Criza din turismul romanesc a determinat autoritatile sa puna noi termeni pentru clasificarea hotelurilor. Personalul calificat devine o cerinta obligatorie, dar aproape imposibila, deoarece oameni pregatiti in acest domeniu muncesc peste hotare.

In ultimii ani, numarul turistilor straini care vin in vacante in Romania a scazut, mai ales pe litoral, in vreme ce romanii aleg sa-si petreaca saptaminile de concediu in statiuni din strainatate. Multi s-au plins de raportul calitate-pret, considerind ca serviciile din statiunile romanesti sint scumpe si de calitate mai slaba decit in alte tari.

Autoritatea Nationala pentru Turism pregateste noi norme de clasificare a hotelurilor. Se doreste o crestere a calitatii serviciilor, insa operatorii spun ca practica ar putea invinge teoria in ceea ce priveste angajarea in acest domeniu a personalului calificat, mai ales in unitatile cu activitate sezoniera, precum litoralul.

„Scopul actualizarii normelor de clasificare este, practic, de a tine pasul cu evolutia nevoilor turistilor si a agentilor economici care activeaza in domeniul turismului“, spune Mihaela Barbuletiu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism.

Chelner cu diploma

Pentru cresterea calitatii serviciilor se doreste ca in viitor sa se angajeze personal calificat. In noile conditii de clasificare se stipuleaza ca personalul va fi calificat cu certificat de calificare profesionala sau certificat de competenta profesionala obtinut potrivit legislatiei de formare profesionala a adultilor, adica O.G. nr.129/2000.

Conform acestui act normativ, certificatul de calificare profesionala se elibereaza de catre furnizorul de formare profesionala autorizat pentru cursuri de calificare si recalificare si pentru ucenicie la locul de munca.

Criza de personal

Operatorii considera ca vor aparea probleme, mai ales in cazul unitatilor de pe litoral, unde activitatea este sezoniera. „Depinde pentru ce categorie va trebuie un certificat de calificare profesionala. Bucatarii n-au cum sa nu fie calificati, ar mai trebui un manager cu calificare si citiva chelneri. Ajutorul de ospatar nu are cum sa fie calificat.

Problema este ca forta de munca a inceput sa fuga spre Vest“, spune Mihai Rijnita, secretarul general al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Integral in Cotidianul