Parlamentarii europeni si-au aratat ingrijorarea fata de criza politica din Romania si considera ca actualul scandal afecteaza imaginea tarii si capacitatea de guvernare a politicienilor romani. Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din Parlamentul European, s-a declarat dezamagit de atitudinea politicienilor romani.

Presedintele liberalilor europeni, Annemie Neyts, sustine ca biletul nu reprezinta imixtiune in justitie, dar ar putea afecta in schimb alegerile pentru Parlamnetul European.

Baroneasa Emma Nicholson, fostul raportor pentru tara noastra al PE, considera ca scandalul biletului trimis de premierul Tariceanu presedintelui Traian Basescu nu afecteaza, deocamdata, imaginea tarii.

„Ar putea avea un astfel de efect in cazul in care situatia nu va fi gestionata cu maxima eficienta”, a declarat Nicholson pentru Radio France Internationale , precizand ca „aceasta poveste nu trebuie sa devina un bat cu care sa batem Romania”.

Hannes Swoboda, vicepresedintele grupului socialist din PE s-a declarat dezamagit de atitudinea politicienilor romani, dar a precizat ca „astfel de cazuri au fost intalnite si in alte tari europene”. In opinia sa, trebuie facut ceva repede, fie prin demisia premierului, fie printr-un acord al fortelor politice majore.

„Toate aceste lucruri sunt foarte rele pentru Romania si intreg procesul de integrare”, a precizat Swoboda, dupa ca a amintit ca multi parlamentari europeni s-au opus aderarii Romaniei la UE din cauza problemelor legate de coruptie si de aplicarea legi. El a avertizat ca scandalul biletelului ar putea afecta serios imaginea Romaniei in fata PE.

Presedintele liberalilor europeni, Annemie Neyts, sustine ca biletul nu reprezinta imixtiune in justitie, dar ar putea afecta in schimb alegerile pentru Parlamnetul European. Intr-un interviu la RFI Romania, liderul ELDR, completeaza ca biletul premierului Tariceanu catre presedintele Basescu "nu merita un astfel de scandal".

In opinia oficialului european, "nu e prea frumos ce se intampla" in Romania, dar in orice caz "textul notei trimise de premier nu merita un astfel de scandal".

Reprezentantul Comisiei Europene la Bucuresti Onno Simmons a declarat pentru BBC ca nu este momentul pentru tulburari pe scena politica romaneasca:"Comisia Europeana vrea sa lucreze intotdeauna cu guverne stabile."

"Cred ca pe agenda Romaniei sunt multe. Romania are multe teme de facut in legatura cu aderarea ei la Uniunea Europeana asa ca un guvern stabil si eficient este foarte necesar."

O alta reactie vine din partea directorului departamentului pentru extindere pentru Romania si Bulgaria al Comisiei Europene, Timo Summa, care a declaarat pentru prestigioasa publicatie The Wall Street Journal: “Suntem ingrijorati” de cazul impotriva directorilor firmei petroliere, care acum se numeste Rompetrol NV...Este o problema a statului de drept”.