Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat“ este o institutie nelegitima si imorala prin simpla sa existenta.

Anul trecut, RAAPPS a anuntat ca vinde 700 de case catre chiriasi, la preturi de nimic. Chiriasii fiind partide politice, actuali si fosti demnitari, fundatiile acestora sau ale sotiilor lor.

„Evenimentul zilei“ de marti a aratat un caz limpede de parteneriat intre Regie si un afacerist de partid, din care statul pierde. Premierul Tariceanu a fost prompt in a ordona o ancheta si a-l suspenda din functie pe directorul general. Si bine a facut, dar trebuie sa mearga mai departe, pentru ca adevarata problema nu este persoana suspendatului, ci institutia ca atare.

Pe linga coruptia diverselor conduceri, RAAPPS are o problema ca organism: este nelegitima si imorala in sine. Nu face decit sa creeze avantaje personale pentru demnitari si sa genereze coruptie.

Regia este de mult in situatia cunoscuta in teorie ca „state capture“ - nu mai are nici o legatura cu logica publica, functioneaza doar pentru a sifona resurse de la stat spre buzunare private.

Statul roman nu mai are de ce sa pastreze acest patrimoniu. O singura actiune politica este legitima pentru RAAPPS: numirea unui lichidator, adica a unui director care isi asuma politic scopul de a vinde patrimoniul si de a desfiinta Regia.

Patrimoniul trebuie vindut transparent, prin licitatii, celui care da mai mult. Vinzare adevarata, cu banii la vedere, nu asocieri cu statul, dar cu garantii de la stat sau alte smecherii de pina acum. Imobilele revendicate trebuie retrocedate proprietarilor.

Nu exista nici o logica publica pentru care RAAPPS trebuie sa faca turism, cind e plina piata de agentii private (are sapte hoteluri si doua complexuri turistice, conform site-ului http://ra.apps.ro). Demnitarii sa faca bine sa-si plateasca vacantele ca noi toti.

Daca e musai, reprezentantele diplomatice in Romania pot ramine cu actualele contracte, intr-o formula minimala de administrare, eventual la MAE.

Regia trebuie sa vinda inclusiv locuintele din patrimoniu, la pretul pietei. Nu exista nici o justificare pentru care un demnitar sau un fost demnitar sa plateasca 100 de lei chirie la vila in centru si un tinar care termina facultatea sa dea 700 de lei pe o garsoniera in Drumul Taberei. Este imoral si revoltator.

Daca vrem neaparat (vrem?) sa ne asiguram ca demnitarii in functie au conditii de locuit, atunci sa-si gaseasca locuinte de inchiriat si le platim chiria. Iesim mai ieftin decit daca intretinem un intreg imperiu imobiliar la dispozitia lor. Iar in ziua in care le inceteaza mandatul, inceteaza si subventia pentru chirie.

Fostii demnitari care stau acum in case ale RAAPPS, cu chirie simbolica, trebuie evacuati imediat daca nu le cumpara. Au dat deja dovada de nesimtire ca nu au plecat cind li s-a terminat mandatul. Sa zica „mersi“ pentru ca nu trebuie sa plateasca retroactiv chiria la pretul pietei.

Daca vor sa ramina acolo, sa le cumpere, dar neaparat la pretul pietei, sa nu le facem un cadou la preturi de inventar.