• 1. Amelie Nothomb
    Acid sulfuric

    Traducere din limba franceza si note de Ada Tanasa
    Colectie: Biblioteca Polirom. Seria de autor „Amelie Nothomb”

    Romanul prezinta o umanitate cruda si plictisita, care isi procura senzatiile tari prin urmarirea unui reality show macabru: participantii sint luati cu forta de pe strada si inchisi in ceea ce pare a fi copia exacta a unui lagar de concentrare nazist, dotat insa cu camere de luat vederi care filmeaza fiecare miscare a prizonierilor, pentru divertismentul milioanelor de telespectatori.

    Cele doua personaje centrale sint Pannonique (CKZ 114), una dintre victime, si Zdena, care joaca rolul de gardian al lagarului. Intre cele doua femei se creeaza o relatie foarte strinsa, bazata pe fascinatia obsesiva a uneia pentru cealalta si pe continua negociere a relatiilor de putere dintre ele.

    CKZ 114 trece de la interpretarea magistrala a rolului de victima supusa si neajutorata la asumarea unei misiuni de convingere a telespectatorilor sa opreasca jocul infernal, pe cind Zdena isi da seama ca talentul sau de a manevra oamenii si situatiile pentru propriul interes este mai limitat decit crezuse.

    Fiica unui ambasador belgian si nepoata omului politic Charles-Ferdinand Nothomb, descendenta unei ilustre familii bruxelleze care a adus provincia Luxemburg regatului Belgiei, Amelie Nothomb isi petrece copilaria si adolescenta calatorind: Japonia, China, S.U.A., Bangladesh, Birmania, Laos. In 1984, isi incepe la Universite Libre de Bruxelles studiile de filologie.

    Adolescenta anorexica, Amelie marturiseste ca abia la treizeci si patru de ani a reusit sa se accepte „fizic”, vindecindu-se printr-o bulimie... a cititului si a scrisului. Igiena asasinului (1992), prima ei carte, s-a vindut in sute de mii de exemplare, iar Uimire si cutremur s-a vindut in aproape o jumatate de milion de exemplare.

    Tradusa peste tot in lume, invitata de mai multe ori la „Bouillon de culture”, celebra emisiune a lui Bernard Pivot, Amelie Nothomb beneficiaza de un portret compus din superlative: „fenomen literar si mediatic”, „talent stupefiant”, „succes fenomenal”.
    La Editura Polirom, de acelasi autor au aparut: Igiena asasinului (2002), Uimire si cutremur (2002), Metafizica tuburilor (2004), Mercur (2004), Antichrista (2004), Dictionar Robert de nume proprii (2005), Sabotaj din iubire (2005), Biografia foamei (2006), Cosmetica dusmanului (2006), Uimire si cutremur (2006) si Catilinarele (2006).


  • 2. Alberto Vazquez-Figueroa
    Ochii tuaregului

    Traducere din limba spaniola si note de Eugenia Alexe Munteanu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Romanul continua, dupa aproape doua decenii, povestea lui Gacel Sayah si a familiei sale, personajele centrale ale romanului Tuareg (unul dintre marile succese ale lui Figueroa, cu vinzari care au depasit trei milioane de exemplare).

    Ca in majoritatea cartilor anterioare ale autorului hispanic, tema centrala este impactul devastator pe care civilizatia occidentala il are asupra modului de viata traditional al unor comunitati ce au stiut sa pastreze o legatura strinsa cu natura.

    Pentru milioane de telespectatori din lumea intreaga, raliul Paris-Dakar este unul dintre principalele evenimente sportive ale anului, iar pentru concurenti, o ocazie de a-si demonstra calitatile si a-si testa limitele.

    Dar pentru tuaregi acesta nu reprezinta decit o competitie absurda, ce devasteaza teritoriul pe care il stapinesc de veacuri si ameninta sa distruga una dintre cele mai spectaculoase civilizatii ale lumii orientale. Iar pentru a se apara le ramine o singura cale: violenta.

    Alberto Vazquez-Figueroa s-a nascut la Santa Cruz de Tenerife in 1936. Familia sa a fost deportata in Africa in 1937, din motive politice. A fost instructor de scufundari, apoi a urmat cursuri de jurnalism, devenind, in 1962, corespondent al mai multor ziare de prestigiu, precum Destino si La Vanguardia (si, mai tirziu, al televiziunii spaniole) in punctele cele mai fierbinti ale globului.

    A vizitat peste o suta de tari si a fost martor, printre altele, la razboaiele si revolutiile din Guineea, Ciad, Congo, Republica Dominicana si Guatemala.

