Condamnarea lui Sorin Ovidiu Vintu la doi ani de inchisoare in dosarul Bancii de Investitii si Dezvoltare ridica o intrebare referitoare la soarta celor trei posturi tv legate de numele omului de afaceri: Realitatea TV, Money Channel si Romantica.

Conform Legii Audiovizualului, nu poate obtine licenta audio-vizuala o firma in care “un asociat sau un actionar care detine o cota mai mare de 10% din capitalul ori din drepturile de vot ale societatii a fost condamnat penal prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva”.

In acest moment, sentinta in cazul lui Vintu nu este definitiva, dar ce s-ar intampla daca recursul si apelul ar fi respinse de judecatori? Ei bine, conform datelor de la CNA, nu s-ar intampla nimic. Si asta pentru ca Vintu nu apare ca actionar sau asociat.

Contactat de HotNews.ro, presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA), Ralu Filip, a declarat ca o persoana “nu poate sa detina licente pentru posturile TV daca va fi condamnat definitiv. Conform legii audioviziulaului este interzisa acordarea licentelor persoanelor care efectueaza inchisoare”.

Acest lucru este consfintit de Articolul 53 din Legea 504/2002 (Legea audiovizualului).

Numai ca, in acest moment, conform site-ului CNA, Sorin Ovidiu Vintu nu are nici o calitate legata de proprietatea asupra unuia dintre canalele tv mentionate.

Vintu nu e actionar

Conform datelor citate, confirmate si de Ralu Filip, “detinatoarea licentelor audiovizuale este societatea REALITATEA MEDIA SA, ai carei actionari sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 54,998645%, Federatia Petrom a Sindicatelor Libere Independente a Asociatilor si Ligilor Apolitice din Ramura Industriei Petroliere - Romania - FSLI PETROM - 25,001346%,

Petrom Service SA - 10% si Global Video Media SA - 10%, Luca Liviu - 0,0000033223%, Toroipan Gheorghe Cristian - 0,000003% si Luha Eugen Gheorghe - 0,000003%”.

In ceea ce priveste societatea Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, asociat unic este Vitalie Dobinda.

Actionarii Global Video Media SA sunt: Petrom Service SA - 99,996%, Luca Liviu, Toroipan Gheorghe Cristian, Luha Eugen Gheorghe si Negrutzi Bogdan Radu cu cate 0,001%.

Concluzia? Actionarul principal ai posturilor REALITATEA TV - THE MONEY CHANNEL / REALITATEA FM - RADIO GUERRILLA este Vitalie Dobinda.

Paradox: Vintu a recunoscut ca detine Realitatea TV

Culmea este ca, desi in actele depuse la CNA Vintu nu apare ca actionar sau proprietar, el recunoscuse ca a preluat controlul asupra Realitatii TV cu aproape un an in urma.

Se intampla la 6 februarie 2006, cand omul de afaceri a emis un comunicat oficial, dublat de un interviu in direct chiar la Realitatea TV.

“Aceasta tranzactie a fost perfectata prin intermediul Blue Link Comunicazioni Cipru, al carei proprietar este domnul Vitalie Dobanda, interpusul familiei mele in raporturile juridice si fiscale cu statul cipriot”, scria in acel comunicat.

Ziarele si televiziunile lui Vantu trebuie sa aleaga: etica sau loialitate fata de patron

Daca Vantu primeste condamnarea definitiva, politica publicatiilor de presa scrisa va fi pusa la incercare, sustine Ioana Avadani, analist al pietei media si director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent.

“Ziarele lui Sorin Ovidiu Vantu erau oricum privite cu suspiciune. Ele pot demonstra acum daca merita sau nu sa castige credibilitate in functie de cum vor trata subiectul condamnarii patronului lor”, a declarat Ioana Avadani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent.

In ceea ce priveste sentinta pronuntata joi, reprezentantii Realitatea TV au emis un comunicat lapidar: “Realitatea TV va relata subiectul cu acuratete si obiectivitate, la fel ca in cazul oricarui alt subiect de pe agenda zilei. In rest, e o tema de competenta justitiei, un subiect care nu are nicio legatura cu activitatea Realitatea Media.”

Referitor la implicatiile unei eventuale condamnari definitive asupra actionariatului, directorul de PR al postului nu a dorit sa faca nici un comentariu.