Un nou focar de pesta porcina a fost depistat, miercuri, de autoritatile sanitare din Bulgaria la ferma Smiadovo, din nord-estul tarii. Analizele facute dupa moartea a patru porci, marti, au permis detectarea virusului pestei porcine la alte zece animale, relateaza AFP.

“Toate animalele vor fi sacrificate, iar masurile pentru impiedicarea raspandirii bolii vor intra in vigoare joi”, a declarat directorul serviciilor veterinare regionale, Hristo Hristov.

In 2006, alte trei focare de pesta porcina au fost detectate in sud-estul tarii, autoritatile fiind nevoite sa sacrifice peste 200 de animale. Bulgaria a demarat in octombrie o campanie de vaccinare a mistretilor si porcilor salbatici, principala sursa de raspandire a bolii.

Si Romania s-a confruntat la inceputul anului trecut cu o grava epidemie de pesta porcina. Circa 660 de focare au fost depistate in 345 de localitati de pe intreg teritoriul tarii, iar 1681 de animale au murit din totalul de 6813 de porcine afectate de boala.

Pesta porcina este o afectiune virala foarte raspandita, care afecteaza deopotriva porcii domestici si pe cei salbatici. Boala nu se transmite la om, insa poate provoca pierderi de proportii mari crescatorilor de porci.

Bulgaria si Romania, tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, sunt vizate de o interdictie de exportare a porcilor si produselor din carne de porc in UE, din cauza acestei boli.

La sfarsitul lunii noiembrie, Rusia a amenintat statele membre ca va bloca toate importurile de produse animale, odata cu aderarea celor doua tari la blocul comunitar. Moscova se teme ca noile state vor aduce pesta porcina in Europa, in ciuda asigurarilor date de la Bruxelles, ca au fost luate toate masurile pentru izolarea bolii.