0 voturi)    
  da, (Miercuri, 17 ianuarie 2007, 21:36)

  grewel [anonim]

  Strategia post-aderare trebuia gindita si elaborata pina la mijlocul anului trecut, chiar si in varianta ca Romania nu intra la 1.1.2007 in UE
  si
  nu acum dupa aderare....

  totul, dar absolut totul, in Romania se face in ultimul moment, inclusiv explozia mamaligii din decembrie 1989 a fost in ultima clipa...

  de ce???
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine (Joi, 18 ianuarie 2007, 14:15)

  Iulian [anonim]

  Dupa ce reguli guverneaza Tariceanu?
  Un program post aderare trebuia facut public inca inainte de 1 ianuarie. dar nu au invatat nimic din experienta celor 8 state aderate in 2004.
  Lipsa de transparenta, infantilitate politica si economica, incetarea cresterii economice a Roamaniei: Tradare nationala.
  Avantul luat de Romania in ultimele 18luni nu trebuie oprit de catre clanul mafiot PNL, nici de cel PD. caci de PSD nu mai vorbim, iar PRM sufera tare...
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru cine trag clopotele?.... (Joi, 18 ianuarie 2007, 15:36)

  Anonim [anonim]

  Din tot ce se intampla in tara asta cred ca toti ne dam seama ca clopotele trag pentru Tariceanu?
  Sau nu e chiar asa?
  Eu cred ca, clopotele trag pentru noi toti, pentru noi cei fara putere pentru ca suntem "gaozari" ca punem intrebari incomode, pentru ca nu suntem patrioti ca NU credem povestea cu rapitii din Irak, pentru ca suntem niste "ignoranti" ca cerem explicatii in legatura cu dosarul "Flota", pentru ca vrem retragerea trupelor din Irak.
  Clopotele le trage Basescu, maestrul papusar dar nu pentru Tariceanu, pentru ca el de fapt e un nimeni si in acelasi timp o ultima piedica (trist ca un hot sa fie piedica altui hot, nu?).
 • 0 (0 voturi)    
  Alianta Zero! (Joi, 18 ianuarie 2007, 18:39)

  noname [anonim]

  M-as fi asteptat ca PD sa critice faptul ca strategia se face separat in PD si PNL nu ca cea a PNL nu e buna si a lor e superba! E cazul si invers. Parca au fost alesi ca alianta! Sint obligati MORAL de noi alegatorii sa stea si sa faca strategii IMPREUNA altfel... la revedere si sa nu va mai vedem... ca ne-am saturat de voi. Daca se introduce votul uninominal, nu mai pupa unul vreo functie publica politica. Basescu+PD s-au autodescalificat ca si promotor ai aliantei de 2 ani incoace. Nu le-a cerut nimeni sa se unifice, era optiunea dansilor. Au facut din asta motiv principal de galceava. Era o alianza stanga+dreapta de pe urma careia oamenii voiau sa obtina lucruri pozitive, insa PD repeta politica de curva ca in 96-2000 barfind in stanga si in dreapta ca sa iasa primul partid la sf arsit de mandat. Nici de Caragiale nu-mi mai arde. Cand vedeam scenetele lui era haios, dar acum ca avem cu ce compara, totul duce spre tragic. Nu am avut niciodata politicieni de frunte fara interese si oligarhii/camarile, la ce vrem sa ne asteptam acum?! cu asa miza... de UE!

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by