Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a primit joi prima transa lunara din Facilitatea Schengen in valoare de peste 23 de milioane de euro, finantare nerambursabila destinata modernizarii tehnice si institutionale in vederea aderarii la Spatiul Schengen, potrivit unui comunicat al Guvernului. Valoarea totala a Facilitatii Schengen este de circa 560 de milioane de euro.

Facilitatea Schengen va constitui cea mai consistenta sursa de finantare a Sistemului Integrat de Securizare a Frontierei, prevazut a fi realizat in mai multe etape pana in 2012, dar va fi utilizata si pentru proiectele de modernizare si dezvoltare a sistemelor IT&C ale Politiei Romane, sau ale altor institutii.

O parte importanta din aceasta finantare nerambursabila va fi utilizata pentru realizarea Sistemului de Informatii Schengen (SIS II). Din ratiuni economice si de eficienta, Romania a decis crearea de la inceput a sistemului SIS II si nu „SIS one4all”, sistem dezvoltat in prezent in statele membre care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.

Acest sistem constituie o retea informatica prin intermediul careia orice sectie de politie sau agent consular dintr-un stat Schengen poate accesa in orice moment informatii despre persoane, vehicule sau bunuri care au fost pierdute sau furate.

Sistemul este operational prin constituirea unei retele la nivel national (N-SIS), prin crearea Sistemului Informatic National de Semnalari (SINS), conectata la sistemul central al Uniunii Europene(C-SIS).

Aderarea la spatiul Schengen presupune eliminarea controlului la frontierele interne, pe de o parte, si intarirea controlului la frontierele externe, pe de alta parte.