    A publicat peste patruzeci de romane, multe dintre ele dedicate tinuturilor si populatiilor exotice, dintre care amintim: Pamint virgin, Tuareg, Iguana, Bora Bora, Ochii tuaregului, Ali in tara minunilor, In deriva, Abanos, Manaos, Ocean, Yaiza, Ciinele, Viracocha, Noii zei, seria Cienfuegos, Ordalia otravii, Apa fagaduintei si citeva piese de teatru.

    Noua dintre romanele sale au fost adaptate pentru marele ecran. Alberto Vazquez-Figueroa este unul dintre cei mai cititi autori de limba spaniola din lume. La Editura Polirom, de acelasi autor au aparut: Tuareg (2005) si Pamint virgin (2006).


  • 3. Liviu Voinea
    Corporatiile transnationale si capitalismul global

    Colectie: Collegium. Stiinte economice

    Pe masura ce devine tot mai mult o realitate contemporana, globalizarea ajunge sa fie si cel mai controversat concept din literatura economica si politica internationala.

    In aceste conditii, autorul abordeaza un fenomen economic aflat in plina dinamica, aducind o importanta contributie la intelegerea dezbaterii actuale pe marginea rolului jucat de corporatiile transnationale in dezvoltarea unei economii mondiale din ce in ce mai globalizate.

    Lucrarea constituie o excelenta introducere intr-un domeniu insuficient exploatat in literatura noastra de specialitate, desi corporatiile transnationale fac de citiva ani buni jocurile in economia romaneasca.

    Ea se adreseaza profesorilor si studentilor de la relatii internationale, afaceri, management, studii sociale si strategice, dar si publicului interesat sa inteleaga resorturile globalizarii si modul de actiune al principalilor actori ai acestui fenomen economic - corporatiile transnationale.

    Liviu Voinea (n. 1975), conferentiar universitar la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA). A fost angajat al Comisiei Europene (2004), fiind cercetator in cadrul Institutului de Studii Tehnologice Prospective - Centrul Comun de Cercetari al Comisiei Europene din Sevilla (Spania).

    A lucrat ca expert in numeroase proiecte internationale pentru Comisia Europeana (programe PHARE si Programul Cadru 6), Banca Mondiala, OCDE, Forumul Economic Mondial, Institutul de Studii Economice Internationale din Viena. Din 2003 face parte din European International Business Academy, iar intre 2002 si 2004 a fost secretar executiv al European Association for Comparative Economic Studies.

    De acelasi autor: Politica valutara a Americii Latine (1997); Corporatiile transnationale si economiile nationale (2001); Economie regionala: Europa de Sud-Est si integrarea europeana (2002); Institutii ale Uniunii Europene.

    Integrare, europenizare, regionalizare (2005); Performanta in contextul agendei Lisabona: experiente de succes, design institutional, implicatii pentru Romania (coord., 2006).


  • 4. Serban Ionescu, Marie-Madeleine Jacquet, Claude Lhote
    Mecanismele de aparare - Teorie si aspecte clinice

    Traducere de Andrei-Paul Corescu
    Colectie: Psihologie clinica si psihoterapie

    Lucrarea este consacrata unuia dintre conceptele-cheie ale psihanalizei, psihologiei clinice, psihopatologiei si psihiatriei. La un secol de la descoperirea lor, mecanismele de aparare continua sa suscite intrebari din partea clinicienilor si se dovedesc a fi indispensabile in intelegerea functionarii psihice normale si patologice.

    In prima parte a lucrarii se analizeaza definitiile notiunii (asa cum a fost ea utilizata de Freud), precum si terminologiile adiacente folosite, realizindu-se un bilant al cercetarilor actuale cu privire la aparitia, evalutia, evaluarea si utilizarea acestor mecanisme defensive, in special in psihoterapie. A doua parte prezinta 29 de mecanisme de aparare, ilustrate cu numeroase exemple.

    Serban Ionescu, psihiatru si psiholog, este profesor de psihopatologie la Universitatea Paris VIII (Vincennes-Saint-Denis), director al Institut d’enseignement à distance si al Centre de recherches „Traumatisme, Resilience, Psychotherapies” din cadrul aceleiasi universitati, profesor emerit al Universitatii Trois-Rivieres (Quebec) si membru corespondent al Academiei de

    Stiinte Medicale din Romania. De acelasi autor, la Editura Polirom a mai aparut Paisprezece abordari in psihopatologie (1998, 2006).
    Marie-Madeleine Jacquet este doctor in psihologie, profesor si cercetator in cadrul Universitatii din Nanterre.
    Claude Lhote este doctor in psihologie; a lucrat la Institutul de Psihologie de la Universitatea Rene Descartes - Paris-V.


  • 5. Arthur H. Bell
    Gestionarea conflictelor in organizatii. Tehnici de neutralizare a agresivitatii verbale

    Traducere de Kiki Vasilescu
    Colectie: Cariera. Succes. Performante. Seria Practic

    In mediul organizational, violenta isi gaseste adesea debuseu sub forma agresivitatii verbale, ce poate aduce numeroase prejudicii firmelor si angajatilor. Arthur H. Bell investigheaza atit motivatiile si metodele agresorilor, cit si psihologia si comportamentul victimelor, prezentind strategiile de prevenire a abuzurilor lingvistice si de recuperare in urma unor astfel de situatii.

    Angajatilor, lucrarea le ofera un veritabil ghid de gestionare a relatiilor interpersonale la locul de munca, iar companiilor, un prilej de constientizare a mediilor de lucru ostile, prezente de multe ori chiar in interiorul lor.

    Arthur H. Bell este profesor de managementul comunicarii si director al programelor comunicationale la Masagung Graduate School of Management, Universitatea din San Francisco. A fost consultant pe probleme de comunicare pentru numeroase companii din top Fortune si a publicat peste 40 de carti si sute de articole despre managementul strategic, comunicare si limbaj.


  • 6. Gilles Ferreol, Noel Flageul
    Metode si tehnici de exprimare scrisa si orala

    Traducere de Ana Zastroiu
    Argument de Corneliu Bilba
    Colectie: Collegium. Practic

    Lucrarea este destinata mai ales studentilor, precum si celor care se pregatesc in vederea unor concursuri sau intimpina in viata profesionala dificultati de ordin redactional sau relational. Nascuta din experienta didactica a autorilor, cartea este de folos in formarea unor deprinderi intelectuale, ajutind la depasirea cu succes a examenelor scrise si orale.

    Majoritatea exemplelor oferite privesc domeniul sociologiei si al stiintelor economice, dar ele sunt accesibile tuturor celor care vor sa invete sa isi faca mesajul cit mai inteligibil,dindu-le posibilitatea sa invete principii metodologice comune pentru intocmirea unui subiect, cautarea si organizarea ideilor, comunicarea eficienta.

    Tabelele si exemplele, referindu-se la limbajul administrativ, la procesul de memorizare sau la dinamica grupurilor, au rolul de a completa si ajuta la aprofundarea anumitor notiuni.

    Gilles Ferreol este profesor de stiinte sociale si de sociologie la Universitatea din Poitiers, unde asigura conducerea IPRESCO, si la Scoala Militara din Saint-Cyr Coetquidan. La Editura Polirom, de acelasi autor: Dictionar de sociologie (1998), Identitatea, cetatenia si legaturile sociale (1999), Dictionarul Uniunii Europene (2001), Violenta.

    Aspecte psihosociale (2003), Dictionarul alteritatii si al relatiilor interculturale (2005).
    Noel Flageul preda in domeniul stiintelor economice si al tehnicilor de comunicare la Universitatea Lille III. El are o lunga experienta in domeniul bancar si este responsabil al universitatii de vara de la Bologne-sur-Mer care primeste in fiecare an stagiari straini dornici sa-si perfectioneze limba franceza si experienta didactica.


  • 7. Jude C. Todd
    Remedii naturiste pentru sanatate si frumusete

    Traducere de Raluca Furnea
    Colectie: Hexagon. Medicina naturista si traditionala

    Terapiile traditionale au devenit alternativa tot mai credibila la medicina moderna. Remediile naturiste nu dau reactii adverse, fiind usor de preparat si de utilizat, chiar si fara o pregatire de specialitate. Folosirea lor presupune insa mai mult decit simpla amestecare a unor plante medicinale: cultivarea, recoltarea si cunoasterea proprietatilor acestora devin baza unui nou stil de viata.

    Jude C. Todd ne arata cum sa traim in armonie profitind de ceea ce ne ofera natura atit in privinta alimentatiei, cit si a remediilor pentru sanatate sau frumusete. Cele peste 800 de retete si numeroasele ilustratii transforma lucrarea intr-un ghid necesar oricarui pasionat de medicina naturista.

    Jude C. Todd este fitoterapeut si are un masterat obtinut la Dominion Herbal College. Experienta sa in ceea ce priveste remediile naturiste depaseste 40 de ani. Sustine conferinte, fiind invitata adeseori la emisiuni radiofonice dedicate tratamentelor naturiste.